Vera Rubin, telescopul cu cea mai mare cameră digitală din lume care „va schimba regulile jocului” pentru astronomie. Amplasat la peste 2.600 de metri altitudine, se pregătește să intre în funcțiune

Foto: Rubin Observatory Chile - rubin.canto.com

Pe un vârf de munte din nordul Chile, cea mai mare cameră digitală din lume se pregătește să pornească. Misiunea sa este simplă, dar ambițioasă – să fotografieze întregul cer de noapte în detaliu extrem și să dezvăluie unele dintre cele mai adânci secrete ale universului, transmite CNN, potrivit G4Media.ro.

Amplasată în interiorul Observatorului Vera C. Rubin – un nou telescop în curs de finalizare pe Cerro Pachón, un munte înalt de 2.682 de metri situat la aproximativ 300 de mile (482 de kilometri) nord de capitala Chile, Santiago – camera are o rezoluție de 3.200 de megapixeli, aproximativ același număr de pixeli ca 300 de telefoane mobile, și fiecare imagine va acoperi o zonă a cerului la fel de mare ca 40 de luni pline.

La fiecare trei nopți, telescopul va realiza imagini ale întregului cer vizibil, producând mii de imagini care vor permite astronomilor să vadă tot ceea ce se mișcă sau își schimbă luminozitatea. Se preconizează că, în acest fel, Vera Rubin va descoperi aproximativ 17 miliarde de stele și 20 de miliarde de galaxii pe care nu le-am mai văzut până acum – și acesta este doar începutul.

„Sunt atât de multe lucruri pe care Rubin le va face”, spune Clare Higgs, specialistul în astronomie al observatorului. „Explorăm cerul într-un mod în care nu am făcut-o până acum, oferindu-ne posibilitatea de a răspunde la întrebări pe care nici măcar nu ne-am gândit să le punem”.

Citește mai mult pe G4Media.ro.
Exit mobile version