VIDEO Am început să fiu un elev de 10 de când am venit la școala aceasta, înainte nu eram un elev bun. Îmi place să am părticica asta de tehnologie la ore pentru că ne ajută să învățăm mai repede, spune Cosmin Ionuț, elev în clasa a VI-a la Școala Gimnazială „Gheorghe Vernescu” din Râmnicu Sărat

Foto: Edupedu.ro

Elevii pot învăța doar acolo unde locul e propice pentru asta, iar în Școala Gimnazială „Gheorghe Vernescu” din Râmnicu Sărat tehnologia transformă educația atâta timp cât elevii și profesorii inovează împreună. Elev acum în clasa a VI-a, Cosmin Ionuț a povestit despre cum a fost pentru el venirea în clasa a V-a la această școală. Practic, aici a aflat câtă dorință de implicare are, cât de mult poate însemna asta în învățare și cum i-a deschis noi drumuri și a înțeles că potențialul său era până la acel moment insuficient hrănit. „Înainte nu eram un elev bun” spune el, dar în ultimul an, de când a venit aici „am început să fiu un elev de nota 10”, spune el cu mândrie.

„Mie îmi place la școala asta că folosim foarte multă tehnologie și că toți profesorii au învățat mai multe metode de a ne preda cu această tehnologie. De exemplu, folosim multe chestii să ne explice în cât mai multe moduri ca să înțelegem și să învățăm și noi cum facem cel mai bine,” spune și colega lui Ionuț, Daria Ioana Echimescu, elevă în clasa a VII-a.

I-am găsit pe elevi la ora de Limba franceză, pe care profesoara Angelina Rivera-Rocabado, director-adjunct al școlii, o susținea. N-a fost elev să nu treacă pe la tablă, unii mergând chiar de mai multe ori, ca răspuns la provocările lansate iscusit și cu metodă de cadrul didactic. Toate activitățile aveau un rol bine stabilit, iar rezultatul e vizibil prin feedback-ul dat de elevi.

Rebeca Ștefania Radu, de exemplu, elevă în clasa a VI-a, spune că de când clasele lor sunt dotate cu table interactive, modul în care profesorii folosesc tehnologia îi stimulează imaginația și învățarea: „Îmi place că pot vedea lucrurile așa cum imaginația nu le are. Atenția noastră poate fi captată mai repede atunci când sunt imagini colorate. Căutăm pe internet lucrurile pe care nu le știm și, cu timpul, le vom afla și din cărți și vom face comparație între cele de pe internet și din cărți și vom vedea care ne vor fi mai utile în viață.”

VIDEO La Școala Gimnazială „Gheorghe Vernescu” din Râmnicu Sărat tehnologia transformă educația atâta timp cât elevii și profesorii inovează împreună

Directorul adjunct, Angelina Rivera-Rocabado, subliniază momentul favorabil pe care îl traversează instituția: „Suntem într-un moment extraordinar al istoriei acestei școli din punct de vedere al dotării materiale și al resursei umane. Dacă am reuși să scăpăm de anumite chestiuni birocratice, ar rămâne mai mult timp pentru acești elevi minunați și pentru creativitate.”

Școala Gimnazială „Gheorghe Vernescu” din Râmnicu Sărat, județul Buzău, a participat cu succes la mai multe apeluri de proiecte prin PNRR sau prin alte programe. Astfel că acum fiecare clasă este dotată cu un kit digital format din calculator, tablă interactivă, imprimantă multifuncțională, scanner, sistem pentru videoconferință.

Despre evoluția instituției, directoarea Geanina Lalu-Popescu spune cu implicare și satisfacție că păstorește această școală de 7 ani, „timp în care școala a trecut prin numeroase transformări. Anul acesta cred că am atins apogeul în ceea ce privește dotarea sau investițiile care s-au făcut în școala noastră. Modernizarea înseamnă o evoluție firească a unei școli care își propune să țină pasul cu timpurile.”

