Retailerul suedez IKEA a publicat în mai multe state americane și europene rețeta pentru celebrele chifteluțe suedeze, precum și pentru sosul specific care le însoțește. Ambasada Suediei la București a remarcat evenimentul într-un mesaj pe Facebook. Pentru că acestea sunt foarte apreciate de către părinți și copii, publicăm această rețetă.
Ingrediente pentru 16 – 20 de chifteluțe:
- 500 grame carne de vită tocată
- 250 grame carne de porc tocată
- 1 ceapă tăiată mărunt
- 1 cățel de ursuroi zdrobit
- 100 grame pesmet
- 1 ou
- 5 lingurițe de lapte integral
- sare și piper după gust
Ingrediente pentru sosul suedez de smântână:
- puțin ulei
- 40 grame de unt
- 40 grame de făină
- 150 ml de supă de legume
- 150 ml de supă de vită
- 150 ml de smântână lichidă grasă
- 2 lingurițe de sos de soia
- 1 linguriță de muștar Dijon
Preparare:
- ”Combinați carnea de vită și carnea de porc și amestecați bine. Se adaugă ceapa măruntă, usturoiul, pesmetul, oul și se amestecă. Se adaugă laptele și se condimentează bine cu sare și piper.
- Formați amestecul în bile mici rotunde. Așezați-le pe o farfurie curată, acoperiți-le și păstrați-le în frigider timp de 2 ore (pentru a le ajuta să își mențină forma în timp ce sunt gătite).
- Într-o tigaie, încălziți uleiul la foc mediu. Când este fierbinte, adăugați ușor chiftelutele și rumeniți pe toate părțile.
- Când sunt rumenite, se adaugă într-un vas rezistent la cuptor și se acoperă. Se introduce într-un cuptor încins (160 grade C) pentru încă 30 de minute.
- Începeți să faceți sosul cremă: în tigaie topiți untul. Adăugați făina amestecând continuu, timp de 2 minute, ca să să se încorporeze. Adăugați supa de legumele și cea de vită și continuați să amestecați. Adăugați smântâna lichidă grasă, 2 lingurițe de sos de soia și 1 linguriță de muștar Dijon. Lăsați sosus să se îngroașe la foc mic, timp în care continuați să amestecați.
- Când e gata de mâncare, poate fi făcută o granitură de cartofi – fie piure cremos, fie mini cartofi noi, fierți. Bucurați-vă!„