Val de ironii, după ce ministrul Ligia Deca a propus ca elevii să poată lipsi dublu decât în prezent până li se scade nota la purtare: „Era firesc, din moment ce se dau burse pentru note sub 5” / „România lucrului bine făcut. Atât s-a putut în două mandate”

22.268 de vizualizări
Foto: Ilona Andrei – G4Media
Ligia Deca, ministrul Educației, generează un nou val de ironii în mediul online, de data aceasta cu propunerea oficială ca elevilor să le fie scăzută nota la purtare abia atunci când cumulează 40 de absențe nemotivate pe an școlar, în loc de 20 de absențe cum este în prezent. „Era firesc, din moment ce se dau burse pentru note sub 5”. „Ministerul Analfabeților Chiulangii!!! Și așa era enorm numărul de absențe nemotivate”. „Cine are absențe mai multe primește Bursă mai mare. România lucrului bine făcut. Atât s-a putut în două mandate!” – comentează cititorii Edupedu.ro. 

Propunerea ca media anuală la purtare să fie scăzută cu câte 1 punct la fiecare 40 de absențe nemotivate pe an școlar (față de numărul de 20 de absențe nemotivate acceptate în prezent) din totalul orelor de studiu a fost lansată oficial de Ministerul Educației în proiectul privind Statutul Elevului 2024 care a fost pus în consultare publică în urmă cu două zile. Pe lângă cele 39 de absențe nemotivate care le sunt permise fără nicio repercusiune, elevii mai pot avea încă 40 de ore absentate care să fie motivate de părinte, la fel ca până acum. 

Relaxarea pragului de ore absentate apare în plin an electoral, înainte de alegerile parlamentare și prezidențiale. Potrivit surselor Edupedu.ro, ministrul PNL al Educației Ligia Deca caută sprijinul liberalilor pentru a candida în alegerile parlamentare. 

Ironiile cititorilor Edupedu.ro la propunerea Deca de dublare a numărului de absențe de la care elevii să fie sancționați cu scăderea notei la purtare:
  • Ministerul Analfabeților Chiulangii!!! Și asa era enorm nr de absente nemotivate…
  • Cine are absențe mai multe primește Bursă mai mare. Romania lucrului bine făcut. Atât s-a putut în două mandate!
  • Atat timp cat multi medici semneaza scutiri si adeverinte medicale la cerere, ad libitum, fara nici o masura sau limita, aproape nici nu are mare importanta la cate absente se scade nota la purtare. Oricum motiveaza tot, ori de cate ori este nevoie. S-ar putea face niste controale, prin sondaj macar, in ceea ce priveste scutirile medicale. Doar un exemplu: sunt mii de familii care fac turism intensiv in timpul saptamanilor de scoala, de cateva ori pe an cel putin, impreuna cu toti copiii lor . Toata lumea stie, pentru ca nici macar nu se jeneaza vreun pic. Chiar dimpotriva, toti vad poze pe Fb cu ei in Mauritius, Caraibe, Thailanda etc. Banuiesc ca exista chiar competitii informale intre cei care au prea multi bani si prea mult tupeu ca sa se sinchiseasca de niste amarate de reguli pentru toti muritorii. De profesori si scoala, nici atat! Dupa care vin cu una sau mai multe adeverinte medicale care nu pot fi contestate, desi toti stiu ca sunt date in mod fraudulos, cu fals in acte sau cum s-o mai numi infractiunea respectiva… Mai jos decat atat nu a fost (adusa !!!) institutia scolii niciodata! Si tare mi-e teama ca vom vedea lucruri si mai rele pentru ca nimeni nu ia masuri reale si imediate. Ar fi si tardive poate, la halul in care a ajuns totul. – Mariana
  • Cu aceasta propunere imbecila creste si mai mult numarul de absente/elev, creste abandonul scolar. Cum mai are tupeul ME sa ceara rezultate bune la examene? – Gabi
  • Vai de școala noastră! Cine vine cu ideile astea «progresiste»? Ma așteptam la modificări in beneficiul școlii, in beneficiul nostru, al tuturor!
  • Nu știu, dar parcă se încurajează absenteismul tot mai mult. O luam razna cu totul cu proiectele de râs ale celor de la conducere.
  • Se încurajează chiulul. Politica ministerului este împotriva educației.
  • Asta e buna! Ala ajunge prim-ministru si posibil presedinte al Romaniei cu Bacalaureatul la 37 de ani si pe voi va arde nota de la purtare :)))))) Cate buzate si siliconate mai atarna prin minister?
  • La 40 de absențe să-l treacă direct in ajutor social.
  • Deci se poate absenta de 40 ori asa fără nici un motiv. PERFECT. Este încurajat absenteismul. Ai absente motivate dacă ai o problema de sănătate sau te învoiesc părinții în cazuri extreme. În rest, plimbare plăcută.
  • Era firesc, din moment ce se dau burse pentru note sub 5! Propun să legăm școala de gard!
Puteți citi mai multe reacții pe pagina de Facebook Edupedu

