„Vă bateți joc de studenți și, implicit, de viitorul acestei țări”. Scrisoare deschisă a UNSR față de tăierile făcute de Guvernul Ciolacu: Vorbim de un „exod al creierelor” pe care voi, prin deciziile voastre, îl alimentați

468 de vizualizări
Foto: UNSR
Uniunea Națională a Studenților din România (UNSR) a adresat Guvernului Ciolacu 2 o scrisoare deschisă, după ce prin Ordonanța (OUG) „trenuleț” au fost luate măsuri de austeritate care taie anumite facilități pentru studenți.

Printr-un mesaj dur și direct, UNSR, care reprezintă 50 de asociații ale studenților din 12 universități, atrage atenția asupra consecințelor grave pe care aceste decizii le pot avea asupra educației, tinerilor și asupra viitorului țării.

Mai exact, UNSR consideră că limitarea aplicării reducerii de 90% pentru transportul în comun (autobuz, metrou, tren) afectează grav mobilitatea studenților, iar anuleze posibilității achiziționării online a biletelor de tren reprezintă un regres inutil, potrivit scrisorii menționate.

Mai mult, scrisoarea face referire și la bursele pentru studenți, care nu acoperă nici măcar costurile de cazare și de masă ale acestora, afirmând că „în aceste condiții, nu e de mirare că mulți tineri renunță la facultate sau pleacă definitiv din țară”.

Uniunea mai atrage atenția că ignorarea nevoilor studenților va avea consecințe directe atât la nivel electoral, cât și economic.

Redăm integral scrisoarea UNSR:

„Stimați decidenți,

După îndelungi “reforme” și “ajustări”, ne vedem obligați să vă transmitem un mesaj cât se poate de direct: vă bateți joc de studenți și, implicit, de viitorul acestei țări! Oricât de mult v-ați ascunde după scuze și “dificultăți bugetare”, realitatea arată că interesul vostru pentru tineri e minim. Iar când zic “minim”, poate e prea mult. Și totuși, nu uităm să vă dorim un An Nou fericit!

1. Transportul studențesc: 90% doar spre facultate și înapoi, zero pentru orice alt traseu

      Sigur, pentru drumul de acasă până la universitate și invers există acea reducere de 90%. Dar dacă un student are “îndrăzneala” să circule în alt scop – fie că e o deplasare pentru studiu, un interviu de angajare sau chiar un eveniment științific –, descoperă brusc că nu mai beneficiază de nicio reducere. E ca și cum singurul drum “justificat” pentru un tânăr ar fi strict către cursuri. În rest, nevoia de mobilitate a studenților se lovește de un zid: niciun discount, nici cea mai mică urmă de interes pentru activitățile lor din afara orarului universitar.

      2. Biletele online: de la progres la haos

      Ați reușit contraperformanța de a face un pas uriaș înapoi, anulând achiziția online a biletelor de tren. În anul 2025 (sau ce an mai este, după calendarul vostru), a obliga studenții să stea la cozi interminabile, să depună documente și să suporte un proces birocratic absurd e un semn clar al lipsei voastre de viziune. Ori nu vă pasă, ori sunteți complet rupți de realitate. Nu știm ce e mai grav.

      3. Bursele: mereu la coada priorităților

      Bursele au rămas la un nivel derizoriu, fără să țină pasul cu scumpirile. Studenții abia reușesc să-și plătească chiria, utilitățile, mâncarea și toate celelalte. Astfel, vă prezentăm situația așa cum este ea:

      Costuri reale pentru masă și cazare: rețeta abandonului universitar

      Conform unei analize efectuate de federația noastră, un student cheltuie, în medie, 900 de lei pe lună doar pe mâncare, dacă ne raportăm la prețurile din cantine (circa 15 lei/masă, de trei ori pe zi, pe parcursul a 20 de zile universitare). La această sumă se adaugă 250 de lei pentru o cameră de cămin (media la nivel național). Deci, numai pentru hrană și cazare vorbim deja de 1.150 de lei lunar.

      În schimb, bursa socială se ridică la doar 925 de lei, adică mai puțin decât cheltuielile de bază. Așteptați să ne descurcăm cumva și să rămânem “recunoscători” pentru o sumă ce nu acoperă nici măcar strictul necesar? Nevoile studenților nu se opresc la mâncare și cazare – mai adăugăm transport, materiale de studiu și alte cheltuieli elementare. În aceste condiții, nu e de mirare că mulți tineri renunță la facultate sau pleacă definitiv din țară.

