Minorii trebuie să fie însoțiți la centrul de vaccinare de către părinți și trebuie să prezinte formularul de consimțământ informat. Vaccinarea împotriva COVID-19 se face doar cu Pfizer pentru minori și se poate face la oricare centru unde există acest tip de vaccin. Copiii pot fi programați prin conturile părinților pe platforma RoVaccinare sau se pot prezenta direct la centrul de vaccinare însoțiți de tutorele legal, a explicat astăzi medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, la conferința de presă săptămânală de la Guvern.
„Prezentarea se poate face direct la centrele de vaccinare unde avem acest tip de vaccin de la Pfizer, atât centre fixe, centre de tip drive-through, evenimente de tip maraton de vaccinare dar și cabinetele de medicină de familie acolo unde este solicitat acest tip de vaccin”, a explicat medicul.
În total, 1.903 copii cu vârste cuprinse între 12-16 ani au fost vaccinați în ultimele 24 de ore cu prima doză de Pfizer, iar alți 4.173 de copii au fost programați de părinți pe platforma Rovaccinare, a precizat Gheorghiță.
De asemenea, el a mai spus că România este prima țară din Uniunea Europeană care a demarat campania de vaccinare pentru grupa de vârstă 12-16 ani.
Declarațiile lui Valeriu Gheorghiță:
„Pe data de 2 iunie a demarat etapa de vaccinare și pentru grupa de vârstă 12-15 ani cu vaccinul de la compania BioNTech-Pfizer, primul vaccin care este autorizat la nivel mondial și inclusiv în Europa pentru a fi folosit la această grupă de vârstă.
La nivelul Uniunii Europene, România este prima țară care a demarat campania de vaccinare și pentru grupa de vârstă 12-15 ani tocmai din motivele care se regăsesc în strategia de vaccinare și, după cum știm, în etapa a treia a strategiei de vaccinare este prevăzută populația pediatrică în funcție de autorizarea care este obținută pentru fiecare tip de vaccin și grupă de vârstă.
De asemenea, în celelalte țări membre ale Uniunii Europene, în perioada următoare va demara activitatea de vaccinare și pentru această grupă de vârstă, însă fiecare țară are strategia proprie în care progresiv sunt incluse ca persoane eligibile anumite grupe de vârstă. Este extrem de utilă acordarea acestei autorizări mai ales pentru copiii aflați în evidență cu afecțiuni cronice, care îi vulnerabilizează și îi expun unui risc de a face forme grave de îmbolnăvire.
Astfel încât, în ultimele 24 de ore au fost vaccinați un număr de 1.903 persoane cu vârsta cuprinsă între 12-15 ani, cele mai multe persoane au fost vaccinate în București (494), urmat de județul Cluj (178 de persoane) și județul Ilfov (140).
De asemenea, în platforma națională de programare, care a fost optimizată, din 1 iunie se permite programarea minorilor prin intermediul contului părintelui sau tutorelui legal și sunt programate până la ora actuală 4.173 de persoane, practic în ultimele 48 de ore.
Readuc aminte câteva lucruri importante legate de vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 12-15 ani: prezentarea se poate face direct la centrele de vaccinare unde avem acest tip de vaccin de la Pfizer, atât centre fixe, centre de tip drive-through, evenimente de tip maraton de vaccinare dar și cabinetele de medicină de familie acolo unde este solicitat acest tip de vaccin.
De asemenea, vaccinarea se poate face cu programare în platformă și noi recomandăm această abordare tocmai pentru a avea un interval orar deja stabilit și pentru a reduce timpul de așteptare, pentru a avea certitudinea primirii dozei atunci când suntem programați. Este importantă acordarea consimțământului informat, este obligatoriu, fără acest consimțământ informat nu se poate face vaccinarea minorului.
Consimțământul informat se obține de la părinți sau de la tutorele legal. Un alt element: minorul trebuie să fie însoțit la centrul de vaccinare de către reprezentantul legal indiferent care este acesta.
De asemenea, schema de vaccinare este similară cu cea a persoanelor de peste 16 ani, constând în două doze care se administrează la interval de 21 de zile. Chestionarul de triaj medical adresat minorilor și consimțământul informat care este adaptat pentru minori poate să fie descărcat de pe platforma națională RoVaccinare și completat chiar de acasă.
În total, în cele două zile ale maratonului de vaccinare 31 mai – 1 iunie, au fost vaccinate 6.803 persoane cu vârsta cuprinsă între 16-19 ani în toate centrele de vaccinare de la nivel național. De asemenea, au mai fost vaccinate în cadrul unor evenimente particulare suplimentar circa 2.658 de persoane cu vârsta de 16-18 ani.”
Foto: gov.ro