Mai multe demisii și plecări din Ministerul Educației au avut loc înainte de începerea anului școlar actual. În luna august, potrivit surselor Edupedu.ro, a demisionat Anca Petrache, șefa direcției de formare continuă. Felicia Man, șef serviciu în minister cu rol de coordonator al olimpiadelor școlare pe științe ale naturii, și-a dat și ea demisia, potrivit surselor Edupedu.ro.
Anca Petrache, director al Direcției Formare Continuă din subordinea Direcției Generale Învățământ Preuniversitar (DGÎP), fostă directoare a Direcției Învățare pe tot Parcursul Vieții și inspector general pentru Limba și literatura română în DGÎP, angajată în Ministerul Educației în ultimele două decenii pe bază de concurs. La bază profesoară de Limba și literatura română, Anca Petrache ar fi plecat după ce, potrivit surselor Edupedu.ro, a fost împinsă din instituție prin noua reorganizare a Ministerului Educației, când s-a anunțat de către Guvern că din administrația centrală vor avea loc tăieri de posturi și funcții, iar Ligia Deca a anunțat că a tăiat 100 de posturi și la final a avut mai multe cu 12 decât înainte.
Conform informațiilor Edupedu.ro, direcția formare continuă a fost desființată, iar postul de director al acesteia, deținut prin concurs de Anca Petrache, a fost și el desființat. Petrache ar fi primit un post de șef serviciu la schimb, moment în care și-a înaintat demisia.
Anca Petrache este profesor titular la Colegiul Național „Iulia Hasdeu” din București, Sectorul 2, unde a revenit de la 1 septembrie, conform surselor Edupedu.ro.
Anca Petrache a fost managerul proiectului PROF, de formare al profesorilor, în valoare de 28 de milioane de euro, dat drept exemplu de bună-practică de OCDE în cel mai recent raport al organizației, cel plătit de Comisia Europeană pentru a analiza „Reforma învățământului preuniversitar din România”. Petrache a declarat, printre altele, că „formarea va rămâne în școală, unde îi este locul, învățând colegial, colaborativ, altfel decât sub imperiul unei inspecții, sub teama aceasta de ceva care ne este impus” – la finalul lui 2021, la lansarea proiectului PROF.
Cel mai recent, la o conferință din martie, Anca Petrache atrăgea atenția asupra faptului că „transformăm evaluarea într-un scop în sine. Abia intră în clasa a IX-a copiii și noi îi pregătim pentru Bacalaureat” și că „OCDE ne-a sugerat să dezvoltăm foarte mult procesul mentoral. Formarea continuă trebuie să se bazeze pe încredere între cel care formează și cel care este format”.
Proiectul PROF a reușit crearea unui registru național al profesorilor mentori – sunt peste 4.400 de mentori care au beneficiat de un curs în cadrul proiectului PROF, finanțat de UE, „dar pentru a se adapta la noile standarde, mentorii vor avea nevoie de formare continuă și de îndrumare. În mod pozitiv, au fost elaborate module de formare continuă pentru mentori, care sunt în prezent furnizate de Casele Corpului Didactic. Cu toate acestea, planificarea resurselor necesare pentru a susține acest sprijin pe scară largă, în special după încheierea finanțării de la UE, va fi esențială”, notau experții OCDE.
Altă plecare importantă este a Feliciei Man, șefă serviciu în Ministerului Educației, cea care a fost responsabilă de organizarea olimpiadelor școlare și concursurile pe disciplinele din aria Științe ale naturii. Man a fost inspectoare școlară generală la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Olt până în iunie 2018, când a fost numită prin ordin de ministru consilier superior la Direcția Generală de Management Strategic și Politici Publice, arată informațiile Edupedu.ro.
Man a demisionat și ea, dar aici este vorba despre o încetare a detașării. Astfel, Felicia Man revine după 6 ani la ISJ Olt și este de la 1 septembrie inspector școlar pentru managementul resurselor umane (MRU), conform surselor Edupedu.ro. Felicia Man a fost inspector școlar general de Olt ultima oară în perioada 2012 – 2017. În noiembrie 2017, Man a fost demisă de ministrul Educației de atunci, Liviu Pop, împreună cu alți 12 șefi de inspectorate școlare din țară, după cum a scris și HotNews.ro la acea vreme. Ea a dat ministerul în judecată și a renunțat, ulterior, la proces. Felicia Man a ocupat și funcția de președintă a organizației PSD Olt pentru femei.
O altă plecare din Minister este a inspectorului general responsabil cu limbile germană și rusă, Sorin Giurumescu. Sursele Edupedu.ro arată că acesta, la bază profesor de germană, a lucrat în minister din 2008, cu o pauză între anii 2015 și 2017. Giurumescu și-a dat demisia din funcție și ar fi devenit consilierul pe educație al primarului din Ploiești, Mihai Polițeanu.
Giurumescu este profesor la Colegiul Național „I. L. Caragiale” din Ploiești, dar a predat și la Colegiul Național „I. L. Caragiale” din București, Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Ploiești, Colegiul Național „Jean Monnet” din Ploiești și Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București.
Un alt inspector de specialitate care și-a dat demisia din Ministerul Educației în vară este Gabriela Drăgan, responsabilă de discipline tehnice la Direcția Generală Învățământ Preuniversitar (DGÎP), potrivit surselor Edupedu.ro.
