Valeriu Gheorghiță: 4.173 de minori programați pentru vaccinare / Prezentarea se poate face direct la centrele cu Pfizer, atât centre fixe, de tip drive-through, evenimente maraton, dar și cabinetele de medicină de familie

410 vizualizări
Valeriu Gheorghiță / Foto: gov.ro
Minorii trebuie să fie însoțiți la centrul de vaccinare de către părinți și trebuie să prezinte formularul de consimțământ informat. Vaccinarea împotriva COVID-19 se face doar cu Pfizer pentru minori și se poate face la oricare centru unde există acest tip de vaccin. Copiii pot fi programați prin conturile părinților pe platforma RoVaccinare sau se pot prezenta direct la centrul de vaccinare însoțiți de tutorele legal, a explicat astăzi medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, la conferința de presă săptămânală de la Guvern.

„Prezentarea se poate face direct la centrele de vaccinare unde avem acest tip de vaccin de la Pfizer, atât centre fixe, centre de tip drive-through, evenimente de tip maraton de vaccinare dar și cabinetele de medicină de familie acolo unde este solicitat acest tip de vaccin”, a explicat medicul.

În total, 1.903 copii cu vârste cuprinse între 12-16 ani au fost vaccinați în ultimele 24 de ore cu prima doză de Pfizer, iar alți 4.173 de copii au fost programați de părinți pe platforma Rovaccinare, a precizat Gheorghiță.

De asemenea, el a mai spus că România este prima țară din Uniunea Europeană care a demarat campania de vaccinare pentru grupa de vârstă 12-16 ani.

Declarațiile lui Valeriu Gheorghiță:

„Pe data de 2 iunie a demarat etapa de vaccinare și pentru grupa de vârstă 12-15 ani cu vaccinul de la compania BioNTech-Pfizer, primul vaccin care este autorizat la nivel mondial și inclusiv în Europa pentru a fi folosit la această grupă de vârstă.

La nivelul Uniunii Europene, România este prima țară care a demarat campania de vaccinare și pentru grupa de vârstă 12-15 ani tocmai din motivele care se regăsesc în strategia de vaccinare și, după cum știm, în etapa a treia a strategiei de vaccinare este prevăzută populația pediatrică în funcție de autorizarea care este obținută pentru fiecare tip de vaccin și grupă de vârstă.

De asemenea, în celelalte țări membre ale Uniunii Europene, în perioada următoare va demara activitatea de vaccinare și pentru această grupă de vârstă, însă fiecare țară are strategia proprie în care progresiv sunt incluse ca persoane eligibile anumite grupe de vârstă. Este extrem de utilă acordarea acestei autorizări mai ales pentru copiii aflați în evidență cu afecțiuni cronice, care îi vulnerabilizează și îi expun unui risc de a face forme grave de îmbolnăvire.

Astfel încât, în ultimele 24 de ore au fost vaccinați un număr de 1.903 persoane cu vârsta cuprinsă între 12-15 ani, cele mai multe persoane au fost vaccinate în București (494), urmat de județul Cluj (178 de persoane) și județul Ilfov (140).

De asemenea, în platforma națională de programare, care a fost optimizată, din 1 iunie se permite programarea minorilor prin intermediul contului părintelui sau tutorelui legal și sunt programate până la ora actuală 4.173 de persoane, practic în ultimele 48 de ore.

Readuc aminte câteva lucruri importante legate de vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 12-15 ani: prezentarea se poate face direct la centrele de vaccinare unde avem acest tip de vaccin de la Pfizer, atât centre fixe, centre de tip drive-through, evenimente de tip maraton de vaccinare dar și cabinetele de medicină de familie acolo unde este solicitat acest tip de vaccin.

De asemenea, vaccinarea se poate face cu programare în platformă și noi recomandăm această abordare tocmai pentru a avea un interval orar deja stabilit și pentru a reduce timpul de așteptare, pentru a avea certitudinea primirii dozei atunci când suntem programați. Este importantă acordarea consimțământului informat, este obligatoriu, fără acest consimțământ informat nu se poate face vaccinarea minorului.

Consimțământul informat se obține de la părinți sau de la tutorele legal. Un alt element: minorul trebuie să fie însoțit la centrul de vaccinare de către reprezentantul legal indiferent care este acesta.