Ministrul Ligia Deca a vorbit în urmă cu două zile despre proiectul care propune relaxarea numărului de absențe la care elevul care le cumulează este sancționat. „În această perioadă lansăm în dezbatere publică enorm de multe elemente de legislație secundară. Foarte curând, nu pot să vă spun, dar o să fie o surpriză, probabil pe finalul zilei vom lansa dezbatere noul regulament de organizare și funcționare a învățământului preuniversitar și statutul elevului”, a declarat Deca, la Gala Teach for Romania de miercuri, 12 iunie 2024. Ministrul Ligia Deca a făcut și o greșeală gramaticală, anunțând că ROFUIP și Statutul Elevulului „va (sic!) sta în dezbatere mai mult decât stau alte documente, alte proiecte de la minister, tocmai în ideea în care eu cred că aceste documente, care sunt în general cele mai citite de școli, au în primul rând nevoie de aportul dumneavoastră”.

Amintim că tot ministrul liberal Ligia Deca, fosta consilieră prezidențială pe educație a lui Klaus Iohannis și coordonatoarea proiectului România educată ce a lansat noile legi ale educației, este cea care a inventat și implementat bursele de merit pentru elevii cu medii sub 4. La fel ca în cazul „burselor Deca” aproape de repetenție, nici la relaxarea numărului de absențe Ministerul Educației nu prezintă fundamentarea științifică a măsurii pe care o propune oficial. 


39 comments
  1. Reforma invatamantului in 3 pasi – propunere
    – pasul 1: ora 50 min, pauza 10 min inversam => ora 10 min, in acest sens avem progrese, unii profesori vin la ora pe la jumate
    – pasul 2: L, M, M, J, V ore, S, D liber inversam => ore doar S, D, avem progrese si aici unii profesori fiind foarte activi S, D cand se aduna puncte pentru gradatie
    – pasul 3: inversam perioada de scoala cu perioda de vacanta, avem si aici progrese, unii profesori participa cu elevii la scoli de vara, un fel de tabere in care se plimba gratis si isi fac rost iar de hartii pentru gradatie

    1. Femeie, tu ai o problemă gravă cu școala, și se vede. Toate mesajele tale sunt identice, deși te semnezi cu o mie de pseudonime. Ai mai trecut pe aici astă-primăvară, recunoaștem stilul deja.

      Ce s-a întâmplat, ai întrerupt tratamentul?!

  2. De vreo 20 de ani profesorii(aici ma refer la cei car tin la calitatea actului didactic poate chiar numai din ratiuni pragmatice pentru ca le pasă de imaginea si renumele lor,adica din rațiuni de propasire profesională)au abordat situația co nform zicalei:poți duce un cal la apă, dar nu l poți face să si bea. Problema e ca vechile generații se lăsau duse la apă,iar profesorii erau lăsați să considere că dacă au dus calul la apă, ei si au făcut datoria, nicio problemă, important e să te vadă cei interesați să învețe ca esti stăpân de meserie, ceilalți sa si fure singuri căciula, a problema lor,nu a mea,ca profesor. De vreo 10 ani,mentalitatea celor care nu vor sa învețe e alta,nu doar ca nu vor sa bea apă, nu vor sa fie duși la apă…si asa deranjează ora.Frustrarea profesorilor care vor sa lucreze chiar si numai pentru propria lor imagine e dată de cei care sabotează orele.Ce facem cu ei?Sincer,as prefera sa mi fac ora doar cu elevii interesați, iar ceilalți sa vina doar sa promoveze,dar sa nu saboteze orele. Pe vremuri elevii care nu doreau să învețe se retrageau în lumea lor,acum tin sa atraga atenția cu frustrarile lor,de parcă ele se rezolvă în sala de clasă. Pana la urma e problema fiecăruia cum se descurcă la examenele vieții, dar sa ne lase sa ne facem meseria (chiar dacă o facem pentrucpentru ca e mai rentabil asa).Aici nu iau în calcul profesorii neinteresati de meserie….acolo e altceva.Adica un medic bun își face meseria doar pentru pacienți….nu o face si pentru propriul lui renume?Situația e universal valabilă.

