Elevii și profesorii pot accesa Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM3) în format online, pentru a consulta regulile esențiale în scrierea, pronunțarea și despărțirea corectă a cuvintelor în silabe, alături de alte norme lingvistice fundamentale.
Un exemplu din DOOM3 pentru despărțirea corectă în silabe este cuvântul „STB-ist”, care, conform dicționarului, nu se desparte la capăt de rând (DOOM3 recomandă evitarea despărțirii cuvintelor compuse). Nici numeralele ordinale scrise în cifre şi litere şi cu cratimă nu se despart la capăt de rând, prin urmare nu sunt corecte „al V-//lea” și „a 5-//a”.
Pentru folosirea corectă a cratimei în scrierea cuvintelor compuse, DOOM3 oferă exemplul numelor compuse de locuri din afara României, traduse/adaptate în limba română, care se scriu în cuvinte separate sau într-un cuvânt: „Asia Mică, Berlinul de Est, Berlinul de Vest/Berlinul Occidental, Extremul Orient, Orientul Apropiat, Orientul Mijlociu, Polul Nord, Polul Sud; Eurasia”.
Lingviștii de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române oferă în dicționar și explicații clare privind utilizarea semnelor ortografice: apostroful, bara oblică, blancul, cratima, linia de pauză, punctul și alte semne de punctuație cu rol ortografic – semnul exclamării, virgula.
Pentru accentuarea corectă a cuvintelor, DOOM3 oferă indicații precum pentru cuvântul „copíi” (pluralul de la „copil”), care are accentul pe ultima silabă, diferit de „copii” (pluralul de la „copie”), care are accentul pe prima silabă.
Reguli sunt esențiale atât pentru elevi, care pot consulta platforma pentru pregătirea temelor și examenelor, cât și pentru profesori, care pot folosi DOOM3 ca instrument didactic. Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române este online din august 2023.
- Lista cuvintelor modificate din DOOM3 poate fi accesată direct de aici.
- Lista celor peste 3.700 de cuvinte noi din DOOM3 poate fi accesată direct de aici.
- O listă cu peste 80 de exemple de cuvinte cu dificultăți de scriere, pronunțare și/sau flexiune poate fi accesată direct de aici.