VIDEO 21 de elevi, dintre care 12 fete, puși în genunchi de profesorul lor să-și ceară iertare, la un concurs organizat de Inspectoratul Școlar Olt și Ministerul Educației la Slatina

5.729 de vizualizări
Foto: colaj Edupedu.ro
Imaginile în care elevii sunt umiliți au fost publicate pe rețelele de socializare și au declanșat anchete ale poliției și ale Direcției pentru Protecția Copilului, potrivit hotnews.ro. Este vorba despre 21 de elevi care fac parte din ansamblul folcloric Fanfara Răsăritul, din comuna Jegălia, județul Călărași. Aceștia participau, la Slatina, la Concursul național de folclor pentru copii „Călușul românesc”, organizat de Ministerul Educației prin Inspectoratul Școlar al Județului Olt și Palatul Copiilor „Adrian Băran” Slatina.

Concursul este finanțat de Ministerul Educației și apare pe lista cu calendarul proiectelor de educație extrașcoalară naționale și internaționale și ediția a 14-a a avut loc în perioada 3-7 iulie la Slatina. Imaginile au fost publicate pe internet pe 15 iulie de un părinte revoltat. Întrebați ce măsuri au luat, organizatorii concursului, directorul Palatului Copiilor Slatina, Ilie Brăileanu, și inspectorul general școlar al ISJ Olt, Adrian Bărbulete, ridică din umeri. Aceștia au declarat pentru Edupedu.ro că nu este problema lor, ci a celor din județul Călărași, de unde provin fanfara și profesorul. Contactată de Edupedu.ro, Inspectorul școlar general al ISJ Călărași, Natalia Pațurcă, a declarat că a inițiat o anchetă internă și urmează să afle mai multe săptămâna viitoare.

Am solicitat Ministerului Educației un punct de vedere și în momentul primirii răspunsului, îl vom publica. De remarcat că imaginile în care elevii sunt umiliți la concursul Ministerului Educației au apărut public pe 15 iulie, iar vineri, 19 iulie, la ora publicării acestui articol, nu există nicio reacție instituțională a oficialilor din Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar Județean Olt, Inspectoratul Școlar Județean Călărași, Palatul Copiilor Slatina. Declarațiile celor contactați pot fi citite mai jos.

În imaginile revoltătoare, cei 21 de elevi de gimnaziu sunt puși să stea în genunchi pe asfalt, iar unii dintre ei fac gesturi care arată că asfaltul este fierbinte și îi arde, pentru că toți elevii erau in pantaloni scurți. Secvențele scot în evidență pe profesorul acestora, cel care îi așează în genunchi și care spune „Dacă se mai întâmplă vreodată, vă țin ore în șir”.

Conform paginii fanfarei, profesorul instructor coordonator este Șerban Mitel.

Pe imagini se văd mai mulți elevi care asistă la scenă și mai mulți adulți. Viceprimarul localității Jegălia, Marius Chiriac, instituție care finanțează fanfara, a declarat pentru Kanal D că „într-una dintre seri am înțeles, aflând astăzi de la mămici, că acești copii au deranjat liniștea celorlalți participanți la concurs. Se pare că au rupt și o masă. La această deplasare au participat și părinți și nimeni nu a venit să se plângă.

În al doilea clip, elevii sunt puși să spună toți în cor „Domnilor, vă rugăm să ne iertați!”. Același profesor coordonator este „dirijorul” scenei.

Într-un comunicat al Direcției Județene de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași, care anunță că instituția s-a autosesizat după apariția clipurilor, inspectorii spun că s-au dus la Jegălia pe 16 iulie. La primărie au discutat cu secretarul și viceprimarul care ar fi dezabrobat conduita profesorului față de copiii din fanfară.