    1. E adevărat că poți duce calul la apă dar nu-l poți obliga să bea, însă la fel de adevărat este că pofta vine mâncând. Adusul la ore și păstratul lor în școală e începutul, condiția minimală pentru o mică șansă de a-i educa. Unii se dau pe brazdă, încet-încet, pentru ei merită încercat.

      Iar pentru cei care nu pot sau efectiv NU VOR să se lase educați… munca de jos n-a făcut de rușine pe nimeni, e soarta lor, să și-o asume. Învățământul n-ar mai trebui să fie obligatoriu. Dacă societatea acceptă că școala n-are nicio importanță iar asta ne va transforma într-o republică africană unde se trăiește din munca zilieră, asta este. Vox populi, vox Dei, nu?

  3. Nu ai înțeles nimic din “rolul” pe care-l are școala în dezvoltarea și perfecționarea performanței umane. Tu și Deca sunteți mai pr.o,st!i decât prevede legea !!!

  4. Dar, musai, sa devina Religia materie obligatorie, cu prezenta obligatorie la ore si musai sa devina unica materie de la bac si unica materie pt care sa se sustina examen de admitere, indiferent de profil, de la medicina, arhitectura pana la fac. de drumuri si poduri si informatica !
    Restul materiilor sa devina optionale din toate punctele de vedere sau homeschooling-ul sa devina forma unica, oficiala, legala si obligatorie de invatamant !
    Si s-o puna pe Sosoaca ministra educatiei !
    Dixit !

  5. Mulți părinți și elevi sunt foarte încântați de propunere. Într-o țară în care părinții și elevii dictează ce note se pun în catalog, în curând va apărea legea prin care vor sta prin vacanțe și vor da telefon la școală să spună ce note vot.
    Oare cum este posibil ca într-o școală cu foarte mulți elevi, peste 1000, mai mult de 65 % dintre elevi să termine cu 10 pe linie? Așa țară de genii mai rar.
    Mă întreb, oare notele au fost date pe ce și cât au învățat elevii sau pe ce nu știau?

    1. Și la ce le sunt de folos notele mari?Oricum cine știe câștigă.In UK manageri ,directori și acum si ministrul tarii sunt emigranți indieni pentru ca ăștia sunt capabili,au învățat carte și este nevoie de ei.Cine sa se ducă, un bețivan cu facultate și master la particulara ,cu 10 pe linie și care nu știe nici ce învelește pisica?Lumea se schimbă, nu mai sunt granițele închise și posturile nu sunt doar pentru români, nici nu mai ai voie sa angajezi doar români pentru ca e discriminare.Daca vine unu din Papua Noua Guinee are aceleași drepturi ca și tine si ocupa și postul dorit de tine ,mai ales ca baga și cartea cu descremenarea cum a băgat Babascha maneaua și apoi s-a plâns ca suntem noi sălbatici și nu degustam asa finețe.

  6. Ce tot ii cereti lu’ Madame Deca sa plece?! De parca n-ati sti ca o sa vina in locul ei cineva si mai rau.

  7. Eu propun sa se infiinteze sectia fara frecventa la liceu.
    Avantaje? Iata-le:
    1. Mai putine clase incalzite si iluminate. Reducerea consumului de energie in mediul scolar, la nivel national, cu aprox 50% (estimare personala).
    2. Se rezolva criza de profesori calificati de fizica, chimie, matematica, romana si limbi straine.
    3. Se va diminua nevoia de personal administrativ, prin urmare, bugetul de stat va face economii.
    4. Elevii care acumuleaza 40 de absente (medicale, turistice, lenesho-milibilicistrocizante) sa fie automat trecuti la fara frecventa.
    5. in felul acesta vom putea avea un invatamant european cu 15 – 20 de elevi per clasa si teste PISA la superlativ.
    6. Vom avea in sfarsit un invatamant orientat spre aspiratiile elevilor si adecvat nevoilor lor de a se trezi la 11:00.

    1. de acord dar cu un singur amendament la propunerile tale:
      acestea să se aplice pentru întregul ciclu de învățământ, de la casa întâi sau zero.

      😀

  8. Ministra Deca este cel mai prost ministru pe care l-a avut educația după revoluție. Dar o dată cu Iohannis va pleca și ministra asta dezastru. Școala românească trebuie să mai reziste până scapa de tuta asta ….

  9. ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
    ❤️❤️❤️❤️❤️❤️ Deca si acolitii, va iubim, ❤️❤️❤️❤️❤️❤️
    ❤️❤️❤️❤️❤️❤️ Altii ca voi nu gasim. ❤️❤️❤️❤️❤️❤️
    ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

    Multumim din inima doamna doctor pentru efortul constant de distrugere a invatamantului romanesc.

