Utilizarea testelor de salivă de două ori pe săptămână face diferența între a închide școala și a o ține deschisă, spune Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății

6.368 de vizualizări
Foto: © Brett Critchley | Dreamstime.com
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol a afirmat, sâmbătă, la Digi24, că testarea copiilor de două ori pe săptămână face diferenţa între a închide şcoala şi a o ţine deschisă, menţionând că prin această metodă pot fi oprite focarele de Covid-19 din școli, relatează News.ro, citat de G4Media.ro.

“Dat fiind faptul că la nivelul şcolilor încă nu putem să spunem că există un grad foarte mare de afectare, sunt numai o parte dintre şcoli care au avut mai multe cazuri, peste trei cazuri într-o clasă, seriozitatea testării copilului, utilizând acele teste pe care fiecare părinte le-a primit pentru a le utiliza la domiciliu, este esenţială. Acest mecanism prin care se încearcă prin testare să se depisteze copiii care sunt posibili infectaţi şi aceştia să nu meargă la şcoală, va limita substanţial apariţia de focare în şcoli şi deci învăţământul se poate desfăşura în sistem normal, în formă fizică”, a spus Pistol.

Întrebată dacă mai pot rămâne şcolile deschise, oficialul a afirmat: “Considerăm că utilizarea acestor teste de două ori pe săptămână face diferenţa între a închide şcoala ceea ce copiii noştri nu prea mai agreează. Ei au nevoie de socializare, ei au nevoie să comunice unii cu ceilalţi, prin această metodă de screening putem să oprim apariţia focarelor”.

Ea îi mai sfătuieşte pe părinţi ca, atunci când vin de la serviciu, să se spele pe mâini, să îşi schimbe hainele înainte de a intra în contact cu copiii, precizând că igiena personală este foarte importantă în a-i feri pe aceştia de infecția cu noul coronavirus.

Foto: © Brett Critchley | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și: Peste 5 milioane de teste de salivă vor ajunge în școli până la începutul săptămânii viitoare, anunță ministrul Educației
Adriana Pistol: S-ar putea să începem să facem primii pași către normalitate, dacă nu vor apărea tulpini mai severe (G4Media.ro)

17 comments
  1. Teste salivă =zero. Nu sunt bune de nimic. Infectat cu omicron, cu 6 teste făcute și toate negative. Toți din minister sunt de rea credință. Doresc doar îmbolnăvirea copiilor și a profesorilor. Iar simptomele date de omicron nu sunt chiar ușoare. Oameni vaccinați fac forme urâte ce durează cel puțin o săptămână. Sper sa dea socoteala toți într o zi.

    1. Exact!
      La test pcr rezultat pozitiv iar c la cele cu salivă negativ!
      Fiica mea sănătoasă tun, vaccinata de 2 luni are o forma urâtă: febră 39.8 stări de rău. Amețeli și vărsături.
      Clasa nu se închide sa treacă în online cu toate ca sunt 3 pozitivi cu test pcr și jumătate absentează ca sunt grupați
      O bătaie de joc!

  2. Cei 3 copii ai mei au avut rezultate pozitive la testele de la scoala si PCR negativ-recoltat in aceeasi zi. O prostie testele rapide din saliva!

  3. Nu, nu face diferenta. Specialistii au spus ca testul de saliva foarte greu depista omicron, nu degeaba testele de saliva sunt inutile si trebuie sa faci PCR.

  4. Aceste teste dau foarte multe rezultate eronate. Din fericire aceste teste NU “fac diferenţa între a închide şcoala” (n-ar fi rau ca ministeriabilii sa coboare cu picioarele pe pamant). Scoala nu se inchide datorita parintilor responsabili care isi testeaza copiii cu test PCR. Testele cu saliva sunt inca o modalitate de a risipi banul public.

  5. In momentul de fata, scolile sunt cele mai puternice focare. Aberati grav in declaratii, ori habar nu aveti de realitate ori ne mintiti cu nerusinare. Testele de saliva nu depisteaza infectia la timp, mai ales Omicron. Absolut toti cunoscutii mei, inclusiv familia mea, am luat covid de la copii. Da, suntem vaccinati, insa copilul mai mic nu, pentru ca nu a fost disponibil vaccin pentru el. Nici vaccin si nici masuri care sa-l protejeze la scoala. Atata timp cat testarea nu este obligatorie, la noi maxim 6 din 26 copii o fac, copilul meu este expus continuu. Va bateti pur si simplu joc de ei. Nu realizati ca unii mai au si alte afectiuni medicale, sunt vulnerabili in fata unui virus imprevizibil ca evolutie. Sunt genul de parinte care pun dreptul la sanatate inaintea dreptului la educatie. Nu ar fi posibil altfel!

