Vaccinarea prioritară a profesorilor, amânată din cauza lipsei de doze. Valeriu Gheorghiță: „Am avut de ales între a amâna persoane cu boli cronice sau cu vârstă peste 65 de ani / Decalăm cu 10 zile persoanele care deservesc activități esențiale”

Valeriu Gheorghiță / Foto: gov.ro

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a anunțat astăzi, în cadrul conferinței de presă de la Guvern, că a analizat împreună cu echipa sa inclusiv opțiunea ca din 7 februarie să înceapă vaccinarea cu prioritate a personalului din învățământ. „Însă am avut de ales între a amâna persoane cu boli cronice, persoane cu vârstă peste 65 de ani și a decala persoanele care deservesc activități esențiale. Din punct de vedere medical, am considerat alături de colegii mei că este cel mai înțelept să decalăm cu 10 zile persoanele care deservesc activități esențiale, unde riscul medical propriu-zis pentru persoana în cauză nu este semnificativ”, a declarat Gheorghiță.

El a adăugat că „vaccinarea personalului din învățământ, în momentul acesta, depinde de momentul în care celelalte tipuri de vaccinuri de la AstraZeneca vor ajunge în România, după ce se obține autorizarea de punere pe piață și în momentul acela, noi vom putea deschide noi centre de vaccinare în care să se poată programa inclusiv personalul din învățământ”.

Mai jos, declarația completă a lui Valeriu Gheorghiță:

Reporter: Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spunea zilele trecute că din personalul didactic, undeva la 80.000 de persoane s-au programat și doar 6.000 erau vaccinate la acel moment. Ce soluții concrete avem ca școala să înceapă în condiții optime pe 8 februarie și cât mai multe cadre didactice să fie vaccinate măcar cu prima doză?

Valeriu Gheorghiță: Am analizat mai multe scenarii posibile pentru a asigura continuitatea campaniei de vaccinare, aveam prevăzut, după cum știți, inclusiv opțiunea ca din 7 februarie să începem vaccinarea cu prioritate a personalului din învățământ, însă am avut de ales între a amâna persoane cu boli cronice, persoane cu vârstă peste 65 de ani și a decala persoanele care deservesc activități esențiale. Din punct de vedere medical, am considerat alături de colegii mei că este cel mai înțelept să decalăm cu 10 zile persoanele care deservesc activități esențiale, unde riscul medical propriu-zis pentru persoana în cauză nu este semnificativ. Vaccinarea personalului din învățământ, în momentul acesta, depinde de momentul în care celelalte tipuri de vaccinuri de la AstraZeneca vor ajunge în România, după ce se obține autorizarea de punere pe piață și, în momentul acela, noi vom putea deschide noi centre de vaccinare în care să se poată programa inclusiv personalul din învățământ. Dar, am mai menționat și cu alte ocazii, deschiderea școlilor nu este condiționată de vaccinare, este o decizie interministerială care depinde de situația epidemiologică.

Reporter: Și în luna februarie, din ce ați spus dumneavoastră, așteptăm să vină mai puține doze, practic când se va putea da drumul la programări din nou, sunt foarte mulți bolnavi cronici care așteaptă, multe eprsoane peste 65 care nu au apucat să se programeze. Un orizont, adică așteptăm finalul lunii februarie, înțeleg.

Valeriu Gheorghiță: În momentul în care vom avea un calendar de livrare de la Moderna pentru a doua jumătate a lunii februarie, pentru că nu avem un calendar precizat, nu știm o dată la care urmează să ni se livreze nici pentru luna martie, de asemenea, nu avem un calendar stabilit pentru compania AstraZeneca… Nu putem la acest moment să spunem o dată concretă în care pot să fie deschise alte centre de vaccinare. Ceea ce pot să vă asigur este că numărul de doze pe care noi l-am recepționat a fost folosit în beneficiul persoanelor care s-au programat la vaccinare. Până pe 14 aprilie, 72% dintre locurile ocupate pentru vaccinare sunt pentru persoanele cu vârstă peste 65 de ani și persoanele cu boli cronice, deci practic se respectă proporția menționată de 75%, respectiv 25%. Este evident că numărul de doze disponibile ne limitează capacitatea pe care o avem de programare și de vaccinare. Nu putem să deschidem mai multe sloturi pentru programare, neavând certitudinea datelor la care sosesc aceste vaccinuri. Altfel vom fi puși în situația să reprogramăm, ceea ce este total neplăcut și este un lucru pe care nu trebuie să-l repetăm.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, că s-ar fi vaccinat deja 6.000 de angajați din învățământ, iar 80.000 de cadre didactice ar fi programate pe platforma de vaccinare. Vineri, când a insistat că profesorii vor începe să fie vaccinați prioritar, înainte de data de 8 februarie, el a afirmat: „Am deplină încredere că cei care sunt în măsură să organizeze campania de vaccinare vor identifica soluția prin care personalul din învățământ, îndeosebi cel care lucrează nemijlocit cu elevii și studenții, va fi vaccinat prioritar. Modalitatea tehnică în care acest lucru se va face, fără a afecta niciuna dintre programările deja făcute până acum, sunt convins că va fi identificată și procesul de vaccinare va începe înainte de data de 8 februarie.”

Sursă foto: gov.ro

Exit mobile version