Verificările polițiștilor de investigații criminale în cazul vizelor de flotant din Constanța emise pentru înscrierea la școală, au ca scop o analiză „corectă a elevilor care în fapt nu locuiesc în zona de responsabilitate a unităților de învățământ”, potrivit unui răspuns transmis de Primăria Constanța la solicitarea Edupedu.ro. Amintim, Edupedu.ro a scris că polițiștii fac verificări în cazul unor „eventuale nereguli în obținerea vizei de reședință” de către părinți în apropierea unor școli din Constanța, cinci la număr. IPJ Constanța nu a precizat numele acestor școli doar faptul că sunt 5 astfel de unități școlare.
- Controversata migrație cu viză de flotant înainte de începerea școlii urma să facă subiectul unei cartografieri a sistemului de învățământ românesc, prevedea proiectul prezidențial “România Educată”
Verificările polițiștilor de investigații criminale din Constanța în privința vizelor de flotant emise pentru înscrierea la școală au ca scop o analiză a situației reale privind numărul de elevi care „în fapt nu locuiesc în zona de responsabilitate a unităților de învățământ“, potrivit unui răspuns transmis de Primăria Constanța la solicitarea Edupedu.ro.
Legislația permite înscrierea la școală pe baza acestor vize de flotant, iar ceea ce analizează acum poliția este dacă cei care au aceste vize locuiesc în realitate la acele adrese.
Potrivit legii, la înscrierea la școală au prioritate copiii a căror locuință este arondată școlii celei mai apropiate. Presa a relatat în repetate rânduri fenomenul vizelor de flotant, adică practica părinților de a obține un document care atestă că au domiciliul lângă școala dorită, chiar dacă în realitate ei nu locuiesc acolo, ceea ce conduce la supraaglomerarea anumitor școli „vedetă”.
De altfel, în răspunsul Primăriei Constanța se precizează că potrivit „normelor legale în vigoare, pentru a se înscrie la școală, elevii trebuie să locuiască în zona perimetrală, tocmai pentru ca aceștia să parcurgă distanțe cât mai mici până la școală.
Primăria mai subliniază amploarea fenomenului vizelor de flotant pentru înscrierile la școală:„Câteva școli de renume au atras de la un an la altul un număr din ce în ce mai mare de elevi care nu locuiesc în cartierele arondate fiecărei unități de învățământ. Mulți dintre aceștia vin din zone îndepărtate ale orașului și care nu locuiesc în proximitate. În municipiul Constanța, în zona mai multor unități de învățământ, la începerea și la terminarea orelor de curs, circulația crește cu 30%. Această creștere este determinată de numărul mare de părinți care își aduc sau își duc copiii la școală și care nu locuiesc în proximitate”.
Răspunsul integral al Primăriei Constanța
„În municipiul Constanța, în zona mai multor unități de învățământ, la începerea și la terminarea orelor de curs, circulația crește cu 30%. Această creștere este determinată de numărul mare de părinți care își aduc sau își duc copiii la școală și care nu locuiesc în proximitate. Câteva școli de renume au atras de la un an la altul un număr din ce în ce mai mare de elevi care nu locuiesc în cartierele arondate fiecărei unități de învățământ. Mulți dintre aceștia vin din zone îndepărtate ale orașului sau chiar din localități învecinate.
În ultimii patru ani, în Constanța au fost reabilitate și modernizate 16 unități de învățământ ceea ce a însemnat o relocare a multor clase în alte spații disponibile. Pe parcursul anului școlar 2024-2025, încă 22 de grădinițe, școli și licee vor intra în proces de reabilitare. În timpul lucrărilor, multe dintre clase vor fi relocate la alte unități de învățământ care sunt în apropiere și au spațiu disponibil.
Deja au fost relocate clasele pregătitoare de la școlile care au intrat în renovare, iar pe parcurs vor fi relocate și alte clase din cele 22 de școli ce urmează să intre în reparație. Foarte mulți părinți au sesizat Primăriei Constanța faptul că mulți dintre elevii relocați sunt copiii care locuiesc în proximitatea instituției, în timp ce elevii care locuiesc în alte cartiere, chiar și în partea opusă a orașului, rămân în școală.
