Valoarea totală a investiției în laserul de la Măgurele, ELI-NP, crește de la 1,73 miliarde de lei la peste 2 miliarde, în condițiile în care guvernul a decis să finalizeze în 2026 proiectul major de cercetare / România și-a asumat să susțină continuarea proiectului, declarat nefuncțional acum un an din cauza falimentului unei companii americane

241 de vizualizări
Cladirea laserului de la Măgurele, ELI-NP / Foto: Facebook ELI-NP
Guvernul a adoptat, joi, o hotărâre prin care stabilește o nouă valoare totală a investiției în proiectul major de cercetare „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), ce vizează tehnologii în domeniul laserelor de mare putere. Valoarea crește, astfel, cu aproape 280 de milioane de lei. Potrivit notei de fundamentare a hotărârii de guvern, decizia vine la un an după ce proiectul, o investiție majoră în cercetarea românească, a fost declarat nefuncțional, conform procedurilor europene, de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în urma falimentului unei companii americane implicate în program.
  • Astfel, potrivit indicatorilor tehnico-economici actualizați prin această hotărâre de guvern, valoarea totală a investiției este stabilită, acum, la 2,017 miliarde lei (inclusiv TVA). La ultima actualizare, din 2022, ea era stabilită la 1,739 miliarde lei. Valoarea rest de executat a investiției (inclusiv TVA) este de 334,3 milioane de lei.

Finanțarea este asigurată din fonduri externe nerambursabile alocate prin Fondul European de Dezvoltare Regională și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Cercetării. 

Potrivit prezentării făcute acestei HG de către guvern, „În 2023, proiectul a fost declarat nefuncțional, iar finalizarea sa va fi realizată până în 2026 cu finanțare de la bugetul de stat, prin Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Lucrările de construcție au fost încheiate, iar diverse componente, cum ar fi sistemele de laser și transport al fasciculelor, au fost finalizate. Cu toate acestea, întârzierile au apărut din cauza falimentului companiei Lyncean Technologies Inc., care a fost responsabilă pentru realizarea sistemului de fascicul gamma. În urma acestui faliment, proiectul va fi continuat cu implicarea directă a ELI-NP și a experților internaționali. În urma unei licitații publice, compania Lyncean Technologies Inc. a fost înlocuită, iar implementarea sistemului de fascicul gamma va fi continuată prin colaborări cu CERN și alte instituții internaționale.”

Situația – apărută după o serie de dificultăți prelungite cauzate de dispute între partenerii români și internaționali din proiect – este prezentată pe larg în Nota de fundamentare a HG. Aceasta arată că România și-a asumat finalizarea implementării proiectului cu finanțare de la bugetul de stat, până în 2026, ca urmare a eșecului Lyncean Technologies și declarării proiectului ELI-NP drept nefuncțional la 14 decembrie 2023.

Potrivit Notei de fundamentare:

  • „Ca urmare a problemelor financiare cu care s-a confruntat compania Lyncean Technologies Inc. din SUA, devenite publice în februarie 2022, a devenit evident că finalizarea implementării Sistemului VEGA nu se poate realiza până la sfârșitul duratei de execuție a proiectului stabilită prin Contractul de finanțare nr. 1/2016, cu modificările ulterioare, adică 31.12.2023. Ulterior compania Lyncean Technologies Inc. a înștiințat IFIN-HH că nu se poate încadra în termenul contractual pentru finalizarea Sistemului VEGA. IFIN-HH a constatat în 08.12.2022 falimentul firmei Lyncean Technologies Inc. și, în consecință, contractul de furnizare cu această firmă a devenit nul de drept.
  • Falimentul, respectiv eșecul, companiei Lyncean Technologies Inc. a forțat IFIN-HH să își asume prin finanțate națională continuarea implementării Sistemului de fascicul gama. În baza reglementărilor Comisiei Europene, la 14.12.2023 România a declarat proiectul ELI-NP nefuncțional și, în conformitate cu prevederile OUG nr. 36/2023, și-a asumat finalizarea implementării proiectului cu finanțare de la bugetul de stat până la 31.12.2026.”
Ce urmărește ELI-NP și de ce este important