Implementarea conceptului L.C.D. (Learn, Create, Display) joacă un rol esențial în această transformare. Propus de specialiștii în soluții digitale pentru educație de la Samsung, acest concept urmărește să modernizeze procesul educațional și să încurajeze creativitatea elevilor, oferindu-le posibilitatea de a-și afișa creațiile într-un mediu educațional, ca alternativă la rețelele sociale.

Cel mai provocator pilon al conceptului L.C.D. este acela de afișare (Display). La Școala Vernescu asta înseamnă deschiderea către comunitate. Geanina Lalu-Popescu a povestit despre proiectul „Școala copiilor fericiți”, menit să consolideze relația dintre școală și familii: „Vom organiza 12 seri culturale comunitare, unde părinții să poată vedea fericirea copiilor lor de a veni la școală și implicarea cadrelor didactice. Vom amplasa un ecran LED pe peretele școlii, unde să afișăm activitățile elevilor. Este important să eliminăm tensiunile dintre școală și familie, cauzate adesea de lipsa de comunicare.”

Prin integrarea tehnologiei și adoptarea unor metode de predare moderne, Școala Gimnazială „Gheorghe Vernescu” demonstrează cum inovația în educație poate stimula implicarea elevilor și poate crea un mediu de învățare adaptat nevoilor contemporane.

L.C.D.=Transformarea școlilor în spații de învățare dinamice, în care tehnologia, comunitatea și creativitatea elevilor sunt valorificate

Conceptul LCD propune transformarea școlilor în spații de învățare dinamice, în care tehnologia, comunitatea și creativitatea elevilor sunt valorificate. Cu ajutorul ecranelor interactive, copiii își pot afișa lucrările, iar colegii lor, profesorii și părinții pot vedea progresul lor într-un mod direct și captivant.

Exemple și soluții pentru școlile care vor să aplice L.C.D

Dinamismul lumii adolescenților, tinerilor și copiilor este unul aparte. Ei simt nevoia să creeze în mediul digital, iar acesta este deja un lucru bine cunoscut. Conținutul pe care-l produc este cel mai adesea postat pe rețelele de socializare pe care aceștia își expun creațiile. Nevoia lor de a arăta și altora ceea ce fac și de a fi recompensați instantaneu pentru asta, prin vizualizări sau alte tipuri de interacțiune cum sunt aprecierile (likes), partajările (share), evaluările (rate), poate fi folosită cu succes și în mediu educațional.

L.C.D. vine de la Learn (Învățare), Create (Creare) și Display (Afișare)

De exemplu, un asemenea afișaj poate fi amplasat în dreptul sălilor de curs pentru a afla în orice moment ce clasă este acolo, ce oră e în derulare, care sunt următoarele ore din orar și ce activități interesante au avut loc în orele trecute, afișând creații ale elevilor sau chiar resurse educaționale de interes mai larg.

La avizierul electronic profesorii pot afișa la rândul lor clipuri realizate în diversele campanii pe care le coordonează și derulează. De asemenea pot fi puse clipuri din mobilitățile Erasmus+ în care școala este implicată sau din excursiile cu elevii.

Iată numai câteva idei pentru asemenea soluții digitale moderne, care ar face mediu școlar mai atractiv pentru elevi și profesori:

Pe un astfel de afișaj electronic dintr-o școală, atât elevii, cât și profesorii ar putea găsi interesante următoarele tipuri de informații:

Anunțuri zilnice și evenimente școlare:

Rezultatele proiectelor elevilor:

Materiale educative interactive:

Calendarul școlar și orarul claselor:

Știri și realizări importante:

Resurse pentru profesori:

Concursuri și provocări creative:

Comunitatea școlară:

Resurse suplimentare și bibliografie:

Campanii de educație financiară, educație rutieră sau educație pentru sănătate, procedurile pentru combaterea bullyingului, la fel și clipuri din partea partenerilor instituționali referitoare la pericolele pe care adolescenți le traversează în privința drogurilor, a rezolvării situațiilor conflictuale, presiunilor psihologice sau orice alte informații care, fiind afișate electronic, ar putea face mediul școlar mai dinamic, interactiv și ar stimula creativitatea și implicarea elevilor și profesorilor.