Apoi au venit la primărie 6 părinți cu „o atitudine relaxată, fără caracter dramatizant”. Aceștia „nu consideră că minoprii sunt afectați de cele întâmplate, luând totul ca pe o glumă”. Părinții au refuzat asistența psihologică oferită. DGASPC anunță că va sesiza organele de urmărire penală pentru conduita „inacceptabilă” a profesorului instructor.

Elevii din fanfara Jegălia au obținut la concursul de la Slatina premiul special al juriului.

Ministerul Educației este organizatorul și finanțatorul concursului la care au avut loc scenele de umilire a elevilor de către profesorul lor. Șeful Inspectoratului Școlar Județean Olt, inspectorul general Ion-Adrian Bărbulete, a declarat că aflase de incident cu câteva minute înainte să fie contactat de redactorul Edupedu.ro. „Nu consider că ține de noi, ci de inspectorul județului de unde era profesorul în cauză”, a declarat acesta.

Co-organizator este Palatul Copiilor „Adrian Băran” Slatina. Directorul instituției, Ilie Brăileanu, a declarat pentru Edupedu.ro că „Acum ce să fac? Dacă Iohannis face o chestie sau eu știu, Ciolacu, eu trebuie să scriu: „Bă, nu-mi place ce a făcut ăsta”. Deci nu îmi puneți, vă rog frumos, niște sarcini sau niște lucruri care nu intră în competența mea”, încercând să justifice lipsa de reacție în calitate de organizator la scena de umilire a elevilor aflați la Concursul Național al Copiilor „Călușul românesc”.

Declarațiile complete ale lui Ilie Brăileanu, directorul Palatului Copiilor din Slatina, pentru Edupedu.ro:

Edupedu.ro: V-am sunat pentru un punct de vedere oficial referitor la ce s-a întâmplat în urmă cu câteva zile, la Concursul Național al Copiilor „Călușul românesc” organizat de Palatul Copiilor Slatina, cu acei copii care au fost umiliți, puși să stea în genunchi pe asfalt și să-și ceară scuze. Ne puteți spune, vă rog, ce s-a întâmplat, care a fost cauza?

Ilie Brăileanu: Păi nu știu, eu am văzut aceste știre la televizor și m-a surprins și în același timp m-a oripilat și pe mine. Dar nu știu efectiv ceea ce s-a întâmplat. Nu că n-am avut nicio discuție, nu mi-a zis nimeni.

Edupedu.ro: Nu ați putut vorbi cu profesorul, n-ați luat legătura cu domnul care se ocupa de acea echipă de elevi?

Ilie Brăileanu: Nu, după ce am văzut știrea să iau legătura? (…) Să știți că nu. M-a oripilat gestul și nici n-am vrut să stau de vorbă cu el, cu un asemenea om. Eu nu, dacă știam că este în stare să facă lucruri de genul ăsta, vă dați seama că poate nici nu-l invitam la manifestare.

Edupedu.ro: Ați contactat mai departe Inspectoratul, ați făcut vreo sesizare?

Ilie Brăileanu: Alo, pentru ce să mă sesizez? Stați un pic, că nu înțeleg ce vreți să spuneți.

Edupedu.ro: Pentru drepturile copiilor care au fost încălcate în timpul concursului, ați contactat mai departe inspectoratul pentru a vedea care sunt procedurile, care pot fi sancțiunile dacă domnul acela a făcut așa ceva cu copiii? Nu există nicio urmare a ceea ce a făcut?

Ilie Brăileanu: La primărie au fost ședințe. La primăria din localitatea respective. Direcția Protecției Copilului s-a sesizat. Dacă este cazul să prezint un punct de vedere, aștept de la acele autorități o adresă și să spun punctul de vedere al instituției noastre, dar vă dați seama că noi nu suntem în cunoștință de cauză.

