Adaptarea modului de predare de la fizic la online este una dintre cele patru propuneri făcute ministerului Educației de Iulian Stanciu, managerul general al celui mai mare magazin online din România, în conferința online de vineri despre digitalizarea educației. Acesta a explicat faptul că, în opinia sa, lecțiile online cu o cameră web pusă în clasă nu funcționează. “E ca și cum ți-ai face magazin online cu o cameră web pusă în magazinul fizic”, a spus Stanciu.
Acesta a propus patru măsuri de bază pentru viitoarea Strategie de digitalizare a Educației, pe care Ministerul a anunțat-o și al cărei draft ar urma să fie pus în dezbatere publică luna viitoare. Iată propunerile lui Iulian Stanciu:
- “Centralizarea nevoii de echipamente și conectivitate la nivel național, achiziționate aceste echipamente, apoi distribuirea și instalarea lor. Este nivelul de bază pe care se poate construi.
- Dezvoltarea competențelor digitale în rândul profesorilor. S-a vorbit foarte mult despre indexul DESI, unde competențele noastre digitale nu stau foarte bine la nivelul populației. România este, din păcate, pe locul 26 din 27 în Europa, deci probabil că și profesorii sunt tot aici. Avem nevoie de cursuri de formare pentru îmbunătățirea acestor competențe digitale.
- Adaptarea modului de predare de la fizic la online. Copiii aflați în fața ecranelor nu au stimulate toate simțurile, ca în interacțiunea fizică. De aceea lecțiile ar trebui să desfășoare diferit, pentru a fi mai captivante și mai atractive, nu doar cu o cameră web pusă în clasă. Nu funcționează. E ca și cum ți-ai face magazin online cu o cameră web pusă în magazinul fizic. În vară au fost organizate cursuri la unele case ale corpului didactic, însă acestea au fost opționale și nu au avut audiență foarte mare. Ar trebui organizate cursuri intensive la nivel național, cu elemente de pedagogie și acreditări, mai departe, pentru profesori.
- Probabil cel mai greu, dar care merită adresat având în vedere că vorbim despre o reformă majoră și de transformarea educației: pregătirea copiilor pentru societatea și economia viitorului. În acest sens ar trebui să avem o educație în care să vorbim mult mai mult despre capital, despre ce înseamnă asociere, despre antreprenoriat. Ar trebui schimbat învățământul bazat pe memorare și întroduse gândirea critică, dezbaterea, lecțiile despre design și construcție de produse și servicii.
Poate se discută destul de puțin despre o chestie banală: cu cât competențele sunt mai potrivite cu cerințele economiei viitorului, cu atât câștigurile sunt mai bune, iar valoarea adăugată pentru societate este mai mare. Implementând lucrurile astea, cred că vom asigura accesul la educație și după criză pentru copiii care nu pot ajunge la școală sau nu au învățători. Și vedem în mediul rural o problemă majoră în acest sens. În plus, prin implementarea de tehnologie s-ar creea un standard de calitate la nivel național, iar copiii ar deprinde încă de mici aptitudini utile în economia digitală, care este economia viitorului”, a încheiat Iulian Stanciu.
Foto: Iulian Stanciu/captură stirileprotv.ro
10 comments
Eu am vazut acest site drept un prilej de a te informa, eventual de a comenta pe teme de educatie
Cred ca dl. Stanciu are tot dreptul sa comenteze in calitate de sustinator direct al sistemului de educatie, indirect, ca platitor de taxe, dar si ca simplu cetatean.
Cred ca nu isi au rostul comentarii de genul celor de mai sus care nu vizeaza ce sustine omul ci …cine este si ce a facut el!
De ce sa mearga la catedra? Ce legatura are ce vrea el sa spuna cu faptul ca nu lucreaza la catedra?
Si mai cred ceva, ca atunci cand scrii ceva despre educatie trebuie sa dai dovada ca esti un om educat
Sau …nu e nevoi?
Merge si asa?
Idei pertinente. Din pacate, nici macar profesorii (unii!) nu vor sa faca faca nimic in acest sens, se multumesc sa se revolte agramat, ca mai sus, si se complac in vaicareli si barfe, in loc sa invete. Nu toti, altii muncesc pe branci si invata zi de zi, cot la cot cu elevii. Dar de, e mai usor sa spui de ce nu se poate ceva, decat sa gasesti o solutie. (Si eu sunt profesor).
