VIDEO Agenția Spațială Europeană a lansat în spațiu telescopul Euclid care va studia expansiunea Universului în ultimii 10 miliarde de ani

481 de vizualizări
Foto: captură – Youtube
Agenția Spațială Europeană – ESA a lansat cu succes în spațiu, sâmbătă, telescopul Euclid, care va studia modul în care s-a mărit Universul în ultimii 10 miliarde de ani, potrivit unui comunicat de presă primit la redacție. „Misiunea va realiza cea mai mare și precisă hartă a Universului”, transmit reprezentanții ESA.

ESA şi SpaceX au programat lansarea misiunii Euclid-ESA de la Cape Canaveral, Florida, USA, cu o rachetă Falcon 9 – SpaceX, la orele 11:12 a.m. EDT (18:12 EEST, 17:12 CEST, 15:12 UTC), sâmbătă, 1 Iulie, având şi o dată de rezervă pentru duminică, 2 Iulie 2023, se arată în comunicat. Lansarea s-a desfășurat cu succes, telescopul plecând în spațiu la ora programată.

„În decurs de o lună Euclid va ajunge la destinație, de unde va observa o treime din cer, permițând oamenilor de ştiință să studieze istoria expansiunii Universului în ultimii 10 miliarde de ani, analizând natura materiei întunecate şi a energiei întunecate. În timpul călătoriei sale telescopul şi instrumentele vor fi pornite, telescopul va fi focalizat, iar instrumentele vor fi testate. După o etapă ulterioară de calibrare de două luni, Euclid îşi va începe operațiunile ştiințifice de 6 ani”, se arată în comunicat.

VIDEO Lansarea telescopului Euclid de sâmbătă, 1 iulie:

„’Suntem acolo, după 12 ani de dezvoltare tehnică și pregătire științifică, iar acum trecem la a doua fază a misiunii care ne va spune care este natura energiei întunecate’, declară Yannick Mellier, leader-ul Consorțiului Euclid și astrofizician la Institutul de Astrofizică din Paris, Franța.

Euclid este o misiune a ESA – Agenția Spațială Europeană, cu largi contribuții din industrie şi Consorțiul Euclid, o organizație care aduce împreună aproape 2000 de oameni de știință din 300 de institute din 17 țări, din Europa (printre care și ISS-România), America, Canada si Japonia. Este responsabil pentru proiectarea și construirea instrumentelor NISP și VIS, colectarea tuturor datelor complementare de la sol, dezvoltarea strategiei de sondaj și a fluxului de procesare de date pentru a produce toate imaginile și cataloagele calibrate, precum și pentru exploatarea științifică a datelor”, potrivit comunicatului remis Edupedu.ro.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Organizația Mondială a Sănătății se implică în România pentru a rezolva criza sanitară și pentru impulsionarea campaniei de vaccinare anti-COVID / Într-o singură săptămână, România a înregistrat peste 2000 de decese

Organizația Mondială a Sănătății se implică în România pentru a rezolva criza sanitară și pentru impulsionarea campaniei de vaccinare anti-COVID, a confirmat pentru G4Media Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.…
Vezi articolul

Studenţii solicită vouchere de 445 de euro pentru programul “calculatoare pentru elevi şi studenţi”, în loc de 200 cât valorează acum. ANOSR: Criteriile de eligibilitate şi birocraţia excesivă îi descurajează pe aplicanţi

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită actualizarea criteriilor de acordare a ajutorului financiar al programului național „Euro 200”, care presupune un sprijin pentru ca elevii şi studenţii…
Vezi articolul

Economedia – Sondaj UiPath: Deschiderea către automatizare este uriașă, 90% dintre români cred că va îmbunătăți serviciile publice. Răzvan Atim: Adopția automatizării este foarte greoaie în aparatul de stat. O pun pe tema unei încetineli în a educa

Opt din 10 români s-au deplasat la ghișeul instituțiilor publice și doar o cincime au optat pentru plata electronică a taxelor, în timpul pandemiei, arată un sondaj UiPath obținut în…
Vezi articolul