Verificarea vizelor de flotant din Constanța pentru înscrierea la școală are ca obiectiv realizarea unei situații „corecte a elevilor care în fapt nu locuiesc în apropierea școlilor”, spune Primăria. Câteva școli de renume au atras anual un număr mare de elevi care nu locuiesc în proximitate

445 de vizualizări
Transport gratuit pentru elevi
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Verificările polițiștilor de investigații criminale în cazul vizelor de flotant din Constanța emise pentru înscrierea la școală, au ca scop o analiză „corectă a elevilor care în fapt nu locuiesc în zona de responsabilitate a unităților de învățământ”, potrivit unui răspuns transmis de Primăria Constanța la solicitarea Edupedu.ro. Amintim, Edupedu.ro a scris că polițiștii fac verificări în cazul unor „eventuale nereguli în obținerea vizei de reședință” de către părinți în apropierea unor școli din Constanța, cinci la număr. IPJ Constanța nu a precizat numele acestor școli doar faptul că sunt 5 astfel de unități școlare.
  • Controversata migrație cu viză de flotant înainte de începerea școlii urma să facă subiectul unei cartografieri a sistemului de învățământ românesc, prevedea proiectul prezidențial “România Educată”

Verificările polițiștilor de investigații criminale din Constanța în privința vizelor de flotant emise pentru înscrierea la școală au ca scop o analiză a situației reale privind numărul de elevi care „în fapt nu locuiesc în zona de responsabilitate a unităților de învățământ“, potrivit unui răspuns transmis de Primăria Constanța la solicitarea Edupedu.ro.

Legislația permite înscrierea la școală pe baza acestor vize de flotant, iar ceea ce analizează acum poliția este dacă cei care au aceste vize locuiesc în realitate la acele adrese.

Potrivit legii, la înscrierea la școală au prioritate copiii a căror locuință este arondată școlii celei mai apropiate. Presa a relatat în repetate rânduri fenomenul vizelor de flotant, adică practica părinților de a obține un document care atestă că au domiciliul lângă școala dorită, chiar dacă în realitate ei nu locuiesc acolo, ceea ce conduce la supraaglomerarea anumitor școli „vedetă”.

De altfel, în răspunsul Primăriei Constanța se precizează că potrivit „normelor legale în vigoare, pentru a se înscrie la școală, elevii trebuie să locuiască în zona perimetrală, tocmai pentru ca aceștia să parcurgă distanțe cât mai mici până la școală.

Primăria mai subliniază amploarea fenomenului vizelor de flotant pentru înscrierile la școală:„Câteva școli de renume au atras de la un an la altul un număr din ce în ce mai mare de elevi care nu locuiesc în cartierele arondate fiecărei unități de învățământ. Mulți dintre aceștia vin din zone îndepărtate ale orașului și care nu locuiesc în proximitate. În municipiul Constanța, în zona mai multor unități de învățământ, la începerea și la terminarea orelor de curs, circulația crește cu 30%. Această creștere este determinată de numărul mare de părinți care își aduc sau își duc copiii la școală și care nu locuiesc în proximitate”.

Răspunsul integral al Primăriei Constanța

„În municipiul Constanța, în zona mai multor unități de învățământ, la începerea și la terminarea orelor de curs, circulația crește cu 30%. Această creștere este determinată de numărul mare de părinți care își aduc sau își duc copiii la școală și care nu locuiesc în proximitate. Câteva școli de renume au atras de la un an la altul un număr din ce în ce mai mare de elevi care nu locuiesc în cartierele arondate fiecărei unități de învățământ. Mulți dintre aceștia vin din zone îndepărtate ale orașului sau chiar din localități învecinate.

În ultimii patru ani, în Constanța au fost reabilitate și modernizate 16 unități de învățământ ceea ce a însemnat o relocare a multor clase în alte spații disponibile. Pe parcursul anului școlar 2024-2025, încă 22 de grădinițe, școli și licee vor intra în proces de reabilitare. În timpul lucrărilor, multe dintre clase vor fi relocate la alte unități de învățământ care sunt în apropiere și au spațiu disponibil.

Deja au fost relocate clasele pregătitoare de la școlile care au intrat în renovare, iar pe parcurs vor fi relocate și alte clase din cele 22 de școli ce urmează să intre în reparație. Foarte mulți părinți au sesizat Primăriei Constanța faptul că mulți dintre elevii relocați sunt copiii care locuiesc în proximitatea instituției, în timp ce elevii care locuiesc în alte cartiere, chiar și în partea opusă a orașului, rămân în școală.

Mai multe instituții de învățământ au solicitat Primăriei Constanța curse speciale pentru asigurarea transportului elevilor care sunt relocați. Flota de autobuze și microbuze de care dispune CT BUS în acest moment nu poate asigura transportul tuturor elevilor care sunt relocați și traficul la orele de vârf ar fi și mai îngreunat în zona instituțiilor de învățământ.