De asemenea, schema de vaccinare este similară cu cea a persoanelor de peste 16 ani, constând în două doze care se administrează la interval de 21 de zile. Chestionarul de triaj medical adresat minorilor și consimțământul informat care este adaptat pentru minori poate să fie descărcat de pe platforma națională RoVaccinare și completat chiar de acasă.

În total, în cele două zile ale maratonului de vaccinare 31 mai – 1 iunie, au fost vaccinate 6.803 persoane cu vârsta cuprinsă între 16-19 ani în toate centrele de vaccinare de la nivel național. De asemenea, au mai fost vaccinate în cadrul unor evenimente particulare suplimentar circa 2.658 de persoane cu vârsta de 16-18 ani.”

Foto: gov.ro

Citește și:
Formularul de acord pentru vaccinarea minorilor împotriva COVID-19. Peste 3.600 de copii de 12-15 ani, programați în primele 24 de ore
Gheorghiță, despre integrarea vaccinului Covid-19 în schema de vaccinare a copiilor: În cazul vaccinurilor cu tehnologii diferite, care conțin agenți biologici vii atenuați, este important să fie administrat la o distanță de cel puțin 28 de zile. La vaccinuri care conțin componente microbiene sau pe bază de ARN mesager, la cel puțin două săptămâni
Autorizarea pentru vaccinarea copiilor mai mici de 12 ani împotriva Covid-19, cel mai devreme la sfârșitul anului – începutul lui 2022 – Valeriu Gheorghiță
Valeriu Gheorghiță, întrebat dacă există o țintă de vaccinare pentru copii până la începutul noului an școlar, în septembrie: „Nu aș vrea să avansez ținte”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ordinul ministrului Educaţiei care obligă profesorii şi elevii să facă şcoală online este „în afara cadrului legal”, adică al Decretului pentru Starea de Urgenţă, anunţă sindicatele, care cer modificarea actului

Ordinul ministrului Educaţiei care obligă profesorii şi elevii să facă şcoală online este „în afara cadrului legal”, adică al Decretului pentru Starea de Urgenţă, anunţă toate sindicatele reprezentative din învăţământ,…
Vezi articolul
ANOSR

Alianța Română a Universităților de Tehnologie vrea, în noua lege a Educației, un Program Național de încurajare a elevilor din gimnaziu și liceu să studieze științele exacte și ingineria / „România traversează cea mai mare criză de resursă umană din istoria sa, care se va adânci în următorii 30 de ani”, subliniază Alianța

Cele cinci universități care fac parte din Alianța Română a Universităților de Tehnologie (ARUT) atrag atenția într-un comunicat de presă că este o „lipsa cronică la nivel național de resurse…
Vezi articolul

Colegiul  Național „Gh. Șincai” din Cluj a adoptat un proiect să renunțe la ciclul primar din cauza lipsei de spații / ISJ intervine și susține că „nu se desființează nimic” / Primăria arată că nu poate interveni

Din lipsă de spații, printr-o decizie a Consiliului Profesoral de la finalul lunii octombrie, Colegiul  Național “Gh. Șincai” din Cluj a decis să renunțe la ciclul primar, începând din noul…
Vezi articolul
Planuri-cadru 2025

Trei tipuri de burse școlare rămân după tăierea pregătită de Guvernul Bolojan: de merit, tehnologice și sociale. Dispar bursele de excelență și reziliență, iar autorii proiectului scriu ironic că modificările sunt „pentru stimularea performanței” / Bugetele și dosarele de burse, în analiză pentru a trece la primării

Sistemul burselor școlare din România este zguduit de tăieri din această toamnă, după o serie de improvizații impuse prin Legea 198/2023 și prin actele subsecvente. Potrivit proiectului de lege privind…
Vezi articolul

Au fost aprobate 2.200 de angajări în învățământ, deși inițial Ministerul anunțase 3.500 posturi / Locurile de muncă noi sunt în creșe, grădinițe și școli speciale, dar și pentru personal în școlile incluse în programul Masă caldă

Vineri, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care se suplimentează cu doar 2.200 numărul de locuri în învățământul preuniversitar: creșe, grădinițe, școli. Numărul este mai mic decât cel anunțat inițial…
Vezi articolul