UTIL Evaluarea Națională 2022 Cum sunt evaluate lucrările după depunerea unei contestații și în ce situații se poate modifica nota / Rezultatele finale se publică pe 30 iunie

Contestațiile la Evaluarea Națională

Foto: Pexels.com

După ce elevii au depus contestațiile la școala unde au dat examenul, se activează un întreg mecanism pentru a recorecta lucrările celor nemulțumiți de notele primite. Comisiile din școli anunță centrele zonale și acestea centrele județene ce lucrări trebuie corectate. Aceste lucrări sunt deja în alte județe decât cele în care s-au susținut, pentru că evaluarea lor are loc din stant în alt județ.

Elevii au depus contestații, însoțiți de un părinte sau aparținător legal, la școala de care aparțin, la centrul de examinare sau prin mijloace electronice în zilele de 23 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 24 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00).

Mai departe, conducerea comisiei din școala respectivă transmite comisiilor din centrele zonale de evaluare cererile candidaţilor care contestă notele obţinute la evaluarea iniţială. De aici, lucrările sunt secretizate și sunt distribuite pentru reevaluare la comisia județeană/ București, singura în măsură să acorde o nouă notă lucrărilor. Acestea nu vor fi corectate de profesorii din școala elevului care a depus contestația.

Lucrările sunt evaluate pe baza baremului de notare de doi profesori evaluatori, care lucrează, în mod obligatoriu, în săli separate.

Profesorii evaluatori nu pot face sublinieri sau menţiuni pe acestea. Evaluarea pe baza baremului se înregistrează în borderourile de evaluare, separat pentru fiecare evaluator.

Cum se calculează noua notă după contestație

De exemplu, în cazul în care un elev are nota inițială 8, și la contestație, un profesor evaluator îi acordă 8,25 și al doilea profesor îi acordă 8,30, nota finală va fi media artimetică între cele două, adică: (8,25+8,30):2. Nota finală este în acest caz 8,27.


Nota obţinută în etapa de soluţionare a contestaţiilor este nota definitivă, indiferent de punctajul obţinut, în plus sau în minus, faţă de nota acordată în etapa de evaluare iniţială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă.

Candidaţii care depun contestaţii completează şi semnează o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere.

Rezultatele finale sunt afișate pe 30 iunie.

Candidații pot cere comisiei judeţene/municipiului Bucureşti de organizare a Evaluării Naţionale vizualizarea lucrării numai după afişarea rezultatelor finale, adică după etapa de soluţionare a contestaţiilor. La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoţit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal. Nota nu mai poate fi modificată după ce lucrarea a fost vizualizată.

Informații de context

Anul acesta s-a înregistrat cel mai mare număr de contestații la Evaluarea Națională din ultimii 4 ani: 21.856. Conform datelor obținute de Edupedu.ro, aproape 9% dintre elevii care au participat la proba scrisă la Limba română au depus contestație, adică 13.326 de elevi.

La matematică, 8265 de elevi au depus contestație la Evaluarea Națională 2022, ceea ce reprezintă un procent de peste 5% dintre cei care au dat examenul.

La Limba maternă au fost centralizate 265 de contestații în acest an.

Primele rezultate ale Evaluării Naționale 2022 indicau că peste 82% dintre elevi au luat peste 5. La matematică, 10 % peste media de anul trecut în cazul celor care au luat peste nota cinci.

Înainte de contestații erau 221 medii de 10. La Limba română 810 note de 10, și 2966 de medii de 10 la matematică. Aici lista cu primele rezultate, pe județe.

Ordinul de ministru privind organizarea și desfășurarea Evaluării Naționale 2022
Citește și:
ANALIZĂ Devalorizarea notelor la Evaluarea Națională: Poziția în ierarhia de la Evaluarea Națională, în București, s-a schimbat anul acesta cu peste 1.200 de locuri față de anul trecut pentru un elev cu media 9, de exemplu / La media 7, diferența e de aproape 3.000 de locuri

Admiterea la liceu 2022. Cum se face repartizarea computerizată a elevilor în clasa a IX-a și cine are prioritate – media sau opțiunea?
Evaluare Națională 2022 Cel mai mare număr de contestații din ultimii 4 ani / Rezultatele vor fi afișate pe 30 iunie
ANALIZĂ Procentul mediilor peste 5 la Evaluarea Națională 2022 a ajuns pentru prima dată peste nivelul dinaintea introducerii camerelor de luat vederi în sălile de examen / Cîmpeanu: Subiectele au fost extrem de bine formulate

Exit mobile version