Măsurile drastice luate de China pentru a opri răspândirea virusului sunt acum copiate de cele mai multe state, după ce cazurile de îmbolnăvire cu noul coronavirus s-au redus drastic în statul asiatic și deja au apărut primele semne de reluare a vieții normale în provinciile chineze cele mai afectate, potrivit presei internaționale. În provincia Guizhou, din Sud-Vestul Chinei, BBC anunța că școlile s-au redeschis, arătând imagini difuzate de televiziunea de stat. Și agenția oficială chineză a relatat din provincia Xinjiang același lucru, iar The Guardian scrie despre revenirea la normal în Shanghai.
Cum a reînceput școala după o lună și jumătate de vacanță
Nu toate școlile s-au deschis, iar în imaginile difuzate de China Central Television (CCTV) se vede cum elevii stau la rând pentru triajul făcut la intrarea în clădire. Măsurile impuse la revenirea la cursuri implică documente cerute de școli, scanarea termică a elevilor, orarul eșalonat, culoare de deplasare prestabilite pentru fiecare grupă/clasă.
În căminele școlilor un responsabil susține că orele de intrare și ieșire sunt diferite, paturile sunt delimitate individual, elevii dorm „picioare în picioare”, iar ușa camerelor este mereu deschisă, pentru asigurarea aerisirii.
În imaginile difuzate toți elevii poartă mască, iar fetele au părul prins. De remarcat că toti băieții sunt proaspăt tunși, semn fie că serviciul de propagandă și-a făcut bine treaba, fie că și serviciile de frizerie sunt funcționale deja.
Școlile fuseseră închise în China încă dinaintea anului nou chinezesc, odată cu vacanța de sărbătorile locale. Redeschiderea vine după cel puțin o lună și jumătate în care instituțiile de învățământ au stat închise. Lecțiile online au început în China abia la jumătatea lui februarie, după cum relata Xinhua.
În România școlile au fost închise pe 11 martie și azi, 23 martie, ar fi trebuit să reînceapă. Cel puțin așa suna anunțul oficial inițial. În cele din urmă prin declanșarea stării de urgență și prin efectul vacanței de Paște, școlile vor rămâne închise și în România încă o lună, până cel puțin pe 22 aprilie. Închiderea școlilor este un indicator al începutului măsurilor severe impuse de autorități, un punct de la care încep măsurile de limitare a circulației persoanelor și cele pentru distanțarea socială.
Ce măsuri a luat China (și alte state asiatice) pentru limitarea rapidă a răspândirii coronavirusului
Într-un articol publicat de BBC, cu titlul „Ce ar putea învăța Vestul de la China”, corespondentul Helier Cheung enumeră câteva măsuri cheie luate de China și de alte state vecine Chinei, în această pandemie. Aceasta pune în comparație creșterea uriașă a numărului de cazuri din țările Occidentale și numărul limitat de cazuri din unele țări asiatice, „spre exemplu Singapore, Hong Kong și Taiwan toate au menținut numărul cazurilor de infectare foarte jos – în ciuda apropierii de China continentală”. Apoi sunt enumerate „lecțiile”:
Lecția nr 1 – Ia situația în serios și acționeză rapid
Experții în sănătate sunt de acord asupra acelorași măsuri pentru limitarea răspândirii infecțiilor – testarea în masă (n.r. care în România întârzie, fiind anunțată însă până acum neaplicată), izolarea celor infectați și încurajarea distanțării sociale. Astfel de măsuri au fost adoptate în diverse stadii, în Vest, dar un factor cheie este acela că multe state nu au reacționat rapid.
“Marea Britanie și Statele Unite ale Americii au pierdut o ocazie”, susține Tikki Pangestu pentru BBC, un fost director de cercetare la Organizația Mondială a Sănătății. “Au avut la dispoziție două luni de la momentul la care s-a întâmplat în China, cu toate acestea era percepția că China este foarte departe și că nu se va întâmpla nimic”.
China a anunțat primele cazuri de “pneunomie ciudată asemănătoare SARS” către OMS pe 31 decembrie 2019. La acel moment nu era confirmată transmisia de la om la om și se știau foarte puține despre virus, dar în trei zile de la acel moment Singapore, Taiwan și Hong Kong au pus toate filtre la graniță și pe aeroporturi.
Pe măsură ce oamenii de știință aflau mai multe despre virus, devenea mai clar că, chiar și oamenii fără simptome puteau fi infectați și contagioși, așa că testarea devenea crucială.
Lecția nr 2 – Faceți testare în masă și accesibilă
Numărul cazurilor a urcat rapid în Coreea de Sud, în primele zile. După care sud-coreeni au inventat un test rapid pentru virus – și așa au testat peste 290.000 de persoane, scrie Reuters. Autoritățile făceau 10.000 de teste gratuite pe zi. În antiteză, testarea în Statele Unite a fost întârziată – inițial kiturile de test erau puține, iar laboratoarele private s-au lovit de aprobări greoaie pentru testele pe care le produceau. Mulți oameni se zbăteau să obțină un test, iar acestea erau scumpe. În cele din urmă testarea gratuită pentru toată lumea a fost legiferată.