  6. Oare sunt relevante? Atâta timp cât nu se știe acasă dacă fiecare se testează nu se poate garanta siguranță în școli.

  7. pentru varianta Omicron, testele de saliva nu au NICI O RELEVANTA. Trebuiesc teste invazive, nazale, fiind singurele care pot oferi un rezultat real.

  8. Testele de saliva primite de la scoala NU SUNT ELOGVENTE,baietelul meu este pozitiv, am facut test la o clinica si acasa cu cele nazale, toate positive, cele de saliva de la scoala( 2 care ar fi trebuit sa le facem saptamana viitoare) au iesit negative.Mentionez ca baietelul are simtome !

    1. Nu mai folosi cuvinte mari daca nu stii sa scrii. EloCvente, simPtome. Tocmai ti-a spus aici un elev ca i s-a confirmat pozitivarea atat cu pcr, cat si cu cel de la scoala. Si eu am facut 2 de la scoala si am iesit negativ si cu ele si cu cel de la medicul de familie. Da, au si erori, ca orice, dar nu sunt chiar inutile. N-ati prins ideea de baza: fie ca spun ca e pozitiv sau negativ la scoala, simplul fapt ca sta acasa “racit” desi stie ca e pozitiv chiar si netestat pcr, mie mi se pare un lucru bun. Nu intra in colectivitate.

  9. Bucurie mare! Felicitari!
    Eu am făcut test de saliva, a ieșit pozitiv, am lipsit de la scoala, agitatie in familie, iar testul PCR a iesit…negativ 🙂
    Scuze, am facut greseala la postarea precedenta, asa ca editez.

  10. La liceu la noi, o multime de elevi care au avut testul de saliva pozitiv, au avut PCR negativ.
    Problema cea mai grava este cati cu testul de saliva negativ, ar avea PCR pozitiv.Dupa cum se știe, ministrul Educatiei a decis ca nu este obligatorie testarea elevilor.
    In plus, sunt elevi ai caror parinti refuza testul de saliva. Aceia pot fi pozitivi si ii infecteaza pe altii.
    Asa ca, este clar ca se face o cheltuiala inutila pe aceste teste.
    Trist, dar adevarat. Formă fara fond.
    Evitati focarele?
    Ha, dar dvs le-ati creat, din moment ce o clasa de elevi trece online atunci când deja sunt trei bolnavi de covid, adică focar. Cerc vicios.

  11. Sincer sa fiu nu sunt chiar inutile, vineri am făcut testul rapid de la școală și a ieșit pozitiv , iar ieri când am făcut testul PCR tot pozitiv a ieșit 🙂

    1. Bucurie mare! Felicitari!
      Eu am făcut test de saliva, a ieșit pozitiv, am lipsit de la scoala, agitatie in familie, iar testul PCR a iesit… pozitiv 🙂

  12. Face fix o *la diferenta cata vreme nu testati si personalul. Copilul meu nu are copegi pozitivi. Dar are Covid portarul. Pana sa aflam a stat binemersi in scoala. Nu l-a testat nimeni pana nu i-a fost rau si a fost testat pe urgenta.

    1. Si cat contact a avut copilul dvs cu… portarul?
      Mai strans contact decat cu călătorii din mijloacele de transport in comun, mai strâns decat cu copiii care locuiesc in acelasi bloc, decat cu prietenii lui?
      Chiar si colegii lui puteau fi asimptomatici si il puteau comtamina.
      Pe baza testelor de saliva egale cu zero…
      In plus, nu toti elevii se testeaza.
      Din pacate, nu este obligatirie testarea pentru elevi.
      Asa ca nu mai aruncati aiurea invinuiri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Guvernul adoptă rectificarea bugetară prin care alocă bani suplimentari pentru salariile profesorilor și burse / Premierul Ciolacu anunță o rectificare concentrată pe investiții, inclusiv pentru școli, dar la Ministerul Educației e prevăzută o scădere a fondurilor de investiții

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, în deschiderea ședinței de guvern de luni, că executivul va aproba rectificarea bugetară anunțată săptămâna trecută, pe care a prezentat-o drept una concentrată pe investiții.…
Vezi articolul

Participarea la prima probă scrisă – Evaluarea Națională: 161 de mii de elevi prezenți, peste 11.000 absenți / Un singur candidat cu temperatură peste maximul admis, 3 candidați eliminați

La proba scrisă de Limbă și literatură română, prima probă scrisă a Evaluării Naționale au fost prezenți luni, în întreaga țară, 161.038 de candidați, potrivit bilanțului oficial. Un comunicat de…
Vezi articolul