VIDEO Admiterea la clasa a V-a în colegiile fără ciclu primar, desființată potrivit proiectului noii Legi a învățământului. Interviu cu Ioana Lazăr, secretar general al Ministerului Educației: Experții în educație nu recomandă un proces de selecție până la 12 ani

20.637 de vizualizări
Foto: Edupedu.ro
Admiterea la clasa a V-a ar putea să nu mai fie organizată de Colegiile Naționale, dacă nu au clase de învățământ primar, după cum apare în proiectul Legii învățământul preuniversitar. Ioana Lazăr, secretarul general al Ministerului Educației, a declarat într-un interviu pentru Edupedu.ro că „experții în educație nu recomandă un proces de selecție până la 12 ani”.

Secretarul general al oricărui minister este înalt funcționar public, nu este om politic, dar este numit politic. După ministru, secretarul general este cel mai important om din aparatul unui minister. Ioana Lazăr a declarat la interviul Edupedu.ro că a făcut parte din echipa care a scris proiectele de legi ale învățământului.

Edupedu.ro: O problemă tolerată, care cred că este la limita legii, admitere la clasa a V-a. Admiterea la clasa a V-a acum e tratată în proiectul de lege prin următorul lucru: proiectul prevede că școlile care nu au clase de învățământ primar nu pot face evaluări pentru înscrierea copiilor la clasa a V-a. Este interzisă astfel admiterea pentru școlile care nu au învățământul primar, cum ar fi colegiile?

Ioana Lazăr: În prezent, cadrul legal este la nivel de ordin de ministru. Într-adevăr, sunt colegii, sunt unități de învățământ, care practică admiterea aceasta. Experții în educație nu recomandă un proces de selecție până la 12 ani.

Iată ce prevede art. 26 alin. (3) din proiectul de lege amintit anterior: „Înscrierea elevilor în clasa a V-a, la unitățile de învățământ care nu dețin clase de nivel primar, se realizează fără evaluări”.

Amintim că Edupedu.ro a scris că secretarul general al Ministerului Educației, Ioana Lazăr, a fost detașată pentru încă 6 luni pe acest post, printr-o decizie a premierului României, Nicolae Ciucă, publicată la începutul lunii iunie în Monitorul Oficial – detalii aici.

Reamintim că prima mutare a lui Sorin Cîmpeanu, imediat după numirea sa la Ministerul Educației, în 24 decembrie 2020, a fost să solicite detașarea Ioanei Lazăr pe postul de secretar general. Cu trei săptămâni înaintea acelui moment, Lazăr fusese dată afară din același post de ministrul precedent, Monica Anisie, care ceruse încetarea detașării.

  • Producție realizată cu sprijinul agenției WebEfektiv.
Citește și:
OFICIAL Admiterea în clasa a V-a în clasele cu predare într-o limbă străină intensiv/bilingv, centralizată de ministerul Educației. Se înființează câte o comisie la inspectorate, care va face subiectele pentru testul de competențe
Elevii care dau admitere la clasa a V-a pentru clasele cu predare într-o limbă străină intensiv/bilingv nu pot aplica la mai multe școli, ca până acum, după ce Ministerul a decis că subiectele sunt unice și se dau în aceeași zi

6 comments
  1. “Experții în educație nu recomandă un proces de selecție până la 12 ani” – OK! Si evaluarile nationale din clasele a 2a si a 4a ce sunt? Care e diferenta intre un examen si EN? Ah… ca ENurile de a 2a si a 4a sunt la mishto… asa este! Tara de vrea prost… cam asta e. Vor fi castigate doar scolile private, care vor face selectia cum vor dori ele si celor de stat o sa le scada performanta cand se vor umple doar de pilosi. Pana la urma un test e un test.

  2. Să lăsăm jocul de glezne. Brusc țineți cont de ce recomandă specialiștii . Oare ce spun specialiștii despre admiterea paralelă? Vreți cumva sa înființați clase de primar la colegii?

  3. Buna ziua, la inscrierea in colegii ni s-a promis cu mare tam-tam, ca se vor echivala diplomele de competente lingvistice,obtinute in urma unor testari…Cu regret va informez ca acestea nu au fost luate in considerare, desi era o decizie venita de la inspectorat….Unde mai este echitatea, cand in unele colegii sau scoli s-a intrat cu nota 5, iar copii care au obtinut aproape nota 10, in urma a doua examene, au ramas pe dinafara….Va multumesc frumos!

    1. Știu ca la colegiile unde numărul de candidați înscriși era mai mare de
      cât numarul de locuri disponibile se dădea și proba de competenta lingvistica. Cel puțin asa a fost în Iași.

  4. Nu ne păcăliți.
    Scoateți admiterea paralelă a specialilor la cls. a 9-a.
    Colegiile nu sunt stat în stat.
    Vor selectie?
    O pot face după EN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Olimpiada de dezbateri pentru juniori 2024, organizată în premieră. Pot participa elevi de clasele VII-VIII, arată regulamentul publicat de Ministerul Educației / Mai sunt 6 săptămâni în care se pot ține etapele pe județ

Regulamentul specific de organizare pentru Olimpiada națională de dezbateri pentru juniori (ONDJ) 2024, organizată în premieră, după ce anul trecut a apărut ca noutate pe calendarul olimpiadelor școlare, dar a…
Vezi articolul

Calendarul de înscriere pentru clasa pregătitoare și cel pentru grădiniță vor fi publicate azi de minister. Cererile vor fi depuse online, evaluarea psihosomatică a fost anulată

Ministrul Educației a anunțat că luni vor fi publicate de către ministerul Educației noile calendare pentru înscrierea la clasa pregătitoare și înscrierea sau reînscrierea la grădiniță. Monica Anisie a spus…
Vezi articolul