Ce laboratoare au studenții care aleg Facultatea de Inginerie Industrială și Robotică – Viața între (ro)boți și inteligență artificială (P)

Foto: FIIR/UPB

În anul 2019 apărea, pe platforma forbes.ro, un articol scris de Marius Chivu, scriitor, traducător și cronicar literar, cu un titlu fascinant și șocant: „Când viitorul nu mai are nevoie de noi”. Autorul a preluat și a îmbinat inteligent mai multe predicții despre viitorul inteligenței artificiale AI (Artificial intelligence) și al roboților, începând cu futurologul Ray Kurzweil, care afirmă că „Inteligența Artificială va atinge nivelurile umane în jurul anului 2029” și încheind cu diversele probleme potențial generate de apariția a ceea ce a primit numele de Singularitate, un sistem care se autooptimizează și se reinventează astfel încât să-și poată îmbunătăți inteligența într-un ritm tot mai accelerat, exponențial (am văzut cu toții pe ecrane o variantă de acest tip, numită Skynet, în seria Terminator).
O astfel de super-inteligență ar lăsa omenirea atât de mult în urmă că am deveni ca niște furnici care pot fi șterse fără ezitare de pe fața pământului.
Foto: Hub-ul FTC de la FIIR/UPB

Cât de adevărate sunt aceste predicții și cum ne împăcăm cu ideea că vom trăi într-un mediu înțesat de sintagme provenite din limba engleză, cum sunt bots, chatbots, robots și AI? Care sunt diferențele dintre toate aceste denumiri? Cum ne adaptăm la o asemenea conviețuire? 

Când vorbim despre inteligența artificială nu trebuie să ne gândim neapărat la un robot, ci mai degrabă la un algoritm, la un set de instrucțiuni pas cu pas atât de explicite încât chiar și ceva care funcționează interpretând totul literă cu literă, așa cum este un calculator, să le poate urma. Am auzit probabil cu toții gluma cu robotul blocat la duș fiindcă urmase întocmai instrucțiunile de pe sticla de șampon: Șamponați. Clătiți. Repetați.

Discutând despre roboți și despre inteligență artificială, surprinzător sau nu, într-un document care, de asemenea, vorbește despre viitor, compania Huawei, prin a sa Global Industry Vision – GIV, având drept țintă anul 2025, vine cu predicții pe termen scurt menite a ne uimi prin prisma transformărilor care ne așteaptă, nu peste un secol, ci în următorii câțiva ani. Conform documentului, până în 2025 mulți dintre noi ne vom fi obișnuit deja să trăim printre roboți. Cu siguranță nimeni nu poate prevedea cu exactitate de ce vor fi în stare modulele de AI peste zece ani, dar iată care sunt predicțiile Huawei pentru următorii 4 ani: până la acel moment, 14% din familiile din întreaga lume vor avea acasă un robot casnic inteligent, câte 10 roboți infirmieri vor lucra, în medie, în fiecare cămin de bătrâni din statele membre G8 și peste 39 de milioane de persoane complet nevăzătoare și 246 de milioane de persoane cu deficiențe de vedere din întreaga lume vor beneficia de tehnologii augmentate, specifice roboților bionici.

Sigur că tehnologiile noi generează oportunități noi. Cercetătorul suedez Hans Rosling declara, într-un interviu despre “viitorul lumii” din decembrie 2018, că ne îndreptăm spre vremuri mai bune și inovații greu de cuprins de mintea umană. Împărtășesc pe deplin această părere și consider că acum este un prilej bun pentru a-ți contura cariera, urmând un program de studii de licență la o facultate de la Universitatea POLITEHNICA din București (UPB). Fiindcă la UPB ținem pasul cu tehnologia.

A alege o facultate, a te îndrepta către un anumit program de studii din cadrul acesteia înseamnă a selecta o carieră, direcție de dezvoltare personală și un drum spre succes. O alegere care adesea se dovedește a fi greu de luat, într-un mediu împânzit de o ofertă academică atât de variată.

