Ultima săptămână de școală înainte de vacanța de iarnă se termină vineri, 22 decembrie. Vineri, după programul de cursuri, elevii și copiii de grădiniță sunt în vacanță timp de două săptămâni, potrivit structurii anului școlar curent. Cursurile continuă în 2024 de luni, 8 ianuarie, în modulul al treilea. Calendarul anului școlar 2023-2024 poate fi consultat integral mai jos în articol.
Ultima săptămână de școală înainte de vacanța de iarnă este, de altfel, și ultima săptămână din modulul al doilea al anului școlar 2023-2024. Amintim că până astăzi când se încheie modulul al doilea, elevii trebuie să aibă câte 3 note la disciplinele cu mai mult de 2 ore pe săptămână, potrivit unei adrese a Ministerului Educației din 4 septembrie 2023. Dintre aceste note, cel puțin una se recomandă să fie acordată în urma unei evaluări scrise, după cum se arată în document.
La disciplinele cu o oră pe săptămână sau două ore pe săptămână, elevii vor avea la sfârșitul modulului al doilea câte 2 note, dintre care se recomandă ca una să fie de la o evaluare scrisă.
Pe baza acestor note din primele două module de școală, profesorii elevilor din clasa a V-a încheie medii provizorii pentru ca elevii să primească burse de merit din februarie.
Peste 70 de școli din Capitală au organizat Săptămâna “Școala altfel” și una “Săptămâna Verde” în ultima săptămână dinainte de vacanța de iarnă, arată datele Inspectoratului Școlar București (ISMB) pentru Edupedu.ro – grafic.
- Amintim că metodologia de organizare a programului „Săptămâna verde” a fost publicată în Monitorul Oficial joi, 14 decembrie. Părinții pot contribui financiar prin asociația de părinți, dar este interzis ca elevii și profesorii să strângă fonduri pentru activități. Fiecare școală stabilește o echipa de coordonare a programului „Săptămâna verde” și un profesor responsabil de mediu, conform documentului – detalii aici.
- Vezi și: Harta vacanțelor de schi din februarie 2024 a fost publicată de Ministerul Educației. A treia săptămână din luna februarie, aleasă în cele mai multe județe
Toate bursele elevilor pentru luna noiembrie ar fi trebuit să fie deja plătite de vineri, 15 decembrie, după ce banii pentru acestea au fost virați școlilor. Elevii de la școlile private ar putea primi bursele sociale și de excelență până la finalul anului, spune secretarul de stat Lixandru pentru Edupedu.ro.
Un proiect de Hotărâre de Guvern (HG) a fost lansat de Ministerul Educației în consultare publică pentru alocarea de bani din Fondul de rezervă al Guvernului ca să plătească bursele elevilor de la privat. Tot parcursul banilor pentru acestea ar trebui să se desfășoare în ultimele trei zile din acest an calendaristic.
Anul școlar 2023-2024 este structurat astfel – descarcă calendarul pentru fiecare județ:
Modulul 1 – de luni, 11 septembrie 2023, până vineri, 27 octombrie 2023;
- Vacanță de toamnă: 28 octombrie 2023 – 5 noiembrie 2023
Modulul 2 – de luni, 6 noiembrie 2023, până vineri, 22 decembrie 2023;
- Vacanță de iarnă: 23 decembrie 2023 – 7 ianuarie 2024
Modulul 3 – de luni, 8 ianuarie 2024, până vineri, 9 februarie 2024, respectiv vineri, 16 februarie 2024, sau vineri, 23 februarie 2024, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ;
- Vacanță de schi: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 12 februarie – 3 martie 2024
Modulul 4 – de luni, 19 februarie 2024, respectiv luni, 26 februarie 2024, sau luni, 4 martie 2024, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până vineri, 26 aprilie 2024;
- Vacanță de primăvară: 27 aprilie 2024 – 7 mai 2024
Modulul 5 – de miercuri, 8 mai 2024, până vineri, 21 iunie 2024;
- Vacanța de vară: 22 iunie 2024 – 8 septembrie 2024.
Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 7 iunie 2024;
Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 14 iunie 2024;
Pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor terminale, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 28 iunie 2024;
Pentru clasele din învățământul postliceal, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ în vigoare.
Spre deosebire de acest an școlar, „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se vor desfășura în perioada 11 septembrie 2023-26 aprilie 2024, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, la decizia școlii, în module diferite.
Art. 4. — (1) Programul național „Școala altfel” și Programul „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 11 septembrie 2023—26 aprilie 2024, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.
(2) La clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică și din învățământul profesional, în perioadele dedicate programelor „Școala altfel” și „Săptămâna verde”, se organizează activități de instruire practică urmărind și scopul acestor programe.
(3) La clasele din învățământul postliceal, în perioadele dedicate programelor „Școala altfel” și „Săptămâna verde”, se organizează activități de instruire practică.
- Profesorul Cătălin Ciupală este de părere că ideea de structurare modulară a anului școlar este „foarte defectuoasă și nu se potrivește deloc cu ceea ce avem noi în școală”. Acesta a spus că „modulele nu sunt corelate cu unitățile de învățare”, ceea ce creează dificultăți de învățare pentru elevi.
Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
2 comments
In câte scoli au fost astăzi elevi?
Nici acum nu stim cu cat creste salariul la 1 ianuarie. Primul sindicat din lume care refuza o majorare.