USR cere ministrului Educației Ligia Deca “să rescrie din temelii legile Educației, nu să protejeze impostorii și plagiatorii” / “Adresându-se șefilor de partid, unii dintre ei cu plagiate evidente, Ligia Deca nu face decât să se îndepărteze de dezideratul României Educate” – senatorul USR Ștefan Pălărie

407 vizualizări
Foto: Ilona Andrei – G4Media.ro
USR cere ministrului Educaţiei, Ligia Deca, să rescrie cu adevărat din temelii cele două propuneri de modificare a legilor Educaţiei, astfel încât ele să asigure cadrul etic necesar modernizării procesului de învăţământ şi adevăratei performanţe academice, descurajând impostura şi condamnând ferm plagiatul, potrivit unui comunicat de presă al partidului. Reșaparea proiectelor Cîmpeanu şi negocierea lor cu baronii din partide vor duce la o variantă şi mai proastă a acestor legi, concluzionează USR.
  • Amintim că, marți, coaliția de guvernare a ajuns la un acord privind calendarul proiectelor legii Educației: acestea ar urma să fie finalizate împreună cu un grup de specialiști din fiecare partid aflat la guvernare până la 1 februarie, apoi proiectele să treacă prin Guvern până în 15 februarie, și Parlamentul să aprobe legile Educației până pe 15 martie.

USR cere ca aceste legi să fie elaborate transparent, împreună cu o echipă de experţi în ştiinţele educaţiei independenţi şi apoi dezbătute cu toate părţile interesate: elevi, studenţi, profesori, autorităţi locale şi părinţi.

Potrivit comunicatului de presă USR, senatorul Ştefan Pălărie se arată stupefiat de faptul că în locul unei dezbateri cu specialişti şi cu beneficiari din educaţie, Ligia Deca cere înainte de toate un acord politic al partidelor din coaliţia guvernamentală: “Motivul pentru care învăţământul românesc se afundă şi mai rău în marasmul plagiatelor şi al imposturii academice este politizarea lui. Adresându-se şefilor de partid, unii dintre ei cu plagiate evidente, Ligia Deca nu face decât să se îndepărteze de dezideratul României Educate promise de preşedintele Iohannis şi să continue încercările fostului ministru Sorin Cîmpeanu de a proteja interesele feudalilor din universităţi şi ale plagiatorilor. Proaspăta hotărâre a Comisiei de Etică a UBB Cluj referitoare la lucrarea de doctorat a lui Lucian Bode, ministrului de Interne din Guvernul Ciucă, arată cât de interesat, dar şi cât de toxic poate fi amestecul politicului în decizii care ţin de viitorul unei ţări”.

  • Comunicatul USR vine în contextul în care, miercuri, Comisia de etică a UBB a constatat mai multe exemple de plagiat și citare defectuoasă în teza de doctorat a ministrului Lucian Bode. – detalii aici

Comunicatul mai subliniază că “în loc să facă paşi concreţi în direcţia modernizării şcolii româneşti, proiectul pe care îl pregăteşte Ligia Deca merge mai departe cu ideile lui Sorin Cîmpeanu în privinţa eliminării limitării numărului de mandate ale rectorilor, permiţând continuarea dinastiilor deja create în unele universităţi, iar controlul plagiatelor prin CNATDCU rămâne ca şi desfiinţat, lăsând la latitudinea universităţilor să verifice singure tezele de doctorat plagiate, pe care tot ele le-au cauţionat”, mai scrie USR.

Informații de context

Marți, 10 ianuarie 2023, coaliția de guvernare a ajuns la un acord privind calendarul proiectelor legii Educației: acestea ar urma să fie finalizate împreună cu un grup de specialiști din fiecare partid aflat la guvernare până la 1 februarie, apoi proiectele să treacă prin Guvern până în 15 februarie, și Parlamentul să aprobe legile Educației până pe 15 martie.

De când a fost învestită în funcția de ministru al Educației, de aproape 3 luni, Ligia Deca a anunțat de 2 ori amânarea prezentării legilor.

Inițial, termenul de 31 octombrie sau „finalul lunii octombrie” a fost trasat de premierul Ciucă la preluarea mandatului actualului ministru Ligia Deca. Aceasta a aprobat la momentul respectiv această dată pentru prezentarea proiectelor de legi în forma lor consolidată. 

Pe 28 octombrie, Ligia Deca anunța că prelungește cu încă două săptămâni termenul până la care va prezenta în Guvern noile proiecte de legi ale Educației rezultate din consultarea publică. – detalii aici

Pe 21 noiembrie, ministrul Educației, Ligia Deca, anunța pe Facebook că s-a întâlnit cu cinci senatori de la PSD, PNL și AUR, dintre care 4 din Comisia de Învățământ, „în contextul finalizării proiectelor de legi ale educației”. Nu a anunțat un termen de prezentare al legilor.

Apoi, pe 13 decembrie, Ligia Deca a anunțat că proiectele legilor Educației vor fi amânate pentru „după sărbătorile de iarnă”. – detalii aici

Legile Educației scrise de Sorin Cîmpeanu au stat în dezbatere publică 43 de zile, din 14 iulie. Apoi au fost primite peste 10.000 de amendamente la proiectele de legi, anunța Sorin Cîmpeanu la o săptămână de la încheierea dezbaterilor. – mai multe detalii aici

Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia din funcție la finalul lunii septembrie în plin scandal de plagiat, înainte să prezinte în Guvern noile legi ale Educației, într-o variantă în care s-ar ține cont și de cele peste 10.000 de amendamente.

Citește și:
SURSE: UDMR a cerut ca Legile educației Deca să treacă prin asumarea răspunderii Guvernului, propunere respinsă de premierul Nicolae Ciucă / Calendarul adoptării noilor proiecte ale educației
BREAKING Comisia de etică a UBB constată mai multe exemple de plagiat și citare defectuoasă în teza de doctorat a ministrului Lucian Bode: “Teza este profund viciată” / E cerută retragerea cărții publicate pe baza tezei / Conducătorul de doctorat, Adrian Ivan, a cerut stoparea oricărei analize

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Comasarea disciplinelor Fizică, Chimie și Biologie într-o singură materie numită „Științe”, pentru elevii claselor a V-a – a VII-a, propusă oficial în noul curriculum de Ministerul Educației din Republica Moldova

Ministerul Educației din Republica Moldova a propus oficial în noul curriculum școlar pus în dezbatere publică ca disciplinele Fizică, Chimie și Biologie să fie comasate într-o singură disciplină, numită „Științe”,…
Vezi articolul

Posibila eliminare a specializării de învățător, prevăzută în proiectul legilor educației, este criticată de mai multe asociații ale elevilor: „Solicităm Ministerului Educației să instituie reforme care să vină cu adevărat în sprijinul elevilor și al cadrelor didactic”

Eliminarea posibilității ca liceele pedagogice să formeze învățători este criticată de mai multe asociații ale elevilor, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. „Considerăm că prin eliminarea acestei specializări, calitatea învățământului…
Vezi articolul