  10. Nota la purtare ,în contextul actual,trebuie eliminata de vreme ce nu reflecta absolut deloc purtarea elevului.
    Și dacă tot nu contează sutele de absente ale unor elevi, înscriși la invatamant de zi sau seral (mai ales acestia) ,nu fără frecventa ,ar fi mai corect sa se treacă la invatamant la distanta..

    1. Daniela, mi se pare o idee superba. Ai absente de frecventa redusa, treci automat la cu taxa de frecventa redusa. Sa vedem daca le mai da mana sa stea mai mult acasa.

  11. Sunt ironii de la niste învechiți care nu se vad pe ei ce fac ei de tara e pe ultimul loc la pisa.
    Voi țineți cu forța elevii in scoli?
    40 absente pe an e o cifră de bun simt.

    1. 40 pentru un punct. Nu există limită superioară. Dacă le dai un deget, îți iau toată mâna – dă-le ”voie” să aibă 39 de nemotivate dar zece la purtare, și vor plusa… data viitoare, să nu mai existe purtare și să nu mai conteze absențele, motivate sau nu. Școala să fie de când se trezește el și are chef să vină, până se plictisește el și pleacă.

    1. Ba da, dar asta se vrea. Cat mai multi prosti. Cu cat populatia este mai needucata, cu atat poate fi manipulata.

  12. Dezastrul din învățământul nostru l-a oficializat d-na Andronescu, în primul ei mandat de ministru în 2000. Dezastrul l-a continuat același ministru Andronesc în 2012, când a distrus Legea Nr.1 inițiată și finalizată de fostul ministru Funeriu. Actualul ROFUIP este o jignire la adresa cadrelor didactice din învățământul preuniversitar. Dezastrul l-au continuat fostul ministru Cîmpeanu si-l continuă Ligia Deca. Păcat de munca noastră, a profesorilor conștiincioși și permanent desconsiderați……..!

  13. Înainte să vină Deca in ROFUIP era prevăzut că la 40 de absențe ești exmatriculat.

    O ,,evoluție prăbușitoare”

  14. Doamna Ligia Deca….daca tine- ti cu adevarat la țara asta, corect si cinstit ar trebui sa va dati DEMISIA ! Sunteti o persoana incompetenta si ati dus scoala la ruină. Din crese si gradinite ati facut un dezastru total. Oare cand o va opriti.?? Ati distrus un sistem care functiona perfect. Ati lasat oameni fara locuri de munca unde acestia au muncit o viata. Ati lasat oamenii din acest sistem fara bani….
    Ati impartit sistemul in doua categorii…
    1. Oameni bogati…( profesori, educatori, directori)
    2. Oameni saraci…( ingrijitori, portari ,fochisti, )
    Ptr a nu produce un dezastru….OPRITIVA si dati- va DEMISIA !

  15. Mai aveți vreo îndoială că interesul e ca să fim cât mai proști, cât mai derbedei? Ăstea-s legi progresiste. Vina e numai a noastră!

  16. Felicitari!
    Numărul de absențe nu poate fi considerat un criteriu pentru evaluarea elevilor .
    Evaluarea se face prin testele care se dau periodic pentru obținerea numărului minim de note prevăzute în Regulament.
    Indiferent daca participi sau nu la ore vei demonstra daca ai invatat la teste.
    Unii au prezenta 100% și la evaluări obțin note de trecere, alții au procentaje de 50% și obțin note de 10, pentru că fie sunt mai dotați intelectual or știu cum să învețe, având o putere mai mare de sinteza .
    Ați văzut cumva la vreo Universitate ca sa fie precizat printre criteriile de admitere
    ,, nota la purtare.

    1. ” elevul” este mai întâi de toate om . apoi mașinărie , robot utilizator de chatgpt , github compiler și alte născociri generatoare de soluții contra cost.
      absenteismul anunță un individ dezangajat , care va abandona ușor o provocare , anunță un viitor angajat problema , anunță multe ..
      cauzele absenteismului pot ascunde diverse adicții , comportamente cu risc. scutiri medicale frecvente ascund complicitatea familiei , lipsa de interes a acesteia. fix când e test sau evaluare se îmbolnăvesc..
      absența e o lipsă daca intelegi matale.
      universitățile scot pe banda rulanta mii de absenți ..inutili și .dezorientați
      că nu vor recunoaște asta , e alta discutie

    2. Perfectă logică!

      Plecând de la această premisă vreti ca direct la maternitate sa se ofere diploma de bac, de licență, de doctorat si de licență si cuponul de pensie!

