Rafaela Barac-Bologa, vicepreședintă a Consiliului Național al Elevilor (CNE), a fost admisă recent la Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii (SUA), explică aceasta într-un videoclip publicat pe rețeaua socială TikTok. Ea este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava.
- Harvard University (SUA) este pe locul patru în lume, după University of Oxford (Marea Britanie), University of Cambridge (Marea Britanie) și Massachusetts Institute of Technology (SUA), potrivit clasamentului internațional QS Rankings 2024.
Potrivit elevei, în acceptarea aplicării la Harvard au cântărit mult activitățile în care s-a implicat încă din gimnaziu, printre care un club județean, Boardul Copiilor UNICEF și reprezentarea în consiliul județean (CJE) și Consiliul Național al Elevilor (CNE). Rafaela Barac Bologa spune că în prezent este vicepreședinte și ofițer și într-o structură europeană de reprezentare a elevilor:
„Am fost acceptată la Harvard și astăzi am să povestesc despre întreg procesul de admitere. În primul rând vreau să încep prin a spune că cel mai important lucru din aplicația mea a fost faptul că a implicat foarte mult civic. De la 11 ani am intrat în Clubul Interact Suceava Bucovina, după aia am intrat în Boardul Național al Copiilor, la UNICEF, în Consiliul Elevilor la nivel județean și național, iar acum ocup funcția de vicepreședinte și ofițer internațional în cadrul Organising Bureau Of European School Students’ Union, adică într-un fel Consiliu European al Elevilor”, explică Barac-Bologa.
Iar eleva de liceu continuă: „Pe partea academică am avut în ultimii 3 ani media 9,92 și am mers la Olimpiada Internațională de Astronomie și Științe ale Spațiului pentru juniori, unde am luat o medalie de aur și premiul I absolut la proba observațională de noapte, adică cu telescopul. Mai mult decât atât, am dat Bacul american, SAT-ul, și un examen de limbă, adică IELTS. E important să fie măcar nivel C1 pentru a avea șanse cât mai bune în aplicația voastră”.
Rafaela Barac-Bologa mai spune că: Vorbind mai mult despre aplicații în sine, am făcut-o pe Common Application. Am avut 10 locuri unde am putut să-mi scriu activitățile în care mă implic, cinci în care am putut să-mi pun premiile și practic ce competiții am avut eu, iar ulterior am putut să scriu despre experiențele mele de viață în eseuri. Am avut un eseu principal unde am vorbit despre o problemă personală și cum am reușit să trec prin ea, folosind filosofia și stoicismul ca pasiune. Iar cinci eseuri erau specifice pentru Harvard, unde am putut să vorbesc despre experiența mea profesională și ce vreau eu să aduc în plus la Harvard.
Eleva din ultimul an de liceu este de părere că un profil complet al candidatului la Harvad este unul holistic, care să cuprindă cât mai multe pasiuni: „Cred că cel mai mult m-a avantajat faptul că întotdeauna m-am implicat foarte mult în ceea ce am făcut și s-a văzut că a fost cu pasiune, nu a fost doar pentru diplomă sau pentru CV, atât pe plan social și extracurricular, cât și pe plan academic. Prin pasiunile mele am arătat că vreau să înțeleg mai bine lumea atât din punct de vedere științific, cât și din punct de vedere social. Și cel mai mult îmi place că la Harvard se pune foarte mult accent pe viziunea asta holistică și persoanele care sunt pregătite pe mai multe domenii. Deci dacă vă doriți să aplicați la Harvard, e important să știți că v-ați dezvolta pe mai multe laturi”.
„De asemenea, am încercat să arăt partea cea mai autentică a mea în aplicație și nu am dat send până nu m-am asigurat că nu există lucruri în plus pe care aș putea să le spun despre mine și să schimbe perspectiva. Deci cumva aplicația să mă facă pe mine ca persoană completă”, a mai precizat viitoarea studentă la Harvard în videoclipul de pe TikTok, care poate fi urmărit mai jos în articol.
Rafaela Barac-Bologa a vorbit și despre cum au decurs probele de interviu la care a participat: „Apoi am avut următoarea etapă, care a fost cea de interviu. Am avut un interviu cu un alt om care a terminat la Harvard, din România și acum este stabilit în Anglia, care a funcționat foarte bine. Interviul a fost pozitiv și am primit oportunitatea unui al doilea interviu, cu un ofițer de admitere”.
„În mod normal, nu toți aplicații primesc un acest al doilea interviu, dar are ca rol informarea cu privire la candidat, adică am fost întrebată mai pe larg despre activitățile mele extrașcolare, la nivel logistic, la nivel de echipă, pentru a înțelege mai bine cine sunt și cu ce mă ocup. Decizia a venit pe 12 decembrie seara, adică mai mult pe 13 decembrie la 2:00 și în sine am fost aplicant ca Restrictive Early Action, iar facultatea o voi începe în toamna anului viitor și voi termina în 2029”, a completat aceasta.