VIDEO Alexandru Rafila: Învățământul postliceal trebuie să ajungă într-o situație în care admiterea la aceste școli de asistente să presupună promovarea examenului de bacalaureat

6.213 vizualizări
Foto: Captură – Alexandru Rafila / Facebook.com – Ministerul Sănătății
„Trebuie să înțelegem că și învățământul postliceal trebuie să ajungă într-o situație în care admiterea la aceste școli (de asistente – n.red) să presupună promovarea examenului de bacalaureat. Este un punct de vedere pe care îl am eu, ca profesor, nu neapărat ca ministru al Sănătății”, a declarat ieri ministrul Sănătății, la finalul Forumului Național al Copiilor organizat de Salvați Copiii.

„Calitatea și modul în care se dezvoltă profesionalul un asistent medical sunt extrem de importante, iar înscrierea la școlile postliceale a celor care au examen de bacalaureat mi se pare absolut firească”, a spus Alexandru Rafila.

Reporter: Au avut loc, în ultimele săptămâni, examenele pentru cei angajați în starea de alertă și sunt foarte mulți medici care spun că există o problemă în privința asistentelor care au picat acest examen, în număr foarte mare, pentru că nu știu lucruri elementare. Medicii spun că ar fi nevoie de o discuție cu Ministerul Educației pentru o reevaluare a școlilor postliceale pentru asistente, care sunt în număr foarte mare în România. Întrebarea este dacă veți vorbi cu ministrul Educației să vedeți ce se întâmplă.

Alexandru Rafila: Acolo avem o problemă pe care eu o cunosc, am discutat-o cu Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România. O cunosc chiar foarte bine, președintele acestei organizații este consilierul meu onorific. În mod evident cred că trebuie să înțelegem că această profesiune de asistent medical, care este o profesiune liberală în Uniunea Europeană, la fel ca și cea de medic, presupune competențe profesionale solide. Și dacă am făcut acest pas spre asistenții medicali cu studii superioare, pentru că există facultăți de asistenți medicali la toate universitățile de medicină și farmacie din România, trebuie să înțelegem că și învățământul postliceal trebuie să ajungă într-o situație în care admiterea la aceste școli să presupună promovarea examenului de bacalaureat. Este un punct de vedere pe care îl am eu, ca profesor, nu neapărat ca ministru al Sănătății, dar dumneavoastră aveți dreptate, calitatea și modul în care se dezvoltă profesionalul un asistent medical sunt extrem de importante, iar înscrierea la școlile postliceale a celor care au examen de bacalaureat mi se pare absolut firească.

Reporter: Veți avea o discuție cu ministrul Educației?

Alexandru Rafila: Da, pot să am o discuție cu ministrul Cîmpeanu, avem o relație de colaborare foarte, foarte bună. Trebuie o discuție mai largă și cu organismul profesional al asistenților medicali, încât să existe o poziție comună și să găsim o soluție încât să crească calitatea pregătirii și a celor care acced până la urmă la aceste școli postliceale.

Informații de context

Pe 10 mai, Camera Deputaților a respins propunerea legislativă pentru modificarea Legii educației, ce prevedea introducerea unei excepții la regula potrivit căreia în învățământul postliceal se pot înscrie absolvenții de liceu indiferent dacă au sau nu diplomă de bacalaureat. Mai multe detalii aici.

Peste 50% din elevii din IPS (Învățământul Post-Secundar – n.red.) urmează cursuri postliceale în domeniul de asistent medical”, arată raportul “Învățământul Post-Secundar în România”, publicat anul acesta de UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării), document ce analizează pe larg sistemul școlilor postliceale din România. În același timp, “datele existente sugerează că, în prezent, domeniul postliceal este dominat de calificări sanitare, cu peste două treimi dintre elevi”. Câți elevi înseamnă aceste procente? Datele de referință folosite în raport sunt cele raportate de INS, aferente anului 2019: în întregul învățământ post-secundar, erau înregistrați atunci peste 87.000 de elevi. Aceasta ar însemna că în școlile de asistente medicale/de calificări sanitare ar fi înscriși, în funcție de referințele folosite, între 40.000 și 60.000 de elevi.

  • Învățământul postliceal (ISCED 4 – învățământul terțiar nonuniversitar) figurează, în clasificarea studiilor din România, separat de studiile liceale (ISCED 3) și de cele superioare (ISCED 5-8) și, drept urmare, revine permanent în discuțiile privind accesul pe piața muncii, accesul la studii superioare, opțiunile elevilor fără bacalaureat etc..
Citește și:
Cu bac, fără bac sau cu altfel de bac: școlile de asistente medicale, unde învață peste jumătate dintre elevii de postliceală din România, prinse între scandaluri vechi, voturi politice, lipsa de reformă și nevoia de a da o șansă câtorva zeci de mii de tineri

1 comment
  1. Analfabeți funcționali și nefunctionali, cu 12 clase făcute la seral în licee unde seralul e important doar să producă posturi și ore grămadă și implicit salarii de 8- 9000 de lei și ca urmărind doar adeverință de absolvire a 12 clase pt a se înscrie în postliceale sanitare dau o palma serioasa învățământului liceal . Postliceal înseamnă după liceu și un liceu finalizat înseamnă promovarea bacalaureatului . De ce nu se numesc scoli tehnice post 12 clase și sa fie angajați xa infirmiere, brancardieri și nu ASISTENT MEDICAL. De ce trebuie ca unii sa facă scoala de asistenți ca un colegiu universitar și ca alții fără bac sunt salariați tot asistenți medicali ??? Halooooo guvernul!!! E de noaptea mintii !!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Suspiciuni de conflict de interese la adresa lui Radu Szekely, consilierul ministrului Cîmpeanu și promotorul principal al controversatei „reforme” a ARACIP, în plenul CES. Școala co-fondată de acesta e membră în Asociația Școlilor Particulare, care e nominalizată în viitoarea conducere a Agenției

Suspiciunile de conflict de interese la adresa lui Radu Szekely, consilierul ministrului Cîmpeanu și promotorul principal al controversatei „reforme” a ARACIP, au fost ridicate în plenul Consiliului Economic și Social…
Vezi articolul

Mita în spitale este şi o problemă de educaţie, spune ministrul Sănătății. Rafila vrea să îi trimită pe medici și asistenți la cursuri pe această temă / „Trebuie să dezobişnuim lumea să facă acest lucru considerat în România tradiţional”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că în ceea ce priveşte mita oferită în spitale există şi o problemă „de educaţie” şi, ca urmare, ar putea fi introduse cursuri în acest…
Vezi articolul

DOCUMENT O nouă sesiune de înscrieri pentru școlile care vor să folosească catalogul electronic în anul școlar 2024-2025, în perioada 11-13 septembrie, anunță Ministerul Educației / Model de solicitare

Ministerul Educației anunță o nouă sesiune de înscrieri sau reînscrieri pentru școlile care vor să folosească exclusiv catalogul electronic în anul școlar 2024-2025, în perioada 11-13 septembrie, ora 14:00, conform…
Vezi articolul