Vaccinul anti-Covid pentru copiii de 5-11 ani ar putea fi avizat în a doua jumătate a lunii decembrie, în Europa. Statele Unite deja l-au aprobat, eficacitatea acestuia fiind de 91%, potrivit studiilor – Valeriu Gheorghiță

388 de vizualizări
Valeriu Gheorghiță / Foto: gov.ro
Vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani s-ar putea face de la jumătatea lunii decembrie, având în vedere că Pfizer a depus la Agenția Europeană a Medicamentului datele studiilor clinice efectuate, însă este posibil ca acest termen să fie devansat, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, la conferința săptămânală de la Guvern pe tema campaniei de vaccinare.

„Pentru început, aș vrea să spun câteva lucruri despre vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani. După cum știm, Agenția Americană pentru Medicamente și Alimente, FDA, a autorizat vaccinul de la compania BioNTech/Pfizer pentru administrare la copiii cu vârste de 5-11 ani, schema de vaccinare constă în două doze administrate la 21 de zile, însă dozajul este diferit, reprezintă practic o treime din doza care se folosește în momentul de față la copiii de peste 12 ani și la adulți, iar datele de siguranță și de eficacitate sunt cât se poate de bune în sensul în care vaccinarea cu schemă completă la grupa de vârstă 5-11 ani s-a asociat cu o eficacitate de peste 91% în ceea ce privește prevenirea cazurilor de Covid-19.

Compania BioNTech/Pfizer a depus la Agenția Europeană a Medicamentului datele studiilor clinice efectuate și ne așteptăm ca la jumătatea lunii decembrie – dar este posibil ca acest termen să fie devansat – EMA să facă recomandarea de administrare pentru grupa de vârstă 5-11 ani, pentru vaccinul BioNTech/Pfizer”, a spus coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

  • El a explicat că flacoanele de vaccin sunt diferite pentru această grupă de vârstă, fiecare doză administrată având o treime din cantitatea folosită în prezent la copiii de peste 12 ani și la adulți.

Potrivit medicului, autoritățile au început deja pregătirile pentru campania de vaccinare a copiilor din grupa de vârstă 5-11. Astfel, imunizarea se va face la medicii de familie, dar și la cabinete de vaccinare organizate în spitalele de pediatrie.

„Pentru această grupă de vârstă în mod deosebit va fi ferm recomandată vaccinarea celor aflați în evidență cu afecțiuni cronice: obezitate, diabet, afecțiuni cronice renale, afecțiuni neurologice, sindromul Down, care crește riscul de deces de 10 ori în cazul maladiei de Covid-19, bolile oncohematologice, leucemiile, copiii care sunt în evidență cu tratamente care scad răspunsul imun”, a mai spus Gheorghiță, care a adăugat că în funcție de evoluția situației, va reveni cu data autorizării și calendarul de livrare a dozelor pentru vaccinurile destinate administrării acestei grupe de vârste.

Declarațiile, la începutul video-ului de mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV În 8 zile de școală s-au făcut peste 26.000 de teste antigen rapide elevilor care revin în a 8-a zi, spune președinta Comisiei de medicină școlară din Ministerul Sănătății: Nu reușim să facem față / Testele cu salivă ar trebui să fie puse la dispoziția părinților și să se facă acasă

În 8 zile de școală s-au făcut peste 26.000 de teste antigen rapide elevilor care revin în a 8-a zi, spune președinta Comisiei de Medicină școlară din Ministerul Sănătății, Daniela…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ: Recomandarea privind anularea deplasărilor în străinătate pentru elevi nu are caracter de interzicere și se referă la zonele de carantină, explică ministrul Educației

Ministrul Educației, Monica Anisie, revine cu explicații după ce luni a trimis către toate școlile și inspectoratele o notă prin care recomanda limitarea  sau anularea excursiilor în străinătate. Oficialul nuanțează…
Vezi articolul

Prima reacție a ministrului Educației la abuzurile sexuale din școli și universități, la 11 zile de la prima reținere efectuată de poliție: Consiliul de Etică și Management Universitar verifică modul în care au gestionat universitățile cazurile de hărțuire sexuală / Nicio măsură nouă, niciun plan de combatere a abuzurilor sexuale în școli și universități, în anunțul Ligiei Deca

Ministrul Educației, Ligia Deca, reacționează la abuzurile sexuale din școli și universități dezvăluite de presă și anchetate de Poliția Română, la 11 zile de la prima reținere efectuată de poliție.…
Vezi articolul

Daniel Funeriu, despre proiectele legilor Educației Deca: Legea educației este cea mai importantă lege a unei țări, o operație pe creierul deschis al unei națiuni. Are emitentul autoritatea morală în acest moment și autoritatea politică pentru a propune o astfel de lege?

Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu, în mandatul căruia a fost aprobată Legea Educației nr. 1/ 2011, spune că “principala atribuție a unei legi a Educației este să stabilească un…
Vezi articolul