Aceeași notă de fundamentare descrie schimbările de natură tehnică și științifică preconizate prin finalizarea ELI-NP,:

  • „Specialiștii institutului trebuie să proiecteze, să producă și să instaleze componentele aferente Sistemului fascicul gama foarte intens capabil să genereze fascicule gama cu intensități totale de până la 1011 fotoni/s, să atingă energii de până la 20 MeV și să aibă o lărgime de bandă de până la 0,5%. Sistemul va folosi acceleratorul de electroni ale cărui componente au fost livrate de Lyncean Technologies Inc. înainte de intrarea în faliment și va fi completat cu un laser de interacție, un sistem de interacție electroni – laser, un sistem de sincronizare, un sistem de control, un sistem de colimare a fasciculului și sisteme de diagnoză care să permită determinarea caracteristicilor fasciculului gama generat. Soluția tehnică identificată după discuții cu experți de la CERN și din mediul privat (piTecSolutions GmbH Darmstadt, Research Instruments GmbH din Germania) presupune o îmbunătățire a acceleratorul de electroni în ceea ce privește fotogun-ul și puterea RF pe cavitățile de accelerare, care va permite atingerea parametrilor fasciculului gama specificați prin Decizia modificată a Comisiei Europene aprobată tacit în 2024.”

Potrivit documentului, „Sistemul Laser de Mare Putere cu Sistemul de Transport a Fasciculelor Laser precum și Sistemul de fascicul gama, care este în curs de realizare, reprezintă sisteme unice și inovative la nivel mondial care necesită implicarea unor specialiști cu calificare înaltă, unici în competențele lor”.

Impactul socio-economic descris în Nota de fundamentare:

  • „Efectele în economia românească, la nivel local, regional și național, vor fi importante. Se estimează un impact major în apariția și dezvoltarea unor noi industrii avansate tehnologic, în educație și în dezvoltarea socială.”
  • „Efectul multiplicator al acestei investiții este estimat de Price Waterhouse Cooper într-un studiu realizat pentru Ministerul Educației și Cercetării în anul 2016 astfel ”Investițiile efectuate in Laser Valley ar putea genera o contribuție anuală de aproximativ ~500 mil EUR la PIB-ul României, ~120 mil EUR la bugetul statului și ar putea crea ~12,000 locuri de muncă ”, iar contribuțiile, valoarea taxelor, la bugetul de stat s-ar putea ridica la cca 110 mil euro anual în perioada de implementare și de cca 120 mil euro anual în perioada de operare.”
  • „Impactul social al proiectului ELI-NP este unul major în toate dimensiunile, contribuind la dezvoltare locală și regională bazată pe investiția în cunoaștere.” 

Hotărârea de guvern:

Nota de fundamentare:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Drept la replică

Bogdan Cezar Alexandru a trimis redacției Edupedu.ro un drept la replică referitor la articolul Numire controversată în guvern: Bogdan Cezar Alexandru, șeful comisiei de BAC în cazul suspiciunilor de fraudă…
Vezi articolul

DOCUMENT Ce sunt primele de carieră didactică, inventate de Guvern pentru voucherele de cărți pentru profesori și ce vor putea cumpăra aceștia cu cardurile pe care vor intra 1.500 de lei în fiecare toamnă, timp de 3 ani, dacă acceptă oferta Guvernului – proiect de OUG / Personalul nedidactic ar primi 500 de lei pe an pentru „nevoi didactice individuale”

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat în dezbatere publică, duminică, 11 iunie, un proiect de ordonanță de urgență prin care se acordă o primă de carieră didactică în valoare…
Vezi articolul

EXCLUSIV Rectorul Universității București, Marian Preda, despre amnistierea plagiatorilor de Parlament: Un demers complet ilegitim. Nu au fost consultate marile universități, Consiliul Rectorilor, CNATDCU / Parlamentarul inițiator nu are nicio legătură sau experiență cu domeniul

Rectorul Universității din București, profesorul și sociologul Marian Preda, a declarat pentru Edupedu.ro că amendamentul care îi amnistiază pe plagiatorii care și-au obținut titlul de doctor înainte de 2011 „nu…
Vezi articolul