Problema verificării plagiatelor, blocată printr-o decizie a Curții Constituționale, ar putea fi rezolvată printr-un sistem care să permită membrilor CNATDCU, forul responsabil cu atestarea titlurilor universitare, să verifice de plagiat în mod direct tezele de doctorat, înaintea acordării titlului de doctor, apreciază matematicianul Vasile Brînzănescu, membru în Consiliul General al CNATDCU, într-un mesaj publicat în nume personal pe Facebook și adresat ministrului Educației, Ligia Deca. El își afirmă astfel ideea exprimată în urmă cu aproape o lună, printr-o scrisoare adresată tot ministrului. Și spune că aceasta ar fi soluția de preferat, nu desființarea CNATDCU, desființare care ar declanșa “cea mai mare neagră perioadă din toate timpurile” în universitățile românești.
- Vasile Brînzănescu reprezintă Institutul de Matematică “Simion Stoilow” din București în Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).
Cercetătorul lansase un apel similar la adresa ministrului Deca în prima parte a lunii noiembrie, după o ședință a CNATDCU în care a participat și Ligia Deca. Aceasta le-a spus experților că nu pot analiza plagiatul sesizat de Universitatea Babeș-Bolyai în doctoratul ministrului Lucian Bode din cauza deciziei din vară a CCR, fără a le prezenta, însă, vreo soluție la acest blocaj instituțional fundamental. – detalii aici
În noul mesaj adresat ministrului Educației, publicat miercuri pe Facebook, în condițiile în care ministerul întârzie publicarea proiectelor noilor legi ale educației, Vasile Brînzănescu îndeamnă să nu fie desființat Consiliul, în schimb membrii săi să primească resurse suplimentare pentru combaterea plagiatului:
- “Daca desființați CNATDCU veți introduce în universitățile românești cea mai neagră perioadă din toate timpurile. Va fi o avalanșă de mii de teze de doctorat plagiate sau submediocre. Dimpotrivă, eu aș rezolva problema prin accesul direct al tuturor membrilor CNATDCU (comisii, paneluri și consiliul general) la programe de plagiat performante, astfel încât tezele să fie verificate direct de membrii CNATDCU. Până acum, verificările de la universități s-au dovedit în numeroase cazuri false! Cu aceste verificări directe ale membrilor CNATDCU se vor putea lua deciziile de plagiat înainte de acordarea titlurilor de doctor și nu mai ajungem în justiție ca să se aplice hotărârea “aberantă” a CCR!”
În același mesaj, el întreabă ministrul:
- “Cum explicați că ministerul, prin direcția juridică, nu a făcut apel în instanță la deciziile evident eronate (sau aranjate, prin ridicarea dosarelor de plagiat de la CNATDCU) în cazul unor plagiate flagrante și nu a cerut sprijinul juriștilor din CNATDCU, ca experți (măcar martori) la aceste procese în apel?”
Mesajul lui Vasile Brînzănescu, integral:
Context:
Cercetătorul Vasile Brînzănescu a transmis o scrisoare ministrului Deca, pe aceeași temă, după ce a participat, acum o lună, la prima ședință a conducerii Consiliului din timpul mandatului noului ministru. La acea întâlnire, Ligia Deca i-a anunțat pe membrii CNATDCU că nu pot analiza plagiatul sesizat de Universitatea Babeș-Bolyai în teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, din cauza deciziei date în vară de Curtea Constituțională, care interzice analizarea oricărei teze mai vechi de un an, a explicat pentru Edupedu.ro președintele interimar al CNATDCU, Mircea Dumitru.
Ministrul Ligia Deca s-a prezentat la ședința CNATDCU fără a le propune vreo soluție pentru deblocarea analizei plagiatelor, însă a anunțat într-un comunicat emis ulterior de Ministerul pe care îl conduce că va căuta o soluție pe viitor, împreună cu CNATDCU.