Mai multe instituții de învățământ au solicitat Primăriei Constanța curse speciale pentru asigurarea transportului elevilor care sunt relocați. Flota de autobuze și microbuze de care dispune CT BUS în acest moment nu poate asigura transportul tuturor elevilor care sunt relocați și traficul la orele de vârf ar fi și mai îngreunat în zona instituțiilor de învățământ.
De aceea, municipalitatea a cerut Inspectoratului de Poliție Județean Constanța să facă o analiză privind numeroasele vize de flotant de pe raza unor școli de renume. Conform normelor legale în vigoare, pentru a se înscrie la școală, elevii trebuie să locuiască în zona perimetrală, tocmai pentru ca aceștia să parcurgă distanțe cât mai mici până la școală. Măsura are ca obiectiv realizarea unei situații corecte a elevilor care în fapt nu locuiesc în zona de responsabilitate a unităților de învățământ“.
Edupedu.ro a primit un răspuns și de la IPJ Constanța, în care se precizează faptul că verificările s-au făcut din oficiu, în baza articolului 292 din Codul de Procedură Penală.
Este vorba despre verificări ale vizelor de flotant cu adrese emise în apropiere de cinci școli, spune Poliția fără să precizeze care sunt acestea. Potrivit surselor Edupedu.ro, printre acestea și Școala Gimnazială nr. 39 Nicolae Tonitza din Constanța.
“La data de 12 septembrie a.c., la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța a fost înregistrată o sesizare din care ar fi rezultat posibile încălcări ale normelor legale în ceea ce privește obținerea vizei de reședință în municipiul Constanța, în proximitatea a cinci instituții de învățământ.
Astfel, în baza articolului 292 Cod de Procedură Penală, polițiști de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Constanța efectuează cercetări pentru stabilirea cu exactitate a situației de fapt la care faceți referire.
La finalizarea tuturor cercetărilor pe care polițiștii le efectuează, urmează a fi luate măsurile legale care se impun în astfel de situații”, potrivit Poliției.
Informații de context
Polițiști de investigații criminale din Constanța fac verificări în cazul unor „eventuale nereguli în obținerea vizei de reședință” de către părinți în apropierea unor școli, a arătat IPJ Constanța într-o informare transmisă la solicitarea Edupedu.ro, în data de 12 noiembrie. Controalele vin după ce la începutul anului școlar, în septembrie 2024, primarul orașului Constanța, Vergil Chițac, a cerut poliției să meargă la mai multe școli identificate de primărie, „pentru a-i verifica pe toți cei care sunt flotanți”. Poliția anchetează acum dacă există vize de reședință în apropierea unor școli, obținute de părinți care nu locuiesc acolo în realitate, dar care au cerut și obținut aceste vize de flotant ca să beneficieze de înscrierea copiilor la anumite școli.
„Dacă nu locuiesc acolo, într-adevăr avem o problemă și poliția trebuie să ia măsuri“, spunea primarul Vergil Chițac într-un interviu pentru presa locală, la începutul anului școlar 2023-2024.
Însă, potrivit legii, OUG nr. 97/ 2005, la o adresă nu pot fi înscrise mai mult de 10 persoane și în caz de încălcare a legii, cel amendat este cel care înscrie persoanele la adresa sa, nu cel care solicită. Riscă amendă între 75 de lei și 150 lei.
Articolul 31, alineatul (3): Nu poate fi înscrisă în actul de identitate mențiunea privind reședința, dacă în RNEP sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă.
Fenomenul vizelor de flotant era menționat și recunoscut în proiectul România Educată
Celebra și controversata migrație cu viză de flotant înainte de începerea școlii va face subiectul unei cartografieri a sistemului de învățământ românesc, prevedea proiectul prezidențial “România Educată”. Practica vizează școlile considerate foarte bune, unde copiii au întâietate la înscrierile din clasa pregătitoare dacă au reședința în circumscripția școlii respective, altfel mai pot fi repartizați la cerere pe locurile rămase libere.
Proiectul România Educată mai propunea ca soluție construirea de școli noi în zonele suburbane și în zonele unde sunt concentrări mari de populații (spre exemplu în cartierele-dormitor ale Capitalei). Administrația prezidențială mai propunea extinderea flotelor de microbuze și autobuze școlare.
Însă proiectul România Educată, devenit după 7 ani, legea Educației abia în 2023, nu prevede aceste propuneri legate de vizele de flotant.