Vacanța de 1 iunie, Ziua Copilului, a început joi. Elevii și profesorii au zi liberă și vineri, 2 iunie, pentru că Guvernul a aprobat această „punte” cu weekendul și mai au zi liberă și luni, 5 iunie 2023, pentru că este a doua zi de Rusalii, nelucrătoare prin Codul Muncii. Este incertă, însă, reîntoarcerea elevilor la școală pe 6 iunie, când se încheie vacanța, în condițiile în care sistemul de educație din România trece prin cea mai mare grevă din ultimii 18 ani. După ce au cerut creșterea cu 25% a salariului profesorului debutant, care este de 2.400 de lei, și au primit de la Guvern o ofertă de 1.000 de lei brut pe lună în cazul profesorilor și personalului didactic auxiliar sau 400 de lei brut pe lună în cazul personalului nedidactic, cei peste 200.000 de angajați din școli aflați în grevă au refuzat propunerea Executivului Ciucă, girată de Iohannis, și au anunțat continuarea protestelor.
Miercuri seară, 31 mai, profesorii nu au acceptat ceea ce oferă Guvernul, după cum au declarat liderii sindicali la ieșirea de la întâlnirea cu oficialii guvernamentali. În acest moment greva continuă. Simion Hăncescu de la FSLI a vorbit despre o cerere de 2.000 de lei brut pe lună, solicitată de membrii de sindicat, ca replică la oferta guvernului de 1.000 de lei brut pe lună, pentru următoarele 6 luni. Impozitate, sumele nete ar fi de 585 de lei pentru profesori și 240 de lei pentru nedidactic. Greva generală în Educație a început luni, 22 mai.
Amintim că elevii trebuie să recupereze ziua de 2 iunie, declarată liberă de Guvern, până în 30 iunie, deși vacanța de vară 2023 începe pe 17 iunie.
Zilele libere din perioada joi, 1 iunie – luni, 5 iunie se acordă și sunt plătite pentru toți angajații din Învățământ, chiar dacă sunt în grevă sau nu, atrag atenția Federația Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), într-o adresă către școli.
Organizațiile susțin că „fiind zile libere plătite, în care salariații nu prestează activitate, dar sunt remunerați, de acestea beneficiază toți salariații, prin efectul legii”. – detalii aici
- Citește și: Miercuri, 31 mai – FOTO VIDEO Profesorii protestează și miercuri în orașele țării – peste 1.000 de manifestanți la Constanța, demonstrații și la Pitești, Suceava, Bistrița, Hunedoara, Sighetu Marmației, Galați, Buzău, Drobeta-Turnu Severin, Iași
Autoritățile din Educație iau în calcul prelungirea anului școlar 2022-2023, pe fondul grevei generale a angajaților din Învățământ, care continuă, potrivit declarațiilor făcute de liderii sindicali miercuri, când au respins oferta Guvernului de a primi 400, respectiv 1000 de lei brut timp de 6 luni, prin ordonanță de urgență. Ministra Educației, Ligia Deca, a declarat recent că „vom prelungi termenul de înscriere la examene, dacă va fi cazul, chiar și perioada cursurilor și reprogramarea calendarului de examene”.
Examenele naționale 2023. Încheierea mediilor și înscrierea la Bac au fost prelungite cu 2 zile
Ministerul Educației a transmis marți, 30 mai, că a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul de ministru care prelungește termenul de încheiere a mediilor pentru elevii din clasele din anii terminali, care au examenele naționale, în contextul grevei generale. Situația școlară a elevilor din clasa a XII-a zi se poate încheia până la data de 9 iunie 2023, iar perioada de înscrieri pentru BAC s-au prelungit tot până la data de 9 iunie 2023. Inițial termenul limită era 7 iunie.
Luni, 29 mai, când au început în școli înscrierile la Bacalaureat, Ministerul Educației a pasat responsabilitatea „directorilor care pot”. Instituția le transmitea săptămâna trecută directorilor de școli “care pot asigura resursa umană necesară” pentru înscrierea candidaților la examenul de Bacalaureat să le comunice “părinților și elevilor toate aspectele necesare pentru realizarea înscrierii”.
Sunt însă școli unde întreg personalul școlar și nedidactic și auxiliar este în grevă și nu se desfășoară niciun fel de activitate, anunță liderii de sindicat.
De precizat: și calendarul pentru admiterea la liceu 2023 a fost modificat. Termenul contestațiilor la probele de aptitudini și de limbă străină a fost decalat.
Până acum, Ministerul Educației a mai anunțat și schimbări în regulile de la Evaluarea Națională și Admiterea la liceu 2023: se suplimentează numărul membrilor în comisii, iar președinții acestora pot fi și profesori din consiliul de administrație, nu numai directori și directori adjuncți.
Calendarul modificat al examenului național de Bacalaureat 2023, Sesiunea iunie – iulie:
- 29 mai – 9 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
- 2 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
- 12—14 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
- 14—15 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
- 14—16 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale — proba D
- 19—21 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
- 26 iunie 2023: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
- 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
- 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
- 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
- 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00—18.00
- 4—6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
- 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale
Inspecțiile pentru Definitivat se pot susține „până la finalizarea cursurilor școlare”
Inspecțiile pentru Definitivat 2023 se pot susține „până la finalizarea cursurilor școlare, conform structurii anului școlar”, potrivit unui ordin de ministru al Educației, publicat în Monitorul Oficial miercuri, 31 mai. Modificarea calendarului vine în a opta zi de grevă generală în Educație, când 200.000 de angajați cer Guvernului salarii mai mari. Sunt modificări și la inspecțiile de grade didactice.
Miercuri, 31 mai, ar fi fost ultima zi până la care să se susțină a doua inspecție de specialitate pentru profesorii care s-au înscris la concursul de Definitivat 2023, conform calendarului inițial. Prin ordinul de ministru nr. 4.396 din 2023, inspecțiile se pot susține „până la finalizarea cursurilor școlare, conform structurii anului școlar”, conform documentului. Alte date limită sau intervale au rămas neschimbate, proba scrisă tot pe 19 iulie a rămas, se arată în calendarul nou. Cu alte cuvinte, inspecțiile pentru Definitivat 2023 se pot susține, în acest moment, până pe 16 iunie, vineri, ultima zi de școală prevăzută în structura anului școlar. – detalii aici
În ceea ce privește Titularizarea 2023 și obținerea gradelor didactice, inspecțiile se pot reprograma, transmite ministerul Educației, în funcție de ce stabilește fiecare Inspectorat Școlar, comunicând noile programări profesorilor candidați.
„Inspecțiile la clasă vor avea loc cu respectarea cadrului legal, în baza programării deja existente sau, dacă este cazul, a reprogramării realizate la nivelul inspectoratelor școlare județene/al Municipiului București în unități de învățământ unde pot fi asigurate condițiile specifice acestui tip de activitate”, a transmis instituția.
Secretarul de stat Sorin Ion a precizat la Radio România Actualități că inspecțiile pentru Titularizare pot fi prelungite până la finalul cursurilor: „Miercuri (n. red. 24 mai) încep inspecțiile pentru înscrierea la concursul național de ocupare a posturilor. Se pot prelungi termenele până la sfârșitul cursurilor”.
Foto: © Sergey Novikov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.