Critici dure aduse ministrului educației Ligia Deca de către președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu. „Ne chinuim acum cu legile învățământului; încercăm, împotriva ministrului educației care le ține ascunse, încercăm să facem o dezbatere“, a declarat Dîncu, la Radio Guerilla. Oficialul a făcut referire la faptul că ministra susținută de liberali și venită la educație direct din poziția de consilieră a președintelui Klaus Iohannis nu a publicat nici până acum proiectele legilor educației în forma inițiată de aceasta. Proiectele de lege au fost discutate numai în coaliția de guvernare, Dîncu fiind membru al grupului de experți din partea PSD .
„Încercând să înțelegem omul care este în centrul procesului educațional, noi vorbim despre elev, dar elevul este o ficțiune pedagogică. Copilul și adolescentul sunt în mijlocul acestui proces. De aceea ne chinuim acum cu legile învățământului; încercăm, împotriva ministrului educației care le ține ascunse, încercăm să facem o dezbatere. Eu am făcut dezbateri cu societatea civilă, cu ceilalți din educație, pentru că a trebui să gândim modalități mult mai flexibile. Nu poți să faci educație ca în societățile din trecut“, a declarat Vasile Dîncu astăzi, 23 februarie, în cadrul unui interviu acordat Radio Guerilla.
Întrebat dacă este interesat să preia portofoliul de ministru al Educației, sociologul Vasile Dîncu a răspuns: „Am primit de două ori oferta de a merge în guvern pe acest portofoliu, inclusiv Victor Ponta ultima dată mi-a propus asta. L-am refuzat cu eleganță, pe următorul principiu: nu respectăm destul educația, pentru ca să dăm un procent mai mare din PIB. Nu se poate face educație în actuala sărăcie. Eu sunt profesor și soția mea e profesoară, viața noastră s-a desfășurat în școală până acum și atâta timp cât nu cred că aș putea să fac în actualele condiții un proiect, nu aș putea să accept un asemenea portofoliu. Pentru că aș păți cum a pățit prietenul meu Mircea Miclea, de exemplu; a venit cu un pic de entuziasm, deși era sceptic, în aceeași situație și după aceea în momentul când nu a primit banii pentru proiectele esențiale a trebuit să plece foarte repede. E o chestiune care ține până la urmă de o minimă conștiință“.
- Sociologul Vasile Dîncu face referire la psihologul Mircea Miclea, ministru al Educației în perioada 2004-2005 în Guvernul Tăriceanu, care este singurul ministru al Educației din România care și-a dat demisia din funcție fiindcă nu a primit 6% din PIB, cât ceruse Guvernului pentru Educație, pentru a putea face reformele propuse. Vezi aici detalii
Social-democratul a precizat că un președinte care ar susține în mod real educația ar trebui „să dea, pe lângă libertate care trebuie dată școlii și profesorilor, trebuie să dea și bani. Nu poți în sărăcie să faci nici educație și nici sănătate. Acestea sunt funcțiile fundamentale ale unui proiect de societate. Ori dacă la noi am ajuns în situația în care sunt mai importante drumurile, chiar dacă nu se fac, visul de a face autostrăzi înainte de a face educație, eu zic că suntem o societate care mai are de evoluat“.
Reacția lui Dîncu vine după ce actualul Guvern condus de Nicolae Ciucă și cu Ligia Deca ministră a Educației a dat Ministerului Educației un buget de 2,1% din PIB în 2023, care reprezintă cel mai mic buget din istoria recentă. De remarcat, totodată, că PSD a cerut eliminarea salarizării din proiectul Legile educației Deca, lucru convenit deja în Coaliție, potrivit anunțului făcut de ministra Educației.
Informații de context
Amintim că ministra Educației, Ligia Deca, a anunțat în urmă cu patru luni, la preluarea mandatului, că va pune în transparență legile educației pe care le va realiza în mandatul său și pe care le va înainta Guvernului pentru aprobare. Nici până astăzi Deca nu a pus oficial în transparență legile învățământului ieșite din Ministerul pe care îl conduce. Le-a trimis, în schimb, partidelor de coaliție pentru dezbatere.
Potrivit surselor G4Media.ro, PSD cere eliminarea din legea Deca a salarizării profesorilor, stoparea înființării a zeci de instituții noi, eliminarea noilor examene de admitere la liceu.
După ce a văzut proiectele legilor Deca, social democratul Vasile Dâncu a spus că „trebuie revizuite serios” și a cerut o amânare a prezentării legilor. Edupedu.ro a scris în data de 26 ianuarie că PSD vrea o amânare de maximum 30 de zile față de calendar pentru modificări la proiectele legilor Educației prezentate de Ligia Deca.
Deși PNL nu a recunoscut că s-ar fi cerut această întârziere, premierul Ciucă a spus pe 30 ianuarie că va anunța un nou calendar al prezentării proiectelor de legi, dar acest lucru nu s-a întâmplat: „Am discutat cu partenerii de coaliție și urmează ca săptămâna aceasta să avem din nou o întâlnire și să agreăm calendarul prin care legile educației să fie aprobate la nivelul guvernului, ulterior să fie transmise la Parlament pentru dezbatere și aprobare”.
În decembrie 2022, Ligia Deca anunța că Legile învățământului preuniversitar și universitar „vor fi făcute publice după finalizarea procesului de consultare publică și integrare a feedbackului venit, la începutul anului viitor, după perioada de vacanță.”
După vacanța de iarnă, însă, Deca anunța că s-a răzgândit: „Aceste texte au intrat, aşa cum spuneaţi în deschidere, într-o consultare, într-un proces de consultare în cadrul partidelor din coaliţie, urmând ca după ce această discuţie este finalizată, ele să poată intra în Guvern în avizarea interministerială, de care beneficiază orice proiect legislativ care este transmis de la Guvern către Parlament. Deci în momentul în care ele vor intra în acest proces de avizare interministerială, pentru a fi apoi aprobate de către Guvern, ele vor fi făcute şi publice”, a spus Deca la Radio România Actualități.
2 comments
Cred ca domnul Dancu are perfecta dreptate. Fără bani nu motivezi actualii profesori și nu atragi profesori buni în sistem. E posibil sa avem autostrăzi în 5 ani dar cei care vor circula pe ele vor fi analfabeți.
Dar el de unde a venit? A fost plecat din tara sau a fost la conducere ani multi? Au un tupeu jegos nesimtitii astia ca el.Cine trebuia sa ia masuri in toti acesti ani,noi fraierii sau ei care iau un sac de bani si nu fac nimic bun pentru popor?