Facultatea de Inginerie Industrială și Robotică poate fi o variantă potrivită perfect unui asemenea context. 

Facultatea este recunoscută pentru seriozitate, atenție acordată studenților, preocupare pentru îmbunătățirea continuă a activității, deschidere spre nou și oportunități oferite după absolvire.

Facultatea are tradiție în dezvoltarea de produse noi și în dezvoltarea de competențe care permit absolvenților săi să ofere întotdeauna răspunsul corect la întrebarea „Cum se fabrică?”, cu referire la oricare dintre produsele înconjurătoare. Aici pregătim ingineri care modelează procesele de fabricație a produselor pe care cu toții le utilizăm, perfecționându-le și modernizându-le.

Pe de altă parte, comunitatea facultății se concentrează pe domenii care dau deschidere și perspective noi unui inginer, cum sunt informatica și spre robotica, în clădirile Facultății de Inginerie Industrială și Robotică fiind deschise atât un Laborator Microsoft în care s-au implementat aplicații care să ruleze pe platforma Azure, cât și Hub-ul de robotică devenit cunoscut ca loc de antrenament al echipei naționale de robotică, care de curând a obținut locul I în competiția FTC (First Tech Challenge), într-o confruntare mondială la Chicago în care a învins echipa Statelor Unite și alături de membrii căreia studenții pot participa la ore de robotică aplicată.

Pentru toți cei care vor să afle totul despre bots, chatbots, robots și AI lansăm invitația de a veni la programele noastre de Informatică, dar și de Robotică, unde vor deveni, alături de alți pasionați de tehnologie ca și ei, parte a unui univers fascinant, conectat la multe dintre noile tehnologii ale momentului. Este valabil și pentru toți cei care doresc să devină membri ai unei echipe capabile să construiască un robot infirmier sau unul companion, un robot majordom sau un sistem bionic, ca parte a unei omeniri care va trăi alături printre și alături de roboți.

Tot pentru studenți am realizat un grup de laboratoare de Dezvoltarea produselor și 3D Printing, reunite sub sigla 3D Labs, în care sunt la dispoziția studenților peste 70 de mașini de fabricație aditivă. Majoritatea studenților noștri au ocazia de a realiza efectiv pe aceste mașini produse pe care cu puțin timp înainte doar și le-au imaginat, iar apoi le-au modelat 3D, pentru a le putea ține în final în propriile mâini și a se mândri cu ele.

Componentele de management, de organizare și conducere a activității dintr-o companie, dar și de asigurare a calității tuturor activităților efectuate, sunt reprezentate și susținute prin programe cu mare tradiție, în urma cărora absolvenții se pot îndrepta către o carieră de antreprenor al propriei afaceri sau ca membru în mecanismele sofisticate care permit companiilor să fabrice produse de cea mai bună calitate la prețuri competitive.

Foto: Learn&Lounge de la FIIR

Am construit așadar un mediu integrat, în care am folosit un fundament de inginerie tradițională pentru a susține eșafodajul unei serii de programe de studii noi sau înnoite, care să adauge plus-valoare pregătirii studenților noștri, într-o ofertă educațională care oferă atât flexibilitate, cât și oportunități variate pe piața muncii.

Studiile de licență, cu o durată de 4 ani, sunt generos reprezentate în oferta Facultății de Inginerie industrială și Robotică, care include 10 programe de studii de licență:

Îi invităm, așadar, pe proaspeții absolvenți de liceu să se alăture echipei noastre, iar dacă o vor face, le spunem că au ales bine și ne vom strădui să nu-i dezamăgim.

Apoi, îi vor convinge faptele. Vor afla că nu pregătim ingineri pentru prezent, ci pentru viitor. 

Și că suntem mândri să îi pregătim pe ei, inginerii care vor proiecta și clădi viitorul începând chiar de acum.

Foto: Laborator de Dezvoltarea produselor și 3D Printing – FIIR
Exit mobile version