Imaginați-vă că la acest concurs au fost 2.000 de copii participanți, iar ceea ce au făcut ei, n-au făcut în timpul concursului, în timpul activității coordonate de mine. Noi am avut paradă cu 2.000 de copii, am avut spectacol, ei au participat la spectacole, au participat la paradă. N-am avut niciun semnal pe perioada aia, că vă dați seama, lucrul acesta s-a întâmplat în perioada 3-7 iulie festivalul nostru. Eu n-am avut niciun semnal de la nimeni, nici de la părinți, nici de la nimeni în perioada respectivă. Dacă s-ar fi întâmplat în timpul concursului, vă dați seama că trebuia să iau o poziție și informam autoritățile. Eu am văzut știrea pe 15, la o săptămână și ceva.

Edupedu.ro: Deci nu ați știut?

Ilie Brăileanu: Deci de unde să știm, stimată doamnă? De unde să știm?

Edupedu.ro: La un festival unde sunt copii, chiar dacă sunt peste 2000 de participați, trebuie să fiți interesați de tot ce se întâmplă, ca organizatori.

Ilie Brăileanu: Măi nu, nu s-a auzit. Dacă dvs. aveți informația asta, că eu am știut sau cineva de la Slatina a știut și n-a informat, vă rog să-mi spuneți și imediat să fac cercetare. Vă dați seama că nimeni nu a știut legat de chestia asta.

Edupedu.ro: Ați fost dumneavoastră responsabil și pentru cazare?

Ilie Brăileanu: Deci ei, acești copii, au fost la fel tratați ca ceilalți copii invitați. Le-am asigurat cazare și masă. Deci acestea sunt lucrurile. Să știți că noi suntem o manifestare care avem 24 de ani. Chiar eu am inițiat acest concurs și nu știu dacă vă uitați în istoric, ați văzut, am făcut lucruri zi ce noi destul de frumoase, tablouri coregrafice dedicate centenarului. Puteți să vă uitați, dacă vreți, să accesați pe internet când se joacă românește, România întinerește, ca să vedeți ce am făcut în deschiderea acestui festival. Un alt căluș unește România. Am intrat în cartea recordurilor cu 1.052 de călușari, iar ceea ce s-a întâmplat cu acel profesor cred că vă imaginați și dumneavoastră și că realizați că depășește orice limită, în sensul că noi n-aveam, eu n-am cum și nici profesorii mei, care au răspuns de fiecare de de județ, ei au participat, că am avut un dialog. Copiii nu mi-au spus. Au venit la paradă, au venit la spectacol, au plecat. Deci totul a fost în regulă. Nu mi-a transmis nimeni nimic, ce fac. Vedeți și e o întrebare și de ce peste o săptămână a apărut chestia asta? Probabil că acolo sunt niște disensiuni între, erau niște mămici, din câte-mi amintesc, mi-au mulțumit pentru condiții, pentru cazare, pentru tot. Nu știu. Deci asta vă dați seama că nu ai cum să le constați.

Edupedu.ro: Dar știți cumva când au avut loc sesizările despre care ați spus, care a fost motivul? Ce au făcut acei copii?

Ilie Brăileanu: Nu, nu, nu, nu, nu v-am spus că nu. Pur și simplu mie mi-a fost jenă să-i mai sun, să-I întreb bă ce ați făcut, ce n-ați făcut? E treaba lor. E responsabilitatea lor, dacă așa gândesc ei să se comporte cu niște copii care, din punctul meu de vedere, să știți că au avut o prestație frumoasă. Erau la început, erau copii, chiar le-am spus și colegilor mei și autorităților: Într-o localitate, într-o comună la țară, faptul că învață să cânte la un instrument, pentru copil e un lucru extraordinar. Dar să știți că nu a fost, nu a fost niciun semnal. Dacă dumneavoastră considerați sau știți că a fost, că s-a știut de un coleg de-al meu sau de cineva de la Slatina da acest incident, vă rog în secunda doi să mă contactați și trecem imediat la…

Edupedu.ro: Ceea ce frapează este că, deși ați aflat, n-ați avut nicio reacție. Nu v-a păsat de faptul că au fost umiliți acei copii? N-ați vrut să luați o poziție față de eveniment?