Agramat e si preambulul articolului, cu un “in” scris “an” de toata frumusetea. Scuze, n- am diacritice.
Daca la unii domni profesori e scuzabil, probabil s- au infierbantat sau predau sportul, pentru edupede.ro, e jenant, zic eu…
Ieri am avut ședință on line la unul dintre copii care este la gimnaziu. Atâtea aberații și prostii debitate de unii care ar trebui să-și educe proprii plozi nu am mai auzit. Cum poți tu un mucos de părinte să spui dirigintei că tu nu ești de acord cu școala on line pentru că se face prea multă carte, că tu te așteptai ca părinte ca aceste ore să fie distractive, lejere să povestească copii ce fac? Suntem vai de capul nostru dar ne pricepem la toate. Eu sunt foarte mulțumit de efortul pe care îl fac profesorii copiilor mei. Dacă sinoi ca părinți am face un minim de efort să ne educam copii ar fi bine. Nu putem să stăm cu mâinile încrucișate așteptând să facă profesorii ceea ce trebuie să facem noi.
Sursa: ziarul Adevarul:
Iulian Stanciu a creat compania Asesoft pe când era student în anul IV la Facultatea de Cibernetică, de la Academia de Studii Economice din Bucureşti, fiind partener pentru mult timp cu Sebastian Ghiţă.
cele spuse de Dan si ActivEdu sunt relevante si ma asociez cu ele
domnule antreprenor,
vin-o in invatamant ca profesor, ce zici de aceasta provocare????ca sunt locuri vacante-
Nu vine nimeni pe salarii de mizerie platite in deradere si cu cinism cu 12-23 de lei net/ora
Pretentii de educatie la standarde europene au toti parerologii, dar sa oferiti salarii decente nu va ganditi???? ce performanta vreti de la un profesor care fuge de la ”orele on-line” sa ajunga la timp la urmatorul job, ca sapoata supravietui financiar, desi are 10 ani vechime si gradul I- 25000 lei net???
serios?? vreti performanta la standarde europene cand platiti un om cu 5-6 ani de studii superioare (licenta+master) si inca 8-10 ani de formare profesionala si examene serioase (nu grile alba-neagra ca in alte domenii) cu 12-23 lei net/ora???
multumiti-le profesorilor care inca nu si-au parasit catedra….
multi deja au facut-o: concedii fara plata, pensionari (chiar si anticipate) sau demisii, pur si simplu…
Vin- o?
,,Antrepenorul” se pricepe d-le! Are o gandire revolutionara stiind cum sta treaba cu online-ul. A stat astea 8 luni si s-a gandit si ce si-a spus: daca vanzarea tigailor merge online oare de ce invatamantul n-ar merge. Astfel a venit cu 4 puncte in care-a cuprins ,,esentialul”. A prezentat 3 puncte pe care le poate gandi si orice analfabet functional (nevoia de echipamente, pregatirea profesorilor, adaptarea predarii la online) si a incheiat cu ,,pregătirea copiilor pentru societatea și economia viitorului”. Cand astia cu ,,pandemia” striga-n gura mare ca-i nevoie de ,,distantare sociala” si iau masura dupa masura pt. a o implementa vine ,,antrepenorul” si le zice ,,pe dos” amintind de ,,nevoia de asociere”. Cand s-au chinuit prin toate mijloacele ca pe cei care au indraznit sa aiba o alta opinie sa-i adune intr-un grup denumindu-i ,,conspirationisti” ca apoi sa-i faca cu ou si cu otet vine ,,antrepenorul” si propune ca invatamantul sa treaca pe gandirea critica si pe dezbatere. Oare unde o fi facut scoala? O fi facand si ,,antrepenorul minune” sarcinile trasate sa mai buimaceasca si dansul un pic populimea?
Domnul Stanciu,
sunt multe catedre libere in Ialomita, Calarasi sau Giurgiu.
Mergeti si puneti in practica teoria! Fapte, nu vorbe!
De ce nu va vedeti de “negustoritul” domniei voastre?
Eventual cumpărate de la eMag, nu?
Problemele se cunosc…
Soluția?
Finanțarea educației…ca in primele țări din Europa.
A! Am uitat acum 5 luni d-na ,, Nimica” Anisie zicea ca nu are ce face cu atâția bani la Educației.