DOCUMENT USR cere Ministerului Educației să retragă de urgență proiectele de legi ale Educației și persoanele “care au conceput și ghidat total greșit acest proces”

Foto: INQUAM Photos - Octav Ganea

USR cere oficial Ministerului Educației să retragă “de urgență” proiectele de legi ale educației lansate în dezbatere. “Considerăm imperioase următoarele măsuri: retragerea celor două proiecte de legi, reluarea procesului de elaborare a unei legislații cu adevărat reformatoare și vizionare, (…) retragerea persoanelor care au conceput și ghidat total greșit acest proces”, anunță USR.

“În imediata apropiere a unui nou an școlar, retragerea celor două proiecte de legi ale educației este imperioasă, iar Parlamentarii USR membri ai Comisiilor pentru Învățământ din cele două Camere transmit Ministerului Educației un punct de vedere în care menționează principalele probleme de fond ce impun această decizie”, se arată într-un comunicat remis Edupedu.ro.

„Toți cei implicați în sistem trebuie să participe la o consultare reală – considerăm imperioasă retragerea celor două proiecte de legi, reluarea procesului de elaborare pe baze ancorate în realitate și cu soluții substanțiale și concrete la problemele identificate în sistem. E imperativ necesară respectarea întocmai a legislației de tehnică legislativă, în special pentru elaborarea și adoptarea proiectelor de legi de importanţă şi complexitate deosebită, repornirea eforturilor pe baze corecte, urmate de organizarea unor dezbateri tematice aplicate și retragerea persoanelor care au ghidat total greșit acest proces”, declară semnatarii punctului de vedere – Simona Spătaru, Irineu Darău, Ștefan Pălărie, Andrei Miftode, Filip Havarneanu, Brian Cristian și Mihai Polițeanu.

Principalele probleme de fond ale proiectelor de lege ale educației Cîmpeanu sunt următoarele, potrivit USR:

Anunțul făcut de USR astăzi, 25 august 2022:
Foto: USR

“Propunerile ministerului au fost deja respinse de societate, iar multe voci ale experților, elevilor și cadrelor didactice s-au pronunțat împotriva întregului proces, nu doar contra propunerilor de fond”, susține formațiunea politică.

USR susține că obiectivele din domeniul educației sunt următoarele:

  1. educația tratată ca un sistem unitar având în centrul politicilor de educație elevul și studentul;
  2. educația ca bază etică a societății
  3. un management adevărat la nivelul școlii
  4. toții copiii la școală – reducerea abandonului școlare este un obiectiv de țară.

USR consideră că dezbaterile organizate de Ministerul Educaţiei privind cele două propuneri de modificare a legilor Educaţiei pe teme esenţiale dezvoltării sistemului educaţional al României pe zeci de ani de acum înainte nu sunt dezbateri propriu-zise, ci doar menite să ajungă la concluzii care au fost dinainte stabilite de ministrul Sorin Cîmpeanu şi de preşedintele Klaus Iohannis: protejarea plagiatorilor, feudalizarea universităţilor şi permanentizarea rectorilor pe funcţii, politizarea numirilor în posturi de conducere, bulversarea sistemului de admitere la liceu, transmite Agerpres.

Ştefan Pălărie, senator USR, susține că “Legile Educaţiei lui Cîmpeanu întorc România în trecut. Iar noi trebuie să le oprim. În ciuda tuturor vocilor publice – intelectuali, profesori, studenţi, specialişti în educaţie – care solicită reluarea de la zero a reformelor educaţiei pentru copiii noştri, ministrul Cîmpeanu a spus ferm că se va opune prelungirii perioadei de dezbatere publică. Ieri, premierul Ciucă a dat ordin urgent ca legile să fie promulgate în cel mai scurt timp, ignorând faptul că noi toţi vedem că dumnealui este unul dintre beneficiarii direcţi ai protecţiei sporite asigurate plagiatorilor prin noile prevederi propuse. Dacă mai aveam vreun dubiu despre reala necesitate a acestor legi, el a fost spulberat: principala ţintă a fost şi rămâne spălarea plagiatorilor”.

Derulată în timpul vacanţei de vară, când majoritatea celor interesaţi direct de subiect – elevi, cadre didactice, părinţi, experţi în educaţie – sunt în plecaţi în concediu, “cea mai mare dezbatere publică” a unei propuneri legislative nu este nimic mai mult decât o mare farsă, acuză USR.

Simona Spătaru, senatoare USR, afirmă că “l-am întrebat deschis, ieri, pe ministrul Cîmpeanu dacă susţine şi i se pare etică propunerea ca o persoană care a plagiat să poată renunţa voluntar la titlul de doctor. Răspunsul a fost evaziv şi neasumat, dar, din argumentele prezentate, a rezultat fără putinţă de tăgadă că ministrul Cîmpeanu, care a dat în 2014 ordonanţa specială de a-l face scăpat pe premierul Ponta, are acum misiunea să-l scape şi pe premierul Ciucă”.

USR consideră că propunerile de modificare a legilor Educaţiei supuse dezbaterilor de ministrul Sorin Cîmpeanu nu răspund nevoilor de modernizare a sistemului educaţional al României, nu se circumscriu principiilor programului ‘România Educată’ aşa cum au fost ele enunţate de preşedintele României, Klaus Iohannis, şi ca atare ar trebui retrase de urgenţă, nu “trecute rapid prin Parlament”, aşa cum a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, beneficiar direct al prevederilor privind absolvirea plagiatorilor de orice răspundere, se arată în comunicatul formațiunii politice.

DOCUMENT Vezi mai jos analiza integrală publicată de USR cu privire la proiectele de legi ale educației lansate în dezbatere de Sorin Cîmpeanu:
Exit mobile version