Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat, marți seară, la Digi24, citat de G4Media.ro, că își cere scuze în fața familiilor care s-au simțit jignite de declarațiile sale referitoare la autism, spunând că pregătește un serviciu integrat pentru ajutorul familiilor care se confruntă cu această problemă:
”Dimpotrivă, propun un pachet de soluții pentru copiii cu autism, nu le va fi decontat doar tratamentul, ci un serviciu integrat, cu psiholog și logoped. Îmi cer scuze dacă declarația mea a jignit aceste familii greu încercate și pot să asigur că de la începutul lui aprilie, când intră în vigoare un nou contract cadru, vor beneficia de măsuri concrete, reale prin care vor fi ajutați”.
Ulterior, Costache a reiterat ideea că o anumită formă de autism poate fi cauzată de abandonul copiilor, dând exemplul Spitalului de Psihiatrie de la Socola, unde numărul copiilor afectați de o anumită formă din spectrul autist crește direct proporțional cu numărul copiilor abandonați.
Citește articolul integral pe G4Media.ro
Reacția ministrului vine după de Edupedu a scris că într-o conferință de presă Victor Costache a declarat că emigrația românilor are legătură directă cu răspândirea cazurilor de autism la copii: „există o corelare între această afecțiune (n.r. autism) și timpul care este petrecut de părinți cu copiii la vârste fragede”. Imediat Ministrul Sănătății a fost criticat dur de organizațiile neguvernamentale din domeniu: “Nu există nici un studiu serios care să susțină afirmațiile domnului ministru”, spune președinta Asociației Autism Europa
În curzul zilei de marți Ministerul Sănătății a emis un comunicat în care susținea că „Este regretabil că declarațiile ministrului Sănătății, Victor Costache privind asigurarea terapiilor pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist au fost scoase din context și folosite în lupta politică”.
Iată declarația ministrului:
“din păcate, datorită acestui fenomen tipic României, a plecărilor persoanelor active în străinătate, avem din ce în ce mai multe cazuri de autism. Este o corelare între această afecțiune și timpul care este petrecut de părinți cu copiii la vârstă fragedă. Și atunci trebuie să creștem capacitatea noastră că, ca țară, de a trata aceste afecțiuni“.