„Vaccinarea se va face pe pile”, „în România se va folosi un vaccin care nu este autorizat” sau „companiile farmaceutice ascund pericolele asociate vaccinurilor” – Top 10 informații înșelătoare, clarificate de autorități

22.770 de vizualizări
Foto: © Eduardo Terrataca | Dreamstime.com
“Românii se vor vaccina ultimii”, sau “datele despre siguranța vaccinurilor sunt fabricate”, “în România se va folosi un vaccin neautorizat” sunt informații pe care autoritățile le-au identificat drept înșelătoare, informații care circulă pe internet și mai ales pe rețelele de socializare. Așa că în cadrul campaniei de vaccinare anti-covid, portalul oficial vaccinare-covid.gov.ro clarifică aceste informații prezentate într-un “Top 10”.

Redăm explicațiile oferite de autorități pentru fiecare informație înșelătoare sau falsă:

1. „Companiile farmaceutice ascund pericolele asociate vaccinurilor”

Vaccinurile candidate împotriva COVID-19, aflate în portofoliul mai multor companii farmaceutice, se află în diverse stadii de testare în studii clinice răspândite pe tot globul și sub supravegherea unui număr foarte mare de autorități de reglementare. Întregul proces este gândit pentru a nu exista nicio posibilitate ca pericolele să nu fie descoperite la timp. Niciun vaccin nu va fi administrat fără aprobarea autorităților competente în domeniu. În Uniunea Europeană vaccinarea se va realiza numai cu vaccinuri autorizate de către Agenția Europeană a Medicamentului, în urma unui proces complex de analiză și evaluare, conform reglementărilor și legislației în vigoare.

2. „Datele despre siguranța vaccinurilor sunt adesea fabricate”

Datele brute, individuale, și nu rapoartele finale ale companiilor, sunt cele care sunt evaluate de către autoritățile de reglementare. În plus, în cadrul studiilor de farmacovigilență, vaccinarea este monitorizată de autoritățile naționale pentru a asigura siguranța și eficacitatea vaccinurilor.

3. „În România se va folosi un vaccin care nu este autorizat”

România, ca stat membru UE, nu poate permite utilizarea unui vaccin care nu a primit autorizația de punere pe piață de la  Agenția Europeană a Medicamentului sau de la ANMDMR (Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România). În plus, legislația națională (Legea 95/2006) nu permite importul produselor medicale fără deținerea unei autorizații de punere pe piață.

4. „Vaccinarea va fi obligatorie”

Vaccinarea împotriva COVID-19 este voluntară/ne-obligatorie. Se dorește o acoperire vaccinală cât mai mare pentru a limita răspândirea epidemică a virusului, dar nu se are în vedere introducerea obligativității vaccinării sau a unor măsuri restrictive față de persoanele nevaccinate. 

5. „Cetățenii români vor fi ultimii vaccinați”

Conform strategiei de la nivelul Uniunii Europene pentru accelerarea dezvoltării, fabricației și distribuției unor vaccinuri sigure și eficace împotriva COVID-19, la care România a aderat, odată ce un vaccin va primi aprobarea Autorității Europene a Medicamentului, acesta va fi disponibil simultan în toate statele membre UE.

6. „România plătește mai mulți bani pentru vaccinarea împotriva COVID-19 decât alte state europene”

Conform strategiei de la nivelul Uniunii Europene pentru accelerarea dezvoltării, fabricației și distribuției unor vaccinuri sigure și  eficiente împotriva COVID-19 odată ce un vaccin va primi aprobarea Agenției Europene a Medicamentului acesta va fi disponibil la același preț în toate statele membre UE.

7. „Vaccinarea se va face pe pile”

Vaccinarea se va face respectând strict categoriile care au prioritate, menționate în Strategia de vaccinare împotriva COVID-19. Întrucât România își propune să reducă morbiditatea și mortalitatea generate de infectarea cu virusul SARS-CoV-2, menținerea capacității de asistență medicală din partea sistemului public de sănătate și limitarea efectelor negative ale pandemiei de COVID-19 asupra societății și economiei, vaccinarea se va face strict conform etapelor și criteriilor stabilite.

8. „Vaccinarea se va face cu armata și cu poliția”

Administrarea vaccinului va fi întotdeauna efectuată de  personal medico-sanitar cu instruire specifică în acest scop. MAPN și MAI, prin parteneriat cu Ministerul Sănătății, vor asigura o mare parte din resursele logistice necesare derulării unei campanii de vaccinare de o asemenea amploare, iar vaccinul va fi administrat doar de personal calificat conform legislației naționale.

