Vacanță pentru elevi în februarie 2023, cerută printr-o petiție

8.180 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Asociația Transportatorilor pe Cablu din România a lansat luni o petiție, prin care solicită reintroducerea vacanței de iarnă în calendarul școlar, scrie G4Media.ro.

”Solicităm Ministerului Educației și Cercetării ca în programa școlară 2022-2023 să reintroducă o vacanță de 2 săptămâni, împărțită pe regiuni, în perioada 1 februarie – 15 martie”, se anunță în petiția celor 60 de resorturi de ski și snowboard.

”Toate țările cu munți din Europa (Germania, Austria, Italia, Polonia, Slovacia, Elveția, Franța, Cehia șamd) au vacanțe de iarnă, în februarie de 2 săptămâni”, se precizează în petiție, printre motivele pentru care ar trebui să existe vacanță de iarnă.

”Sistemul educațional din România a fost implementat în ultimii 32 de ani în așa fel încât copii să beneficieze de o vacanță de iarnă. Excepție de la această regulă o fac doar 2 ani școlari 2019-2020 respectiv 2021-2022”, se mai arată în document.

Printre consecințele lipsei vacanței copiilor din februarie sunt, așa cum scrie în textul petiției: aglomerații pe drumurile care duc în stațiunile montane, cozi la instalațiile de transport pe cablu la sfârșit de săptămână, prețuri mari la transportul pe cablu și la cazări, la sfârșit de săptămână, temporizarea sau stoparea a noi investiții private în turismul montan, precum și “dispariția unei profesii (monitorii de schi), care nu vor putea avea o activitate coerentă din 10-16 zile / an)”.

Informații de context

Nu este prima oară când se cere o vacanță decalată pe regiuni. În aprilie anul trecut, un proiect de lege depus de USR-PLUS propunea decalarea vacanțelor școlare pe regiuni, cu începerea anului școlar în prima zi de luni din septembrie pentru elevii claselor primare, a VIII-a, a XII-a și în a treia zi de luni din septembrie pentru ceilalți elevi. Inițiativa deputatului USR PLUS Alin Apostol propunea schimbarea structurii anului școlar prin modificarea Legii Educației.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu spunea că propunerea USR PLUS de decalare a vacanțelor școlare în funcție de regiuni “e greu de acceptat”, pentru că ar însemna diferențe de cel puțin o lună inclusiv în organizarea examenelor.


3 comments
  1. Da, în vacanta de Crăciun corectam teze, trabaluim pt sărbători, doar în vacanta din ianuarie- februarie ne putem odihni de când au renunțat sa ne mai forțeze sa facem subiecte de olimpiada în vacanta în care ne obliga sa ne pontam în concediu. E singura vacanta relaxanta propriu zisa. Paștele e iar cu curățenie, mâncare etc, vara examene și preturi la suprapreț pana ne da noua liber 15 iulie-15august. Singura vacanta propriu zisa de odihna, nu de teze, curățenie, bani mulsi de suprapreturi e cea de iarna. De ce nu ar reintroduce o? Au scos o doar din cauza pandemiei. Sper sa aibă creier sa o bage inspoi. Ca dc face iar trimestre ca în anii 90 sa vezi ce fain va fi cu n note din aprilie pana în iunie și teze…

  2. Edupedu, in limba romana exista un cuvant cu aceeasi scriere ca resort si care are alt sens. Se numeste arc-resort. Nicidecum statiune. Limba romana, bat-o vina. Se vede lipsa de “expertiza”….pardon…experienta.

  3. Pe regiuni? Ce are a face regiunea cu vacanta mea? Adica daca eu sunt de la mare ma duc iarna cand vrea ministerul la munte? Zau? Hai ca deja o luati razna, va cloceste mintea numai tampenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Scriitoarea Ioana Nicolaie, despre subiectele la examenele naționale: Eu nu știu cum mai pot da copiii examene astăzi dacă nu citesc alte cărți decât ce primesc ei la școală / Până acum, era un cumplit meșteșug de tâmpenie, pentru că învățau pe de rost niște comentarii absolut îngrozitoare

„Eu nu știu cum mai pot da copiii examene astăzi dacă nu citesc alte cărți decât ce primesc ei la școală. Până acum, era un cumplit meșteșug de tâmpenie, pentru…
Vezi articolul

VIDEO Campanie PNL în școli și grădinițe din Brăila, cu siglă și sloganuri electorale a deputatului Alexandru Popa, candidat la Consiliul Județean / Ministerul Educației avertiza într-o notă că „activitățile politice sunt interzise de lege în școli”

Candidatul PNL la Consiliul Județean Brăila a filmat două clipuri electorale într-o școală și grădiniță. Deputatul Alexandru Popa a fost filmat în grădinița și școala unde a învățat, în comuna…
Vezi articolul