Samsung Electronics Romania susține Educația digitală, consideră că digitalizarea în Educație nu este o opțiune, ci o necesitate și și-a propus să contribuie activ la un viitor mai bun al educației din România. În cadrul celui mai recent proiect de acest fel, SEED – Samsung Ecosystem for Education Development, compania sprijină un program de formare dedicat profesorilor, astfel încât aceștia să își dezvolte competențe digitale adecvate unui sistem modern de educație, sprijinit de tehnologiile digitale, care are ca obiectiv creșterea implicării elevilor și studenților în actul de învățare.

Educație digitală – instrumente, resurse, viitor“ este un program Edupedu.ro, în parteneriat cu Samsung Electronics Romania.

Citește și:
VIDEO Școala care crește implicarea elevilor la ore și a părinților în comunitatea școlară / Geanina Lalu-Popescu, directoarea Școlii Gimnaziale „Gheorghe Vernescu” din Râmnicu Sărat: Vom amplasa un ecran pe peretele școlii, unde să afișăm activitățile elevilor, iar părinții vor veni să vadă 
VIDEO Ghid pentru profesori: conectarea la tabla interactivă din fiecare clasă de pe telefon, tabletă sau laptop, fără fire / În timpul pauzelor, pe table pot fi transmise informații din cancelarie sau noutăți pentru elevi
Efectele dotării claselor cu table interactive, finanțate prin PNRAS. Profesoară de Limba română: Copiii care se aflau în risc de abandon, am observat că au venit cu drag la școală și n-au mai lipsit / Elev: E mai simplu pentru noi să înțelegem, cu ajutorul tablelor – VIDEO
VIDEO Trei școli din județul Bihor au ales digitalizarea prin instrumente interactive, ca metodă modernă de atragere a elevilor la școală, în Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar / Director: Sunt cadru didactic de 17 ani și cu siguranță o să ies de-aici la pensie – am făcut-o pentru copiii satului
VIDEO Profesorul controlează interactivitatea cu elevul, ghidează clasa, spune Marius Mazilu, fondatorul VBoard, aplicația nativă pe tablele interactive: Nu ne permitem ca procesul educațional să iasă din matcă / Funcționalitatea special construită pentru teste
Din toamnă se schimbă planificarea unităților de învățare și cea calendaristică pentru că, acolo unde este cazul, alocăm o oră-două în plus pentru a avea și timp pentru aplicații interactive, spune profesoara de Fizică-Chimie Mihaela Rotaru – VIDEO
VIDEO Aproape toate clasele au fost dotate cu table interactive și un kit de instrumente digitale la Școala Gimnazială Siriu, din județul Buzău / Adelina Drăgoi, profesor pentru învățământ primar: Suntem spre final de an școlar și pot spune că 40% din timp lucrăm pe tablă, 60% pe manual, auxiliar și caiet
VIDEO Cristina Toader, profesor pentru învățământul primar: Tablele interactive ne ajută foarte mult în activitatea didactică, iar elevii sunt mult mai atrași – realizăm jocuri didactice, accesăm manualele digitale, fișe de lucru, lucrăm direct pe tablă, putem să edităm rapid
VIDEO Pe apelul de dotări, de exemplu, nu aduc în școală ceva doar de dragul de a aduce. Îmi doresc să aducem produse de calitate, pe care copiii noștri să poată să le folosească, spune primarul comunei Țibucani / Parteneriatul școală-autoritate publică locală poate moderniza în mod real Educația
VIDEO Oră de istorie cu ajutorul instrumentelor digitale interactive – plan de lecție „Documente cu caracter constituțional” / Profesoara Nicoleta Zărnescu: Am realizat că învățarea devine un pic mai creativă și mai digerabilă
Digitalizarea unei școli din trei perspective – a unui profesor, a unui director și a unui primar – ghid pentru unitățile de învățământ
Exit mobile version