Vestigiile unui oraș comercial antic, descoperite în sudul Ciprului de o echipă de cercetători suedezi

157 de vizualizări
Foto: Universitatea din Gothenburg – gu.se
Vestigiile unui oraş portuar şi comercial antic au fost descoperite în sudul Ciprului în urma unor săpături efectuate de universitatea din Göteborg, Suedia, a anunţat miercuri Departamentul de antichităţi din insula mediteraneeană, potrivit AFP, scrie Agerpres.

Situat pe malul Lacului Sărat din Larnaca, în sudul insulei, aşezarea, a cărei suprafaţă este estimată la cel puţin 25 de hectare, datează de la finele Epocii Bronzului şi a atins perioada maximă de dezvoltare între 1.600 î.e.n. şi 1.100 î.e.n., a declarat Giorgos Georgiou, director interimar al Departamentului de antichităţi din Cipru.

”Bogăţia oraşului pare să fi avut la bază producţia de cupru şi negustoria cu culturi apropiate sau îndepărtate”, a mai adăugate el într-un răspuns scris pentru AFP.

Obiectele descoperite cu prilejul lucrărilor de excavare sugerează prezenţa unui centru comercial, a mai precizat el.

În plus, mormintele descoperite în sit în luna iulie de o echipă de la Universitatea din Göteborg, se numără printre cele mai fastuoase descoperite vreodată în regiunea mediteraneeană, potrivit echipei suedeze, mai scrie sursa citată.

”Având în vedere bogăţia obiectelor funerare, putem deduce logic că este vorba despre monumente regale”, a precizat Peter Fischer, profesor de arheologie şi conducătorul expediţiei, pe pagina web a universităţii.

Mormintele sunt alcătuite din încăperi subterane unde accesul se face printr-un pasaj îngust pornind de la suprafaţă.

”Am găsit peste 500 de obiecte întregi răspândite în două morminte”, a adăugat liderul expediţiei suedeze, care realizează săpături în regiune Hala Sultan Tekke din 2010.

Potrivit lui, circa jumătate din obiectele descoperite au fost importate mai ales din Egipt, Afganistan şi India.

”Mormintele conţin o întreagă serie de obiecte funerare, în special ceramică şi obiecte de decor produse local, precum şi numeroase bijuterii şi alte obiecte importate”, potrivit lui Georgiou.

Au mai fost descoperite şi alte obiecte metalice precum bijuterii din metale preţioase, diademe, pumnale, cuţite, vârfuri de lance şi o oglindă din bronz, a mai spus responsabilul cipriot, potrivit surselor citate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

INTERVIU Julia Batioha, coordonatoarea comunității ucrainene din Mediaș, a învățat limba română, pasionată de Zdob și Zdub, încearcă să le redea copiilor refugiați activitățile furate de război și-i inspiră pe români și ucraineni să alerge la Maratonul Internațional Sibiu pentru cauza Școlii de vară a copiilor din Ucraina

Comunitatea ucrainenilor din Mediaș strânge fonduri pentru o școală de vară pentru copiii din Ucraina într-un mod inedit. 46 de alergători s-au înscris la Maratonul Internațional Sibiu 2023, ce se…
Vezi articolul

Federația Națională a Părinților cere Guvernului să deblocheze urgent acordarea burselor școlare și decontul transportului: „Interese obscure între președinții de consilii județene și transportatori par a bloca inițierea licitațiilor sau contestarea lor la nesfârșit, după caz, astfel elevii fiind privați de dreptul la transport gratuit”

Federația Națională a Părinților face apel către Guvernul condus de Marcel Ciolacu să deblocheze urgent acordarea burselor școlare și decontul transportului. Solicitarea părinților vine după ce tot mai mulți transportatori…
Vezi articolul

Șeful Institutului Cercetare Aerospațială – INCAS, trimis în judecată de DNA pentru că ar fi păgubit instituția cu 21 milioane de lei, a fost suspendat din funcție până la finalul mandatului

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) anunță miercuri că a fost emis ordinul privind suspendarea din funcție a directorului general, președinte al Consiliului de administrație al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare…
Vezi articolul