Între timp în Marea Britanie anunțul autoritților a fost că numai cei din spitale vor fi testați – or asta face dificiă identificarea celor cu simptome ușoare sau asimptomatici.
Profesorul Pangestu, citat de BBC, recunoaște că în unele state kiturile de testare nu sunt suficiente, dar spune că testarea pe scară largă “este cea mai importantă prioritate”, adăugând că “testarea celor care au simptome, dar care nu sunt neapărat spitalizați și care răspândesc virusul este chiar mai importantă”.
Lecția nr 3 – Următește și izolează
Nu e de-ajuns să testezi persoanele cu simptome – urmărirea celor cu cere au fost în contact a fost cheia. În Singapore, de exmeplu, au fost localizați „contacți” pentru peste 6.000 de persoane. Iar asta s-a făcut folosind sistemul de camere de supraveghere, prin testarea lor și prin izolarea la domiciliu până când rezultatele arătau că nu au nimic. În Hong Kong, căutarea „contacților” merge până la două zile în urmă ca cineva să dezvolte simptomele specifice.
S-au adoptat aici și măsuri drastice pentru a se asigura că cei care trebu să stea în izolare, acasă, chiar fac asta. În Hong Kong cei care sosesc din străinătate sunt puși să poarte brățări electronice care să le urmărească mișcările, în timp ce în Singapore cei puși în izolare sunt contactați de mai multe ori pe zi și puși să trimită fotografii-probă cu locul în care se află.
Lecția nr 4 – Distanțarea socială rapidă
Distanțarea socială este considerată cea mai bună măsură pentru a reduce răspândirea unui virus. Dar cu cât e luată mai târziu, cu atât mai drastice trebuie luate măsurile ca să funcționeze. În Wuhan, China, acolo unde se crede că a apărut virusul, 5 milioane de oameni au plecat din oraș înainte să fie închis. Asta a dus la măsura guvernului, care a impus cea mai mare carantină umană din istorie.
Atât Italia cât și Spania au fost forțate să închidă zone întregi și apoi întreaga țară după ce numărul cazurilro a explodat.
Prin contrast, școlile sunt încă deschise în Singapore, deși toate adunările publice cu număr mare de persoane au fost anulate. În Hong Kong, școlile au fost închise și angajații încurajați să lucreze de acasă, dar restaurantele au rămas deschise.
Lecția nr 5 – Ține publicul bine informat și de partea ta
“Dacă nu obții cooperarea cetățenilor, politicile tale nu sunt ascultate sau urmate, iar aici doar cu forța mai poți impune ceva” , spune Prof. Pangestu. “Cel mai important lucrur este să arîți că politicile sunt bazate pe evidențe științifice”.
China a fost sub tirul criticilor după ce a recunoscut cu greu epidemia. Ba chiar a permis un miting politic de amploare în Wuhan pe măsură ce îngrijorările se accentuau. Autoritățile au pedepsit doctorii care au încercat să îi avertizeze pe ceilalți – generând chiar furie după ce unul dintre medici a murit infectat cu noul coronavirus.
De atunci se luptă cu reducerea numărului de cazuri prin impunerea închiderilor masive de teritorii și provincii și mărirea capacității de spitalizare. Dar criticii spun că nu ar fi fost nevoie de măsuri extreme, dacă răspunsul inițial nu era atât de lent.
În SUA, președintele Donald Trump a contrazis adesea oficiali din Sănătate în legătură cu severitatea epidemiei și numărul de teste disponibile. Guvernul nu a transmis nici numărul celor care au fost testați, fiindcă laboratoarele private nu comunicau date către organismul public central.
Prin contrast, unele state au folosit tehnologia pentru a-și informa cetățenii în detaliu despre ce se întâmplă. De exemplu în Hong Kong există o hartă onine a tuturor cazurilor – o hartă care arată unde au fost identificate cazurilor la nivel de clădire. Coreea de Sud emite alerte pe telefoanele mobile spunându-le oamenilor dacă sunt sau au fost în vecinătatea unui pacient.
Lecția nr 6 – Este despre atitudinea fiecăruia
Deși poate părea mai ușor pentru asiatici să se supună sfaturilor sau ordinelor guvernului, în Hong Kong de exemplu încrederea în guvern nu este delor la cote ridicate. Ba chiar au fost o serie de proteste anti-guvernamentale, dar oamenii au luat chiar măsuri voluntare de distanțare socială, înainte ca acesta să fie recomandate oficial, din respect pentru comunitate.
Deși au reușit să combată răspândirea virusului pentru o perioadă, faptul să nu toate statele (inclusiv cele vestice) au luat măsurile respective la timp, duce acum la un al doilea val de îmbolnăviri în China, Corea de Sud, Taiwan, Singapore și Hong Kong alimentat de are cei care reintră din nou în țară din afara granițelor, mai scrie BBC.
FOTO: captura BBC/CCTV
1 comment
Sunt imagini de propaganda..China a ucis aproape toata populatia imbolnavita cu cornavirsu! Acesti au fost arsi ca pe vremea lui Hitler! De aici asa zisa vindecare! Nimeni nu se vindeca deocamdata..Cat credeti ca va mai dura pana cand un liliac isi va depune excrementele pe excremente de rinocer si iese dracu alta boala!