Vaccinarea cu doza specială Comirnaty, produsă de Pfizer pentru a fi administrată copiilor de 5-11 ani, ar putea începe în a doua jumătate a lunii ianuarie, potrivit anunțului CNCAV, postat pe pagina de Facebook RoVaccinare.
La copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, doza de Comirnaty (Pfizer) este mai mică decât cea utilizată la persoanele cu vârsta de peste 12 ani (10 µg comparativ cu 30 µg).
Ca și în cazul celorlalte grupe de vârstă, vaccinul se administrează sub formă de două doze, intramuscular, la un interval de 21 de zile.
- Vaccinarea se poate efectua atât în centrele de vaccinare stabilite, cât și în cabinetele medicilor de familie. Medicii trebuie să ceară dozele direcțiilor județene de sănătate publică.
Pentru vaccinarea în centre, platforma de programare a fost actualizată de către STS – Serviciul de Telecomunicații Speciale, dar se vor putea efectua programări pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, după ce vaccinul va fi disponibil în România. Acest lucru se va întâmpla la mijlocul lunii ianuarie, estimează CNCAV, pe pagina de Facebook RoVaccinare.
Vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani va începe în România după recepționarea dozelor necesare. Se estimează că vor fi primite aceste doze în a doua jumătate a acestei luni.
Prezentarea la vaccinare se poate face direct în centru, fără programare, sau cu programare prin platformă și Call Center – 021 414 44 25.
Precizări de la RoVaccinare:
Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat vaccinul Comirnaty pentru copii de 5-11 ani, încă din luna noiembrie 2021.
„În cazul vaccinării cu Comirnaty, beneficiile depășesc riscurile, mai ales la copiii cu comorbidități care ar putea dezvolta forme severe de boală”, se arată în motivația EMA.
Riscul de miocardită la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani este extrem de scăzut, fiind mult sub cel observat pentru categoria 12-17 ani.
Doar 12 cazuri de miocardită au fost înregistrate la 8.7 milioane de doze administrate în SUA la această categorie de vârstă. La băieți, după doza 1 nu a fost înregistrat niciun caz, iar după doza 2 au fost înregistrate 4.3 cazuri la 1 milion de doze administrate, rata bazală de miocardită în populația nevaccinată fiind de 0.2 – 1.9 cazuri la un milion de persoane în interval de 7 zile. Detalii găsiți aici.