Întrebat dacă există o țintă de vaccinare anti-COVID în cazul copiilor peste 12 ani până la începutul noului an școlar în luna septembrie, Valeriu Gheorghiță a răspuns că nu vrea să avanseze ținte. El a reiterat importanța vaccinării copiilor, în special a celor cu boli cronice care se vor întoarce la toamnă în comunitatea școlară.
Mai jos, declarațiile integrale ale lui Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, la conferința de presă săptămânală de la Guvern:
„Nu aș vrea să avansez ținte, noi vorbim de a da posibilitatea celor care vor să se vaccineze de a face acest lucru și cred că este primordial pentru cei care se cunosc cu afecțiuni cronice să facă acest lucru, prin consultarea cu medicul pediatru, cu medicul curant care gestionează bolile respective. Este o situație care realmente a creat îngrijorare în rândul părinților care au astfel de copii și pentru care salut această recomandare de autorizare a vaccinului, ținând cont de faptul că nu cred că vrem să fim în pielea unui părinte care are un copil care are o afecțiune cronică și care poate să fie vulnerabil prin faptul că aparține unei colectivități, merge la școală și este important să fie mai bine protejat, să se simtă mai în siguranță.
Din acest punct de vedere, cred că acesta e obiectivul principal atunci când vorbim de vaccinarea minorilor, să îi protejăm pe cei mai vulnerabili. Desigur, este importantă vaccinarea și prin prisma faptului că reduce transmiterea, reduce rata de infecție asimptomatică. Avem date cât se poate de solide științific, verificate în viața de zi cu zi, care ne arată o reducere a riscului de infecție asimptomatică și de transmitere, astfel încât putem face încă un pas spre normalitate asigurând și accesul la vaccinare a celor mici, între 12-15 ani. Măsura în care va fi o rată de acoperire vaccinală suficientă, cred că este important ca la nivelul fiecărei familii să se creeze un cluster imunologic încât să fie protejate atât persoanele vulnerabile, cei vârstnici, bunicii, cei cu afecțiuni cronice, dar și cei din jur care în felul acesta pot să constituie o barieră imunologică în fața acestei boli.
Cred că în felul acesta ar trebui să gândim și să punem problema, ca fiecare familie să fie mai bine protejată în fața acestei maladii și în felul acesta cred că vom putea evita împreună un val de îmbolnăviri mai ales în toamnă, în sezonul rece, vom fi mai bine pregătiți și sper să ne pregătim în perioada următoare pentru că, din păcate, pandemia nu a trecut, ne-am dori să fie acest lucru. Chiar dacă astăzi situația este bună din punct de vedere epidemiologic, noi știm că orice pandemie are evoluție ondulantă într-o serie de creșteri ale numărului de cazuri care sperăm să nu fie de o intensitate crescută în perioada următoare și să aibă o durată cât mai mică, încât să nu mai avem pierderi de vieți omenești din cauza unei boli care astăzi este prevenibilă prin vaccinare”.
Foto: © Insidestudio | Dreamstime.com
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.