Marea editură de cărți pentru copii, Ravensburger, retrage din librăriile germane noile cărți “Winnetou” care îl au ca personaj principal pe eroul cu același nume, un amerindian creionat la final de secol XIX de romancierul Karl May și arhicunoscut în Germania, după cum au semnalat mai multe publicații precum Bild, Deutsche Welle, The Guardian sau Le Monde. Decizia editurii a fost fundamentată pe critici primite înainte de retragere, dar a stârnit polemici și apoi.
Publicate pentru a însoți filmul “Der junge Häuptling Winnetou” (“Tânărul șef Winnetou”), regizat de Mike Marzuk și lansat în cinematografe pe 11 august 2022, cele două cărți au avut un tiraj mic în librării. Din cauza “numeroaselor reacții negative”, editura a decis, după numai câteva zile, să nu le mai pună în vânzare, explicând că ele transmit “un imaginar romanțat și clișeic”, fără nicio legătură cu istoria adevărată a “opresiunii popoarelor indigene”. Luni, 22 august, patronul Ravensburger, Clemens Maier, a dat asigurări că “nu am avut niciodată intenția de a răni pe cineva”, adăugând că firma sa este “foarte atentă la problema diversității și a aproprierii culturale”, după cum sintetizează jurnaliștii francezi de la Le Monde.
Însă nu este clar la ce val recent de critici a reacționat editura cu reatragerea cărții și pe cine ar fi putut “răni”, pentru că au mai existat nemulțumiți și până acum. Deutsche Welle (DW) notează că sursa principală de nemulțumire este că volumele și personajele lor sunt o reeditare a vechiului stereotip al “nobilului sălbatic”. “Nativii lui May nu sunt oameni adevărați, ci figuri idealizate, aproape magice, al căror rol principal este de a se sacrifica în beneficiul protagonistului alb”. Criticii noilor volume mai consideră că tot ceea ce a încercat autorul să descrie este o minciună, pentru că “se ignoră genocidul indigenilor americani și distrugerea habitatului lor”.
În acest context, publicația Deutsche Welle scrie că, totuși, Să te uiți la Karl May și Winnetou, și să te aștepți la o imagine autentică a experienței nativilor, este ca și cum ai citi Hansel și Gretel pentru sfaturi despre creșterea copiilor.
Măsura luată de editură a stârnit o dezbatere și cu privire la posibilitatea de a retrage și filmul.
Relevanța acestor cărți pentru germani. Despre ce e “Winnetou”
După cum notează The Guardian, Karl May, creatorul romanelor, care a murit în 1912, este considerat primul autor de bestselleruri din lumea vorbitoare de limbă germană și unul dintre cei mai de succes scriitori germani din toate timpurile, în funcție de vânzări. Cărțile sale, care și-au început viața ca texte în serie în ziare și broșuri de câțiva bani, s-au vândut în aproximativ 200 de milioane de exemplare în întreaga lume și au fost traduse în 40 de limbi.
Poveștile lui, mai scrie aceeași sursă, se concentrează pe prietenia dintre personajul Old Shatterhand, un imigrant german în Statele Unite, care este naratorul la persoana întâi al acestora, și Winnetou, un lider apaș (trib amerindian) și fratele său de sânge. Ele au dat naștere la numeroase filme, denumite “westernuri cu varză murată”, piese de teatru și festivaluri populare, care au avut loc atât în Germania de Est, cât și în Germania de Vest în timpul războiului rece și au continuat să fie organizate în toată Germania după reunificare. Cel mai popular festival, cel din Bad Segeberg, atrage aproximativ 250.000 de persoane pe an.
“Cărțile [cu Winnetou] au fost atât de populare încât naziștii nu le-au interzis, în ciuda reticențelor legate de modul în care erau văzute ca fiind în contradicție cu idealurile lor rasiale prin faptul că era acolo o prietenie cu o persoană de culoare. Chiar și Adolf Hitler ar fi fost un fan”, mai punctează publicația britanică.
Societatea germană nu duce lipsă de rasism, dar, în mare parte datorită lui Karl May, nativii americani sunt ținuți într-o considerație aproape universală, chiar dacă imaginea pe care un individ german, în general, o are despre indigeni, are prea puțină legătură cu realitatea, mai subliniază Deutsche Welle.
Tabloidul german Bild a criticat aspru decizia retragerii. Pentru editorii acestui ziar și nu numai, editura Ravensburger “a capitulat” în fața “isteriei wokiste” care promovează o stare permanentă de atenție asupra oricăror discriminări pe bază de rasă în societate sau alte forme de nedreptate, curent care ia amploare din ce în ce mai mare în Europa de Vest, potrivit Le Monde.
Foto: © Ralf Liebhold | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.