VIDEO Vicepremierul Raluca Turcan a refuzat să răspundă cu Da sau Nu dacă garantează că va dubla alocațiile pentru copii de la 1 august

2.838 de vizualizări
SURSA: Captura EuropaFM
O întrebare despre dublarea sau nu a alocațiilor de la 1 august 2020 a stârnit un răspuns ezitant al vicepremierului Raluca Turcan. Într-un interviu la EuropaFM, Turcan a fost întrebată de realizatoarea emisiunii dacă garantează că din 1 august se vor dubla alocațiile pentru copii. Vicepremierul a refuzat să răspundă cu Da sau Nu, așa cum fusese rugată, preferând să spună că „de la 1 august legea intră în vigoare”, lucru care nu înseamnă neapărat că dublarea alocațiilor se va aplica.

Redăm răspunsul vicepremierului Raluca Turcan

Moderator: O întrebare cu Da și Nu: Garantați că începând cu 1 august veți dubla alocațiile pentru copii?

Raluca Turcan: Garantăm că de la 1 august legea intră în vigoare.

Moderator: Deci de la 1 august garantați dublarea alocațiilor pentru copii, că asta e legea!

Raluca Turcan: Eu pot să vă garantez pe deciziile și legislația în vigoare. În momentul de față există o lege a alocațiilor și există o Ordonanță de Urgență de intrare în vigoare a acestei legi. În momentul de față nu există o altă variantă în discuție.

După majorarea alocațiilor în Parlament de către PSD, Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea, iar Guvernul a decis în ședința de joi să amâne aplicarea măsurii până la data de 1 august 2020.

Ordonanța de Urgență pentru prorogarea intrării în vigoare a art.I, punctul 1 din Legea nr. 14/2020 privind aprobarea Ordonanței de urgenţă a Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii, precum și pentru modificarea art.58 alin. (1) din Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap nu a fost pusă în dezbatere publică anterior, iar în ședința Consiliului Economic și Social de marți nu apare pe ordinea de zi și nici pe lista proiectelor avizate. Avizul CES este obligatoriu pentru a putea fi aprobată o ordonanță de urgență.

Ordonanța de Urgență apare după ce premierul Ludovic Orban a anunțat pe 10 ianuarie că ”Noi nu putem să luăm bani din altă parte şi să îi ducem spre alocații pentru copii”.

Dacă s-ar aplica, alocațiile ar fi majorate după cum urmează:

  • alocaţia pentru copiii cu vârsta între 0 şi 2 ani creşte la 600 de lei, de la 300 cât este acum, la fel şi pentru copiii cu dizabilităţi
  • alocaţia pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani creşte de la 150 de lei la 300 de lei.

Potrivit unei alte legi în vigoare, Legea 214/2019, alocaţiile de stat pentru copii s-au majorat de la 1 ianuarie 2020 şi cu rata inflaţiei din anul anterior, adică 3,8%.

În România au fost 3.574.835 de copii cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani, care au primit alocaţie de stat în luna octombrie 2019, potrivit datelor Ministerului Muncii. Dublarea alocaţiilor, votată în Parlament, ar fi însemnat, implicit dublarea bugetului plătit de stat pentru aceste beneficii se asistenţă socială. Astfel, de la un buget lunar de 595.589.400 lei, alocat în luna octombrie 2019, cel mai probabil acesta va creşte lunar la aproape 1,2 miliarde lei. Impactul anunțat de guvern pentru un an întreg ar fi fost de circa 6,5 miliarde lei.

FOTO: Captura EuropaFM


1 comment
  1. Cum sunt bani pentru ajutoarele sociale și pentru alte măriri nejustificate și când vine vorba de copii nu se mai poate sau se termină banii subit? Eliminați ajutoarele sociale și faceți un calcul sa vedeți ca vor fi bani și pt copii și pt cei care merita într adevăr ajutați (copiii și bătrânii în special).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Candidații în alegerile locale să-și asume, prin scrisori de angajament, că vor asigura transport gratuit pentru toți elevii, vor susține programul Școală după școală și vor sprijini prioritar școlile din medii dezavantajate – apel al Consiliului Național al Elevilor / „Tragedia de la liceul Odorheiu Secuiesc să nu se mai repete”

Consiliul Național al Elevilor adresează un apel, luni, candidaților în apropiatele alegeri locale să-și asume, prin semnarea unor scrisori de angajament, că vor face din educație o prioritate a mandatelor…
Vezi articolul

Autorul unei teze de doctorat pentru care a fost constatat plagiatul și cel care dorește să renunțe unilateral la titlul de doctor trebuie să restituie banii de școlarizare – propuneri PNL “agreate” pentru modificarea proiectelor de legi ale educației, anunță Sorin Cîmpeanu

“A fost agreată propunerea Partidului Național Liberal cu privire la îmbunătățirea proiectului Legii învățământului superior prin reglementarea obligației de restituire a sumelor de bani de către autorul tezei de doctorat,…
Vezi articolul