      4. Fuga din țară: singura soluție pe care, de fapt, o încurajați

      Prin măsurile voastre, transmiteți un mesaj tinerilor: “Vreți să trăiți decent? Luați-vă un bilet de avion și plecați!” Vorbim, așadar, de un “exod al creierelor” pe care voi, prin deciziile voastre, îl alimentați. România pierde forță de muncă valoroasă, idei și inovație – elemente esențiale pentru viitorul unei țări care, culmea, are pretenții de creștere economică.

      În calitate de reprezentanți ai studenților, cerem transparență, echitate și respect. Să nu uitați că studentul de azi va fi contribuabilul și, da, alegătorul de mâine. Dacă tot afirmați că noi suntem viitorul, atunci începeți să ne tratați ca atare și alocați resurse reale pentru susținerea noastră.

      Altfel, când tot mai mulți tineri și familiile lor vor lua calea aeroportului, să nu vă mirați că rămâneți să vă votați și să vă lăudați între voi. România va pierde, și voi veți fi direct responsabili.

      Și să rețineți un lucru: studenții știu să se ridice ! Când ridicăm vocea – și o vom ridica! – nu va fi doar un protest ocazional. Va fi un semn clar că ne-am săturat. Nu azi, nu mâine… dar momentul în care toți vom spune “Stop!” la ignoranță și nedreptate se apropie cu pași repezi!

      Cu foarte mult „drag”,

      Uniunea Națională a Studenților din România (UNSR)

      P.S.: Acesta nu este un capriciu, ci un strigăt de revoltă. Dacă ne ignorați, să nu vă mirați când consecințele se vor vedea la urne și în economia țării pe termen lung”.

      Citește și:
      Studenții nu mai pot cumpăra bilete online cu reducere la tren de la 1 ianuarie, anunță CFR. În premieră, tinerii își pot lua biletele doar dacă arată și buletinul
      OFICIAL Studenții călătoresc cu reducere limitată în anul 2025, fondul de burse nu mai crește / Alianța Organizațiilor Studențești – ANOSR: Condamnăm decizia Guvernului de a ignora solicitările studenților
      Prețurile abonamentelor la metrou cresc de la 1 ianuarie 2025. Noile tarife valabile și pentru studenți publicate în Monitorul Oficial

      2 comments
      1. In America astia ar fi trebuit să-și facă credit bancar pt plata studiilor universitare.
        Aici în socialism își permit să amenințe și să stea cu mâna întinsă pt favoritisme.
        Cate pomeni mai vreti?

      Lasă un răspuns

      Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

      You May Also Like

      Simulare județeană pentru Evaluarea Națională și BAC 2024, organizată de ISJ Covasna, în ianuarie. Nu vor fi suspendate orele la celelalte clase neimplicate în simularea județeană, anunță inspectoratul școlar

      Elevii de clasa a VIII-a din județul Covasna vor susține simularea județeană a Evaluării Naționale 2024 în perioada 22-25 ianuarie, potrivit Inspectoratului Școlar Județean Covasna. Simularea județeană a examenului de…
      Vezi articolul
      prima didactică

      DOCUMENT Ordinea etapelor de mobilitate în învățământ 2024. Noutăți: Profesorii care se titularizează în 2024 vor preda obligatoriu un an în școala în care sunt repartizați, inspectoratele școlare decid viabilitatea posturilor

      Metodologia pentru mobilitatea personalului didactic de predare pentru anul școlar 2024-2025, care reglementează condițiile de ocupare a posturilor didactice/ catedrelor vacante/ rezervate în învățământul preuniversitar, a fost publicată în Monitorul…
      Vezi articolul

      Toate școlile din județul Gorj, afectat de cutremure, au primit recomandarea Inspectoratului școlar să programeze săptămâna ”Școala Altfel” săptămâna viitoare, prima după vacanță / Șefa ISJ: Sunt luate în calcul și cursurile online

      Tuturor școlilor din județul Gorj le-a fost recomandat de către inspectoratul școlar județean să plaseze săptămâna ”Școala altfel” de luni, 20 februarie, adică în prima săptămână de după vacanța de…
      Vezi articolul

      Bacalaureat de toamnă. Profesoara de limba română Adelina Beldugan: Subiectul are o dificultate medie spre ridicată, având în vedere partea a III-a – poezia lui Mihai Eminescu sau George Bacovia / Sfaturi pentru BAC 2025

      Subiectul dat luni la proba de Limba și literatura română – Bacalaureat 2024 de toamnă, „privit în ansamblu, are o dificultate medie spre ridicată, având în vedere partea a III-a,…
      Vezi articolul