UTIL Regulile de scriere și pronunțare în limba română, din Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic – DOOM 3, sunt online pentru elevi și profesori: când folosim virgula, cum punem accentul, cum despărțim cuvintele și le scriem pe cele compuse

6.947 de vizualizări
Foto: Edupedu.ro
Elevii și profesorii pot accesa Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM3) în format online, pentru a consulta regulile esențiale în scrierea, pronunțarea și despărțirea corectă a cuvintelor în silabe, alături de alte norme lingvistice fundamentale.

Un exemplu din DOOM3 pentru despărțirea corectă în silabe este cuvântul „STB-ist”, care, conform dicționarului, nu se desparte la capăt de rând (DOOM3 recomandă evitarea despărțirii cuvintelor compuse). Nici numeralele ordinale scrise în cifre şi litere şi cu cratimă nu se despart la capăt de rând, prin urmare nu sunt corecte „al V-//lea” și „a 5-//a”.

Pentru folosirea corectă a cratimei în scrierea cuvintelor compuse, DOOM3 oferă exemplul numelor compuse de locuri din afara României, traduse/adaptate în limba română, care se scriu în cuvinte separate sau într-un cuvânt: „Asia Mică, Berlinul de Est, Berlinul de Vest/Berlinul Occidental, Extremul Orient, Orientul Apropiat, Orientul Mijlociu, Polul Nord, Polul Sud; Eurasia”.

Lingviștii de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române oferă în dicționar și explicații clare privind utilizarea semnelor ortografice: apostroful, bara oblică, blancul, cratima, linia de pauză, punctul și alte semne de punctuație cu rol ortografic – semnul exclamării, virgula.

Pentru accentuarea corectă a cuvintelor, DOOM3 oferă indicații precum pentru cuvântul „copíi” (pluralul de la „copil”), care are accentul pe ultima silabă, diferit de „copii” (pluralul de la „copie”), care are accentul pe prima silabă.

Reguli sunt esențiale atât pentru elevi, care pot consulta platforma pentru pregătirea temelor și examenelor, cât și pentru profesori, care pot folosi DOOM3 ca instrument didactic. Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române este online din august 2023.

Citește și:
A apărut Îndreptarul ortografic, ortoepic și de punctuație, cu normele limbii actuale, prima ediție din ultimii 30 de ani și o lucrare mai ales pentru școală și profesori
Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii române – DOOM 3 este integral online, anunță Institutul de Lingvistică. Peste 65.000 de cuvinte pot fi verificate și căutate după forme flexionare, greșite sau incomplete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

LISTĂ Care sunt concursurile și olimpiadele școlare din anul școlar 2021-2022. Nu apar cea de engleză și cea de limba și literatura română. Se va organiza la limba maghiară / Noutate: competiții de robotică, de creație digitală

Concursurile și olimpiadele școlare se reiau în acest an școlar, după ce au fost suspendate doi ani, din martie 2020, a anunțat aseară ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Ministerul Educației a…
Vezi articolul

Școala în campania electorală: Inspectoratul Școlar Gorj, condus de reprezentanți PSD-PNL, inclusiv o candidată la parlamentare, face plângere împotriva unui candidat USR pentru că a filmat într-o sală de clasă / Politicianul acuza, într-o clasă goală, condițiile de studiu ale elevilor sub conducerea politică a ISJ

Inspectoratul Școlar Județean Gorj a anunțat că va depune o plângere la poliție împotriva unui deputat, Radu Miruță, candidat în alegerile parlamentare, după ce acesta a filmat un clip într-o…
Vezi articolul