      Unii dintre tinerii de azi au pierdut simțul realității!

    3. Nu ai înțeles nimic din “rolul” pe care-l are școala în dezvoltarea și perfecționarea performanței umane. Tu și Deca sunteți mai pr.o,st!i decât prevede legea !!!

    4. Doru, sunt profesor cu facultate in anii 2000. Niciun profesor nu ne-a permis(din 13 cursuri) sa ne prezentam la examen fara prezenta la ABSOLUT toate cursurile. Aveam colege care se intretineau singure lucrand si efectiv s-au rugat de profesori sa mai lipseasca de la cursuri cand si cand si nu ca nu li s-a acceptat, dar am fost de fata cand uneia i s-a spus pe un ton foarte sfidator ca nu o primeste ij examen nici cu o singura absenta. De cursuri practice si seminarii nici nu mai vorbim. Daca absolveam prin anii ’80-’90 ai fi spus ca sunt o comunista si au apus vremurile. Dar aici vorbim de anii 2000 tarziu.Si tu vii cu vrajeli de genul ca prezenta aka nota la purtare nu conteaza?

  17. este cel mai toxic ministru de pana acum. dezastru. examenele au devenit un haos decand cu scanarea, scolile imprumuta scanere, laptopuri . hartia comsumata s-a dublat, timp pierdut. pana si calendarul examenelor e dat peste cap si competentele se suprapun cu evaluarea cls8. atat de jos am ajuns. doar la furat am crescut ca aplicatia pentru scanat nu a fost gratis.

    1. Situațiile neîncheiate se suprapun cu probele scrise de la BAC

      Asemenea haos nu a fost nici macar pe vremea lui Andronescu.

      Mulțumim Iohanis ca ai parașutat-o pe Deca la minister si ai făcut praf învățământul

    2. Deca este cea mai lipsita de coloana vertebrala dupa Anisie. Zici ca e amenintata cu pistolul la tampla asa de servila este. Un om “mic”. De mancam paine cu ceapa si nu ma tineam de scaun ca bleaga asta si de rusine fugeam mancand pamantul. Actiunile ei denota o persoana servila, incapabila sa se descurce pe un alt post sau pe pe profesia sa decat daca este tinuta in brate politic. Asadar distruge cu buna stiinta educatia tarii pentru ca este ea incapabila sa plece de frica ca moare de foame. Daca nici cand atatia oameni iti cer cu ravna si scarba sa te cari dracului de pe post si tu tot te tii cu dintii, atunci esti un jeg de om.

  18. Mai bine să scoată de tot absențele.
    Oricum îi cred pe elevi pe cuvânt, indiferent de ce scot pe gură.
    Ei zic că au fost la școală, li se dă 10 la examen și gata.
    Uite școala, nu e școala.

    ps – hai să scoatem și notele și să le dăm burse la toți, să nu cumva să-i stresăm dacă-i întreabă cineva cum.au luat bursă cu note așa mici.

  19. Din păcate invatamantul sub conducerea ministrului Ligia Deca a involuat. Au fost luate foarte multe decizii fără o viziune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Regulile sanitare pentru școli

Reprezentanții elevilor, ai părinților și ai sindicatelor îi solicită Premierului Orban modificarea ordinului comun cu regulile sanitare pentru școli: A generat confuzie / Lipsa unor reguli clare a determinat instaurarea panicii în rândul elevilor, studenților, părinților și salariaților din învățământ

Consiliul Național al Elevilor, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți și cele trei federații sindicale reprezentative din Învățământ îi solicită într-o scrisoare deschisă Premierului Ludovic Orban, modificarea ordinului comun cu…
Vezi articolul

Andronescu: Clasa pregătitoare devine Clasa I și se propune o Evaluare Națională la clasa a III-a și alta la clasa a VII-a. Clasa a IX-a trece la gimnaziu

Structura sistemului de învățământ va fi modificată, potrivit propunerii făcute vineri de ministrul Educației Ecaterina Andronescu. Prima schimbare va fi redenumirea clasei pregătitoare. Aceasta se va numi ”clasa întâi”. ”Clasa…
Vezi articolul

Lupta generalului Ciucă cu sesizările de plagiat: La cererea fostului premier, Curtea de apel Cluj obligă Ministerul Educaţiei să se abţină de la analiza suspiciunilor de plagiat privind teza sa de doctorat

Curtea de Apel Cluj a obligat Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) din cadrul Ministerului Educaţiei să nu admită în principiu sesizarea Asociaţiei Declic…
Vezi articolul