Agenția Spațială Europeană – ESA a lansat cu succes în spațiu, sâmbătă, telescopul Euclid, care va studia modul în care s-a mărit Universul în ultimii 10 miliarde de ani, potrivit unui comunicat de presă primit la redacție. „Misiunea va realiza cea mai mare și precisă hartă a Universului”, transmit reprezentanții ESA.
ESA şi SpaceX au programat lansarea misiunii Euclid-ESA de la Cape Canaveral, Florida, USA, cu o rachetă Falcon 9 – SpaceX, la orele 11:12 a.m. EDT (18:12 EEST, 17:12 CEST, 15:12 UTC), sâmbătă, 1 Iulie, având şi o dată de rezervă pentru duminică, 2 Iulie 2023, se arată în comunicat. Lansarea s-a desfășurat cu succes, telescopul plecând în spațiu la ora programată.
„În decurs de o lună Euclid va ajunge la destinație, de unde va observa o treime din cer, permițând oamenilor de ştiință să studieze istoria expansiunii Universului în ultimii 10 miliarde de ani, analizând natura materiei întunecate şi a energiei întunecate. În timpul călătoriei sale telescopul şi instrumentele vor fi pornite, telescopul va fi focalizat, iar instrumentele vor fi testate. După o etapă ulterioară de calibrare de două luni, Euclid îşi va începe operațiunile ştiințifice de 6 ani”, se arată în comunicat.
VIDEO Lansarea telescopului Euclid de sâmbătă, 1 iulie:
„’Suntem acolo, după 12 ani de dezvoltare tehnică și pregătire științifică, iar acum trecem la a doua fază a misiunii care ne va spune care este natura energiei întunecate’, declară Yannick Mellier, leader-ul Consorțiului Euclid și astrofizician la Institutul de Astrofizică din Paris, Franța.
Euclid este o misiune a ESA – Agenția Spațială Europeană, cu largi contribuții din industrie şi Consorțiul Euclid, o organizație care aduce împreună aproape 2000 de oameni de știință din 300 de institute din 17 țări, din Europa (printre care și ISS-România), America, Canada si Japonia. Este responsabil pentru proiectarea și construirea instrumentelor NISP și VIS, colectarea tuturor datelor complementare de la sol, dezvoltarea strategiei de sondaj și a fluxului de procesare de date pentru a produce toate imaginile și cataloagele calibrate, precum și pentru exploatarea științifică a datelor”, potrivit comunicatului remis Edupedu.ro.