De aceea, municipalitatea a cerut Inspectoratului de Poliție Județean Constanța să facă o analiză privind numeroasele vize de flotant de pe raza unor școli de renume. Conform normelor legale în vigoare, pentru a se înscrie la școală, elevii trebuie să locuiască în zona perimetrală, tocmai pentru ca aceștia să parcurgă distanțe cât mai mici până la școală. Măsura are ca obiectiv realizarea unei situații corecte a elevilor care în fapt nu locuiesc în zona de responsabilitate a unităților de învățământ“.

Edupedu.ro a primit un răspuns și de la IPJ Constanța, în care se precizează faptul că verificările s-au făcut din oficiu, în baza articolului 292 din Codul de Procedură Penală.

Este vorba despre verificări ale vizelor de flotant cu adrese emise în apropiere de cinci școli, spune Poliția fără să precizeze care sunt acestea. Potrivit surselor Edupedu.ro, printre acestea și Școala Gimnazială nr. 39 Nicolae Tonitza din Constanța.

“La data de 12 septembrie a.c., la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța a fost înregistrată o sesizare din care ar fi rezultat posibile încălcări ale normelor legale în ceea ce privește obținerea vizei de reședință în municipiul Constanța, în proximitatea a cinci instituții de învățământ.  

Astfel, în baza articolului 292 Cod de Procedură Penală, polițiști de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Constanța efectuează cercetări pentru stabilirea cu exactitate a situației de fapt la care faceți referire.

La finalizarea tuturor cercetărilor pe care polițiștii le efectuează, urmează a fi luate măsurile legale care se impun în astfel de situații”, potrivit Poliției.

Informații de context

Polițiști de investigații criminale din Constanța fac verificări în cazul unor „eventuale nereguli în obținerea vizei de reședință” de către părinți în apropierea unor școli, a arătat IPJ Constanța într-o informare transmisă la solicitarea Edupedu.ro, în data de 12 noiembrie. Controalele vin după ce la începutul anului școlar, în septembrie 2024, primarul orașului Constanța, Vergil Chițac, a cerut poliției să meargă la mai multe școli identificate de primărie, „pentru a-i verifica pe toți cei care sunt flotanți”. Poliția anchetează acum dacă există vize de reședință în apropierea unor școli, obținute de părinți care nu locuiesc acolo în realitate, dar care au cerut și obținut aceste vize de flotant ca să beneficieze de înscrierea copiilor la anumite școli.

Dacă nu locuiesc acolo, într-adevăr avem o problemă și poliția trebuie să ia măsuri“, spunea primarul Vergil Chițac într-un interviu pentru presa locală, la începutul anului școlar 2023-2024.

Însă, potrivit legii, OUG nr. 97/ 2005, la o adresă nu pot fi înscrise mai mult de 10 persoane și în caz de încălcare a legii, cel amendat este cel care înscrie persoanele la adresa sa, nu cel care solicită. Riscă amendă între 75 de lei și 150 lei.

Articolul 31, alineatul (3): Nu poate fi înscrisă în actul de identitate mențiunea privind reședința, dacă în RNEP sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă.

Fenomenul vizelor de flotant era menționat și recunoscut în proiectul România Educată

Celebra și controversata migrație cu viză de flotant înainte de începerea școlii va face subiectul unei cartografieri a sistemului de învățământ românesc, prevedea proiectul prezidențial “România Educată”. Practica vizează școlile considerate foarte bune, unde copiii au întâietate la înscrierile din clasa pregătitoare dacă au reședința în circumscripția școlii respective, altfel mai pot fi repartizați la cerere pe locurile rămase libere.

Proiectul România Educată mai propunea ca soluție construirea de școli noi în zonele suburbane și în zonele unde sunt concentrări mari de populații (spre exemplu în cartierele-dormitor ale Capitalei). Administrația prezidențială mai propunea extinderea flotelor de microbuze și autobuze școlare.

Însă proiectul România Educată, devenit după 7 ani, legea Educației abia în 2023, nu prevede aceste propuneri legate de vizele de flotant.

Citește și:
Vize de flotant pentru înscrierea la școală, în vizorul poliției. Polițiștii din Constanța cercetează „eventuale nereguli în obținerea vizei de reședință” în apropierea unor școli, „pentru a beneficia de înscrierea copiilor în anul școlar 2024 – 2025” / Primarul Vergil Chițac a cerut verificările: Dacă nu locuiesc acolo, poliția trebuie să ia măsuri
Reguli noi pentru obținerea vizei de flotant: Solicitantul să stea cel puțin 15 zile pe lună la locuința secundară, iar dacă la aceeași adresă figurează mai mult de două persoane, poliția va face verificări
Șeful Inspectoratului Școlar Sibiu, despre aglomerarea școlilor din cauza vizelor false de flotant: Soluția principală este respectarea de către părinți a circumscripțiilor școlare arondate unităților de învățământ
Migrația cu viză de flotant, subiectul unei viitoare cartografieri a școlilor, cuprinsă în “România Educată”

6 comments
  1. De remarcat că primăria CT nu e preocupată de calitatea educatiei si respectarea legii ci de creșterea traficului rutier in preajma celor 5 școli.