Ilie Brăileanu: În ce sens?

Edupedu.ro: Adică să vă exprimați public, fiind organizator al evenimentului, să sesizați dumneavoastră personal inspectoratul, să încercați să luați legătura cu acel profesor, sau măcar să vă intereseze să aflați ce s-a întâmplat, care a fost motivul pentru care acei copii…?

Ilie Brăileanu: Stimată doamnă, dvs îmi aduceți o acuză. Mă acuzați. Din moment ce primăria din localitatea respectivă  spune că a avut o ședință cu părinții și că părinții au considerat că a fost o glumă? Da? Eu vă spun ce am văzut la știri. În momentul în care am înțeles că Direcția pentru Protecția Copilului din județul Călărași a sesizat poliția, ce pot eu să fac mai mult, Ilie Brăileanu, directorul Palatului Copiilor din Slatina? Dacă aceste instituții îmi vor cere un punct de vedere în cercetarea pe care o vor face, evident că o să le cer.  Acum ce să fac? Dacă Iohannis face o chestie sau eu știu, Ciolacu, eu trebuie să scriu: „Bă, nu-mi place ce a făcut ăsta”. Deci nu îmi puneți, vă rog frumos, niște sarcini sau niște lucruri care nu intră în competența mea. Cu toată stima și cu tot respectul față de dumneavoastră, credeți-mă”.

Inspectorul școlar general de la ISJ Olt, Ion-Adrian Bărbulete, a declarat pentru Edupedu.ro că a auzit despre incident de-abia dimineața aceasta, după ce ar fi primit un articol din Călărași. Potrivit spuselor sale, răspunzător pentru cele întâmplate ar fi ISJ Călărași, întrucât este vorba despre un cadru didactic de la o unitate din acel județ. Acesta a spus că nu are nimic concret de declarat momentan și că va afla mai multe despre ce s-a întâmplat.

Contactată de Edupedu.ro, Natalia Pațurcă, Inspector școlar general al ISJ Călărași, a declarat: „Astăzi am observat și eu că a s-a emis raportul de la DGSAPC, dar acum îl citeam. Sincer, n-am apucat să-l citesc ca să vedem dacă s-au luat măsuri. La noi la Inspectorat s-a declanșat o anchetă internă, ca să văd ce s-a întâmplat acolo. Acum nu știu rezultatele. Cred că luni sigur o să avem mai multe răspunsuri și de la celelalte instituții. Am trimis adresa și către unitatea școlară, și către primărie. Să aflăm dacă lansarea lor a fost conformă și, bineînțeles, comportamentul pe care l-au avut dirijorul și restul, dar ei nu sunt angajați ai instituției noastre și atunci mi-am dat seama că nu avem drepturi mai mult de atât. Ce ne interesează pe noi sunt copiii. Atât timp cât părinții apără astfel de comportamente, nu știu ce am putea să facem. Li se pare normal”.


10 comments
  1. un spectacol odios, cu adulti/parinti care asistă pasiv la umilirea propriilor copii. Copiii răspund situației cu-n zămbet ironic și de sfidare (nu-l vor ierta pe profesorul lor). Da, “au luat totul ca pe o glumă”, pentru că e de necrezut acest mod de a face “educație”. Nu întâmplător, singurul om “serios” este profesorul, care chiar crede în ceea ce le face copiilor. O face serios și mândru față de părinții care asistă aprobativi, îndobitociți sub vraja marii autorități.

