USR a depus o solicitare ca ministrul Educaţiei, Ligia Deca, să vină la „Ora Guvernului” în plenul din 1 martie al Senatului, de la ora 11:30, pentru a oferi explicaţii cu privire la situaţia legilor Educaţiei, anunță deputatul USR Radu Mihail pe pagina sa de Facebook. Este pentru a patra oară când USR îi cere Ligiei Deca să vină în Parlament pentru a aduce lămuriri privind proiectele legilor Educației, încă nefăcute publice.
- USR i-a cerut ministrului Educației, Ligia Deca, de mai multe ori, să vină în comisiile de învățământ din Parlament pentru „a-și clarifica poziția față de legile Educației. În octombrie 2022 a chemat-o în comisie, apoi a reluat invitația două săptămâni mai târziu, apoi și în noiembrie, la “Ora ministrului”, în plenul Senatului. Ligia Deca nu a răspuns invitațiilor.
Liderul senatorilor USR, Radu Mihail, scrie pe pagina sa de Facebook că USR a făcut o solicitare prin care o cheamă în Parlament pe Ligia Deca și consideră că este inacceptabil felul în care ministrul Educației amână de luni bune orice discuţie pe modificările la legile Educaţiei.
“Ministrul Educației, Ligia Deca, chemată în Parlament să dea lămuriri legate de Legile Educației, la solicitarea USR.
Noile legi ale Educației sunt ținute la secret și negociate în spatele ușilor închise de PSD și PNL. Acest lucru este inacceptabil. Este vorba de educația copiilor noștri, ai tuturor românilor, nu doar de copiii celor de la PSD și PNL.
Grupul USR de la Senat, pe care îl conduc, a decis să o cheme pe 1 martie pe ministrul Educației, Ligia Deca, la „Ora Guvernului”. Doamna Deca trebuie să clarifice încotro are de gând să ducă învățământul românesc.
Vrem să ducem dezbaterea acolo unde trebuie să fie, în întreaga societate.
Ce întrebări ați vrea să îi puneți doamnei Deca?”, scrie în postarea lui Mihail.
Amintim că în prezent încă nu există un calendar anunțat și asumat al prezentării proiectelor legilor Educației. Ultimul termen vehiculat de secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, era 15 februarie, zi în care proiectele revizuite de experții partidelor ar fi trebuit să fie prezentate în Guvern. – detalii aici
Ministerul a ratat acest termen. Cu o zi înainte, pe 14 februarie, conform surselor Edupedu.ro, Ligia Deca i-ar fi chemat la discuții pe politicienii și experții din comisiile partidelor, stabilite prin decizia coaliției de Guvernare. Este vorba despre Monica Anisie, Sorin Cîmpeanu, Marilen Pirtea de la PNL, Mihnea Costoiu, Vasile Dîncu, Natalia Intotero, Florian Lixandru și Aura Danielescu de la PSD, Szabo Odon și Kallos Zoltan de la UDMR și Cătălin Zamfir Manea, reprezentantul comunității rome.
Teme importante cum ar fi admiterea la Liceu, ce structură va avea Bacalaureatul sau o posibilă admitere la clasa a V-a vor fi decise de liderii politici ai PNL, PSD și UDMR, potrivit surselor noastre. – detalii aici
Oficial, PSD nu a prezentat amendamente la proiectele de legi, dar, conform surselor G4Media.ro, partidul va cere eliminarea din lege a salarizării profesorilor, stoparea înființării a zeci de instituții noi, eliminarea noilor examene de admitere la liceu. – detalii aici
După ce a văzut proiectele legilor, social-democratul Vasile Dîncu a spus că “trebuie revizuite serios” și a cerut o amânare a prezentării legilor. EduPedu.ro a scris în data de 26 ianuarie că PSD vrea o amânare de maximum 30 de zile față de calendar pentru modificări la proiectele legilor Educației prezentate de Ligia Deca.
Deși PNL nu a recunoscut că s-ar fi cerut această întârziere, premierul Ciucă a spus pe 30 ianuarie că va anunța un nou calendar al prezentării proiectelor de legi, dar acest lucru nu s-a întâmplat: „Am discutat cu partenerii de coaliție și urmează ca săptămâna aceasta să avem din nou o întâlnire și să agreăm calendarul prin care legile educației să fie aprobate la nivelul guvernului, ulterior să fie transmise la Parlament pentru dezbatere și aprobare”. – detalii aici
2 comments
Unde duce invatamantul romanesc? In groapa. Cum l-au dus alti vreo 3 inainte cand au hotrat ca educatia este act unilateral: elev-elev. Ca profesorii nu au drepturi, ca salariile trebuie sa starneasca rasul, ca elevii trebuie sa-si bata joc de tot.
Normal că nu a răspuns la chemare!
Cum să fie vulpea deranjată chiar de ziua mărțișorului? Probabil își va număra cadourile pe 1 martie sau va fi într-un restaurant…
Educația se împute precum peștele: de la cap!