De menționat că tot în această toamnă a avut loc o altă mutare majoră în Ministerul Educației – Tania Irimia, director general al celei mai mari direcții din Ministerul Educației – Direcția Generală Învățământ Preuniversitar (DGÎP) ar fi fost înlocuită de Alin Păunescu, repus de instanță în funcție, cu plata salariilor pentru perioada suspendării, după ce acesta a fost acuzat într-un proces de corupție în ultimii 5 ani, potrivit surselor Edupedu.ro.
La consfătuirile inspectorilor școlari generali de la Poiana Brașov, din aceste zile, convocate de Ligia Deca, Tania Irimia apare în mai multe fotografii alături de ministră.
- Acum jumătate de an, ministra Educației, Ligia Deca, le-a spus directorilor de școli și inspectorilor la o dezbatere în Bistrița-Năsăud că are „o mini-revoltă în minister”, în contextul în care erau în pregătiri creșterile salariale pentru managerii de școli și angajați de la centru s-ar fi plâns că salariile lor nu sunt mărite.
- Conform veniturilor salariale din Ministerul Educației, salariul brut pentru un director general din Ministerul Educației este de 15.000-16.000 de lei, la care se adaugă un spor de condiții vătămătoare de 1.300 – 1.500 de lei. Salariul net reprezintă circa 58% din cel brut.
16 comments
Putem fi serioși? De ce-i plângeți pe cei care au fost dați afară sau au plecat cu o secundă înainte de a fi demiși? Au fost valoroși? Nicidecum, inclusiv mult lăudata (oare de ce?!) Anca Petrache. Dacă erau valoroși schimbau demult ceva sau își dădeau demisia imediat ce au vazut ca nu pot schimba nimic.
Despre cei plecați/dați afară, un gând bun: Bine că s-au dus !
Ar trebui aplicat și în ministerul acesta al (ne)educației naționale principiul Pareto. Adică să râmână doar 20%, dar nu cred că pot fi găsiți 20% buni!
Doar osanale pt ca cenzuram mesaje… Mersi!
Numai osanale pe aici. Pe bune?! De 33 de ani invatamantul e sub pamant si voi cantati Cantarea Romaniei unora?? Madama aia a fost ATATA timp. Ce a schimbat? Daca nu era de ai lor, pleca ea, din timp. Dar asa, a facut banuti, a introdus numai prostii si ne miram unde am ajuns.
Hai, lăsați – ne.
Toți sunt profesioniști desăvârșiți …învățământul în România este pe butuci.
Dacă aceștia au susținut actuala lege și actualul ROFUIP, pot pleca. Oricum la acest nivel parcă e concurs de neprofedionalism, nu de profesionalism. Jale! La consfatuirile de LLR e un pupinc… incredibil, jenant, iar dacă întrebi ceva punctual, ești privit ca un nebun picat din cer.
Ați auzit de CCD? Ăia de sunt chiar mai puțin ocupați decât “martorii la căratul apei?
Într-un județ obscur, CS, un grobian bețiv notoriu și un șpăgar ordinar (și-a făcut casa cu materialele de la reconstrucția școlii 7 din Reșița), e director si are peste 17.000 lei salariu!
Sunt de înțeles ăștia din minister că pleacă! Toți neaveniții fac avere prin cine știe ce institute de mâna a doua, iar stresul și nebunia e pe capul celor din structurile centrale
Dar de salariile nete ale consilierilor din minister de ce nu spuneti nimic ca nu toti angajatii sunt directori generali?! Ipocritilor
Toată stima pentru activitatea doamnei director Anca Petrache! Un profesionist desăvârșit și un excelent coleg!
Anca Petrache este, cu siguranță, una dintre cele mai luminate minti din ministerul menționat! Disciplina limba și literatura română este fără reprezentare în această instituție de foarte mulți ani, cam de când ea a trecut la Direcția de formare. Este capabilă, are viziune și este lucidă, acestea au fost motivele ,,eliminării”/ baza demisiei. Tara și partidul ne vor prosti și ea ieșea din tipar, deci a devenit incomodă, mai ales ca nu o fi fost afiliată la noua doctrină. Eu afirm cu maximă sinceritate: femeie mai deșteaptă ca ea nu am intâlnit încă! Mă bucur ca am avut privilegiul de a lucra cu ea, în câteva contexte!…
Daca au stat pana acum, cu un ministru catastrofa, si au legitimat si noua Lege a invatamantului inseamna ca nu sint cine stie ce valori. Nicio paguba deci.
cum știți dvs totul,doamna!!! vă pricepeți și la medicină și fotbal?!
Subscriu în totalitate!
La submediocritatea acestei femei postată pe un scaun ministerial mai concurează un bărbat pe numele lui C(t)âmpeanu….
Perfect adevărat!
Am avut ocazia sa colaborez cu dl Giurumescu. Este un profesionist desavarsit. A avut mereu idei inovatoare si a oferit un real srijin de cate ori a fost nevoie.
Asa este, am avut de-a face cu domnul Giurumescu si a fost ‘OM’, in primul rand. Cuvinte de lauda, respect, felicitari!
Confirm cele spuse de dumneavoastră. Profesionist,empatic și OM!