  2. comentatorii au dreptate. daca era doar o glumă și doar se mimează umilirea, e ok. La noi in țară se mimează multe, se mimează și democrația. oricum e bine să își obișnuiască creierul cu situații de genul ăsta, că mâine poimâine chiar trebuie să îngenuncheze în fața cuiva și să își ceară iertare, și să nu se zbată prea tare

  3. Sunteți ridicoli, e o punere in scenă evidentă.
    Nici copiii, nici profesorul nu sunt implicați emotional. Discutia serioasă a fost in altă parte iar scena amintește de pedepsirea lui Nae de catre Zoe.
    Blurati niste poze apoi publicati clipuri care azi vor fi pe toate televiziunile. Poate, desi nu cred – lumea a ales să tacă – reușiți sa distrugeti un lucru bun din Jegălia prin care copiii de acolo vad si se conecteaza la lume.
    Data viitoare dacă tot aflați de astfel de festivaluluri faceti un reportaj pozitiv ca “spectatori”, veti fi uimiți câte puteți afla. Si unii chiar v-ar plati sa le puneti poza pe site.

  4. Chiar pare să fi fost o glumă. Copiii se amuzau. Adică părinții și copiii declară că a fost o glumă și noi vorbim de umilință. Asistență psihologică pentru părinți… Înțeleg că legea e lege, dar ea e aplicată de oameni. Și în acest caz oamenii nu gândesc, trec orbește printr-o succesiune de etape inutile.
    Dacă ar fi la fel de prompți și când văd copii trimiși la cerșit sau căsătoriți la 12 ani, le-aș ierta excesul de zel.

  5. Doamne fereste! Cum sa faci asa ceva si cum sa existe asa putina reactie publica asumata din partea celor care au responsabilitate in domeniu si mai ales in acest concurs?

  6. Sunt puține autorități publice locale în județul Călărași care susțin fanfare școlare sau formații artistice locale. Care le finanțează transportul, cazarea, costumele, instrumentele muzicale, banii de buzunar etc. pentru participarea la evenimente culturale locale, naționale sau internaționale. Faptul că valorifică artiști independenți, care nu provin din rândul personalului didactic, poate să contribuie la asemenea situații, însă trebuie conștientizat că în județ nu există profesori dirijori sau profesori coregrafi pentru formații artistice, angajați ai sistemului de învățământ. Și, probabil, chiar dacă ar exista, ei nu pot fi puși la dispoziția autorităților locale pentru asemenea activități, ca în comunism, cu forța. Un asemenea scandal poate demotiva și inhiba suplimentar inițiatorii unor asemenea activități, ceea ce nu servește nimănui. Ar echivala cu a călca în picioare primii ghiocei ai primăverii culturale rurale. În egală măsură, o reglementare care să protejeze copiii de abuzuri sau de instrumentalizarea politică a artei lor ar fi binevenită. Pentru că tentația transformării copiilor în “folcloriști de partid” poate exista. Însă cine să reglementeze? Cine are timp pentru cultură rurală, pentru copiii din sate, în țara aceasta? Cine?

  7. Dejao dati in fasole. Aia radeau pe acolo, parintii sustin ideea de gluma si voi ati umplut netul si tv-ul cu “traumele” lor. E vacanta si nu aveti subiecte de presa?

  8. Noroc de faptul că i s-a mărit salariul după grevă. Parcă altfel faci abuzuri pe bani mai mulți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Euronews va lansa un canal TV de știri în România în colaborare cu Politehnica București. Mihnea Costoiu, rectorul UPB: Va fi un canal axat pe valorile și tematicile europene, vrem să fie operațional până la finalul anului cu circa 100 de angajați

Canalul de știri pan-european Euronews și Universitatea Politehnica din București (UPB) au semnat un parteneriat pentru a lansa Euronews Romania, un canal TVR de știri nou, independent, potrivit unor comunicate…
Vezi articolul

Proiectele legilor educației nu îi sprijină pe olimpicii internaționali care vor să meargă la facultate în România, atrag atenția reprezentanți ai inspectoratelor din Botoșani și Suceava: “Prin mâna mea au trecut 70 de olimpici internaționali. În țară au rămas doar doi”

Proiectele de legi ale educației ar trebui să ofere mai mult sprijin olimpicilor internaționali pentru a-i determina să continue studiile în țară, în loc să plece în străinătate, au atras…
Vezi articolul