  2. Situația este generalizată în toată țara.

    Vinovatul este Ministerul Educației care permite aceasta înscriere in baza vizei de flotant și atât.

    Fără o verificare a realității.

    Sunt situații in care zece familii cu 2-3 copii au viza de flotant la aceași adresa…o garsonieră.

    Cum s-ar putea rezolva?
    1. Cu sinceritate 😀
    2. Mai multă birocrație
    (Înscriere in cartea de imobil, schimbarea legii pt fals in declarații privind reședința cu scopul obținerii de foloase
    3 adeverință de la asociația de proprietari,
    4.confirmare reședință/domiciiliu de la poliția locală
    5. Reducerea nr de elevi in școlile mari si regândirea finanțării per capita care este o mare minciună (la final de an excedentul bugetar al școlilor mari este luat de ISJ si transferat la școli mici cu deficit financiar care nu au elevi)
    6. Neacceptarea vizei de flotant pt cei care au proprietate in aceași localitate sau comună limitrofă in limita a 10km
    Etc

  3. Dar legea, legea a citit-o dom’ primare? vreun consilier mai dezghetat o avea?!

    In lege zice clar ca domiciliul / resedinta se stabileste la adresa la care cetateanul DECLARA ca are locuinta principala. Ce declara cetateanul, aia ia la cunostinta Politia si se executa, eliberand actul.

    Nu exista sa stabileasca Politia unde ai tu domiciliul sau resedinta, pentru ca vremurile alea au apus (se numea “domiciliu obligatoriu”).

    Deci Politia o sa ia o mina serioasa, ca a cuiva care e gata si stie cum sa rezolve problemele si … va face ceva doar in cazul proprietatilor unde au resedinta mai mult de 10 persoane, caci doar acolo pune legea o restrictie.

    Vax albina, pe langa ce amenintari triumfatoare debiteaza primarul …

  4. ….și poate ciocolata Dubai e de renume, mai nou…..dar școlile din sistemul de stat!?… in statul cu copii care au dreptul la învățătură egal garantat?

  5. Un părinte care nu și poate duce copilul la școala de domiciliu....chestiune ff prost reglementata spune:

    Viza de flotant nu e domiciliu.
    Iar …..povestea lui mai complicata…. este un subiect strâns legat de modul de finanțare a școlilor…. . Nu pleacă de la părinți, cât pleacă de la școli. De la bani….., căci, despre asta e vb, nu despre copii. Actuala procedura de finanțare…..de stabilire a cheltuielilor statului per copil… incercati sa investigați acolo, după aceea cum se colectează datele despre stabilirea circumscripțiilor școlilor….și abia după aceea despre “vizele de flotant” … oricum, daca a ajuns poliția sa cerceteze, e de bine! :))….

    1. Ba pleaca fix de la parinti, care isi doresc un alt mediu decât ce gasesc prin cartiere. Nici macar nu e vorba musai de profesori mai buni, desi e clar ca si profesorii mai buni se straduiesc sa ajunga la scoli centrale, pentru ca parintii platesc meditatii oricum, fie ea scoala de centru sau de cartier. E vorba în principal de anturaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Apel către școlile din Mureș să îi ajute pe părinții elevilor romi să completeze actele pentru a obține online adeverința de apartenență la etnia romă, necesară pentru admiterea la liceu pe locurile dedicate – notă ISJ Mureș

Școlile din județul Mureș sunt sfătuite să ajute elevii care au nevoie să obțină adeverința de apartenență la etnia romă pentru a primi un loc dedicat alocat de Ministerul Educației…
Vezi articolul

Ministrul Educației, cu o săptămână înainte de începerea școlii: Am solicitat Sănătății aplicarea testării non-invazive în școli. Guvernul va decide cine va cumpăra testele

Ministrul Educației a declarat astăzi că a cerut în Comitetul interministerial şi Ministerului Sănătăţii aplicarea testării non-invazive în şcoli. Cîmpeanu a precizat că testarea non-invazivă a elevilor trebuie rezolvată până…
Vezi articolul

DOCUMENT Un an școlar cu 18 zile mai lung decât actualul, în medie, dar cu durate minime diferite pentru fiecare ciclu școlar, anunțat ca propunere de proiect legislativ de senatorul Ștefan Pălărie. Școlile sau inspectoratele vor putea să prelungească durata cu maximum 15 zile, iar profesorii vor fi plătiți cu „o primă” în această perioadă

Un proiect de lege care prevede alinierea la media europeană cu 180 de zile de școală în loc de 162 câte sunt acum a fost anunțat de senatorul USR-PLUS Ștefan…
Vezi articolul

Zilele acestea profesorii elevilor din clasa a V-a încheie mediile provizorii cu note din primele două module de școală, pe baza cărora copiii vor primi burse din februarie / Mediile nu vor fi trecute în catalog, ci doar în niște tabele

Zilele acestea, până vineri, 22 decembrie, când se încheie al doilea modul de cursuri, profesorii încheie mediile provizorii pentru elevii de clasa a V-a, cu notele obținute până acum, pe…
Vezi articolul