9. „Politicienii se vaccinează înaintea cetățenilor”

Conform Strategiei pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în România, vaccinarea se va realiza în trei etape și va respecta grupurile populaționale stabilite în funcție de criteriile următoare:

  • principiile de etică și echitate socială;
  • criteriile epidemiologice care să permită flexibilitate în alocarea vaccinului la nivel regional și local – în funcție de evoluția infecției în teritoriu, de ex: creșterea rapidă, exponențială a numărului de cazuri peste o anumită valoare prag (definirea unui prag de incidență) la nivelul unei regiuni va permite, în funcție de caracteristicile populației, distribuirea prioritară a vaccinurilor la nivelul populației respective pentru limitarea răspândirii virusului;
  • criteriile medicale – impactul infecției cu SARS-CoV-2 la nivel individual și colectiv:
    • riscul de infecție cu SARS-CoV-2;
    • riscul de evoluție severă și deces în caz de infecție;
    • riscul de transmitere a infecției de la persoana infectată la restul persoanelor;
  • activitățile esențiale care asigură buna funcționare a infrastructurii critice;
  • în cadrul aceleași categorii pot fi prioritizate subcategorii în raport cu criteriile medicale, evoluția epidemiologică, indicațiile și contraindicațiile tipurilor de vaccinuri aprobate, disponibilitatea vaccinurilor.

Grupurile  prioritare pentru vaccinarea împotriva COVID-19

Grupurile prioritare au fost elaborate în concordanță cu documente emise de Organizația Mondială a Sănătății și ECDC (Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor)  în urma consultărilor de țară realizate cu 19 țări din Europa și a analizei situației existente în România în momentul realizării acestui document. Aceste recomandări au un caracter dinamic, putând fi actualizate în funcție de evoluția pandemiei COVID-19 și de eficiența tipurilor de vaccinuri aprobate și disponibile pentru diferite categorii populaționale.

10. „Românii își vor cumpăra singuri vaccinul”

Vaccinarea împotriva COVID-19 este gratuită și voluntară/ne-obligatorie și se va realiza fără niciun cost din partea persoanelor care vor fi vaccinate.

Apariția infecției cu noul Coronavirus sau Coronavirusul Sindromului Acut Respirator Sever 2 (SARS-CoV-2) a condus la o răspândire rapidă a COVID-19 în întreaga lume.

Pe 30 ianuarie 2020, Organizația Mondială a Sănătății a declarat COVID-19 o urgență de sănătate publică de interes internațional, iar pe 11 martie 2020, a fost declarată pandemia.

Până pe 13 decembrie 2020, au fost raportate peste 70 de milioane de cazuri confirmate și peste 1,5 milioane de decese la nivel mondial.

Foto: © Eduardo Terrataca | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


3 comments
  1. Asta e reclama ascunsa la vaccin. Cati romani se tem ca nu vor fi vaccinati? Cati au cerut sa primeasca vaccinul? Nu suntem noi tara cu cele mai putine vaccinari anti-gripale?

    Wow, ce ne-a linistit articolul!Romanii care se ingrijorau acum stau linistiti: vor avea vaccinuri! Toate vor fi foarte sigure, pentru ca de asta ne asigura politicienii, mai ales Iohannis si Arafat, romani adevarati, care nu ar face rau nici unei muste si care nu ne-au mintit niciodata!

  2. Punctul 9 este insidios. De fapt politicienii se vor vaccina ultimii. Deoarece daca se îmbolnăvesc de covid li se acordă maximă atenție. Asa ca sigur vor dori sa fie ultimii. Nu vor risca să li se întâmple efecte adverse.

  3. E de vazut raportul lui Steve Anderson de pe 22 octombrie privind efectele adverse. Se afla pe site-ul FDA (Federal Drog Administration).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Studenții la masterat didactic de la Universitatea din București, care acuză limitarea accesului la bursele de 3.700 de lei, s-au lovit de o „eschivă constantă” a Ministerului Educației, în consultări desfășurate marți / Susțin că ar putea să renunțe la masterat, dar că li s-a cerut să nu invoce abandonul universitar în discuțiile cu presa / Studenți din Cluj acuză probleme similare

Grupul de studenți care vor să devină profesori și sunt înscriși la masteratul didactic de la Universitatea din București, care au acuzat recent limitarea accesului la burse, au spus, marți,…
Vezi articolul
Regulile pentru înființarea unor noi unități de învățământ preuniversitar

OFICIAL Regulile pentru înființarea unor noi unități de învățământ preuniversitar au fost publicate / Evaluarea externă efectuată de ARACIP – achitată de primării sau persoanele juridice inițiatoare / Ministrul Educației – eliminat dintre inițiatorii planurilor de înființare a școlilor

Regulile privind înființarea unor noi unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică, stabilite prin Ordin al ministrului Educației, au fost publicate, vineri, în Monitorul oficial. Procedura păstrează cea mai mare…
Vezi articolul