USR cere Guvernului Ciolacu “să nu-şi mai bată joc de elevi”, “să taie de la speciali” și să le dea banii pentru transport: În plină iarnă, elevii din aproape jumătate din ţară sunt lăsaţi să meargă pe jos la şcoală

1.200 de vizualizări
Photo 244476484 © Giorgio Rossi | Dreamstime.com
USR a cerut Guvernului “să nu-şi mai bată joc de elevi”, “să taie de la speciali” şi să dea banii necesari transportului şcolar din toată ţara, potrivit unui comunicat de presă transmis Agerpres. Amintim, elevii din 19 județe sunt nevoiți să-și plătească abonamentele pentru a ajunge la școală, după ce transportatorii au anunțat că nu mai eliberează abonamente, din cauză că Ministerul Educației nu le-a plătit banii pe cele emise în ultimele 3 luni. Numai în Suceava facturile restante pe trei luni sunt de aproape 5 milioane de lei, spune pentru Edupedu.ro, șeful ISJ Suceava.

USR a cerut Guvernului “să nu-şi mai bată joc de elevi, să taie de la speciali şi să dea banii pentru transport şcolar, nu invers. Incompetenţa şi ipocrizia Guvernului PSD-PNL îngroapă şi Educaţia (…) În plină iarnă, elevii din aproape jumătate din ţară sunt lăsaţi să meargă pe jos la şcoală, dacă părinţii nu-şi permit să suporte cheltuielile de transport, transport care, potrivit legii, ar trebui să fie gratuit. Ministrul Ligia Deca şi premierul Ciolacu tac, dovedind încă o dată că acest guvern este incapabil să rezolve problemele românilor”, se arată într-un comunicat de presă transmis Agerpres.

“Cadoul PNL-PSD după sărbători constă într-o nouă cheltuială pusă în spinarea părinţilor, care trebuie să achite din buzunarul propriu abonamentele pentru deplasarea la şcoală. Comportamentul este acelaşi: Ministerul Educaţiei dă vina pe consiliile judeţene, CJ-urile pe minister, în timp ce transportul şcolar e în continuare pe avarie. Elevii au decis să protesteze faţă de o nouă neglijenţă a acestui guvern incapabil să rezolve marile teme la care s-a angajat. Toate cererile au fost respinse, pentru că Ligia Deca şi Marcel Ciolacu nu pot fi întrerupţi când au de servit atâţia speciali”, a menţionat Havârneanu.

USR consideră că problema legată de transportul elevilor putea fi rezolvată demult.

“Ministrul Ligia Deca şi premierul Marcel Ciolacu sunt incapabili să rezolve o problemă care le-a fost semnalată de mai bine de trei luni. În baza legii în vigoare, transportatorii au acordat gratuitate elevilor odată cu începerea noului an şcolar, dar nu şi-au primit nici până acum banii. Au trimis întrebări la Guvern, dar nu au primit niciun răspuns. În ultimele zile din 2023, Guvernul Ciolacu le-a “livrat” doar încă o hotărâre de guvern care a adâncit haosul”, mai spune comunicatul.

Senatoarea USR Silvia Dinică a afirmat că autorităţile continuă să paseze problema de la una la alta, “fără să ţină cont de obiectivul final”, iar transportul elevilor trebuie să fie gratuit şi sigur, “altfel poate costa vieţi”, cum s-a mai întâmplat.

“Incompetenţa Guvernului PSD-PNL este dublată şi de rea-voinţă: coaliţia condusă de Ciolacu, Ciucă şi Iohannis a refuzat proiectul USR care ar fi uşurat procesul plăţii transportului, fără ca elevii şi părinţii să fie nevoiţi să scoată din buzunar bani pe care nu şi-i permit, ca să aştepte, apoi, luni la rând ca să-şi recupereze sumele”, se mai arată în comunicat.

Informații de context

Luni, 8 ianuarie, în prima zi de școală, mai mulți elevi, reprezentanți ai unor asociații de elevi din țară au protestat în fața Ministerului Educației, cerând demisia Ligiei Deca pentru că elevii navetiști din 19 județe nu vor mai primi abonamente gratuite, după ce Ministerul Educației nu a plătit facturile transportatorilor pe 3 luni. Doar în județul Suceava, transportatorii trebuie să primească aproape 5 milioane de lei, potrivit șefului ISJ Grigore Bocanci.

Transportatorii din acest Suceava nu au primit banii pe nici o lună din septembrie, de la începutul școlii, mai spune șeful ISJ Suceava.

Președinta Asociației Elevilor din Constanța a spus după protestul la care elevii au cerut demisia ministrei și transport gratuit la școală că secretarul de stat Florian Lixandru le-a spus că ar trebui să se concentreze pe altceva, să lase transportul.

Ministerul Educației a precizat după ce operatorii au anunțat că elevii navetiști din 19 județe vor plăti transportul din banii lor din 8 ianuarie că “în cele 14 judeţe în care nu sunt asigurate servicii publice de transport rutier judeţean, începând cu data de 1 februarie 2024 elevii vor beneficia de sume forfetare, în baza valorilor aprobate de consiliile judeţene, iar operatorii își vor primi banii restanți tot pe baza acestor valori.”

Ligia Deca a spus luni, la TVR Info, în contextul protestului elevilor că toți elevii care plătesc abonamente din banii lor le vor avea decontate în luna februarie.

Amintim, elevii navetiști din mai multe județe sunt nevoiți să plătească din banii lor abonamentele pentru a ajunge la școală pentru că Consiliile județene nu au contracte încheiate cu transportatorii, și aceștia nu pot fi încadrați la transport public. Din acest motiv nu se poate aplica legea Educației care prevede că transportatorii primesc decontarea abonamentelor gratuite pentru elevi de la Ministerul Educației doar în situația în care există contract cu autoritățile județene.

Citește și:
Sfatul unui inspector școlar general pentru elevii lăsați fără transport gratuit prin neplata facturilor la transportatori de Ministerul Educației: Să facă toate eforturile necesare să ajungă la școală, în nici un caz să nu abandoneze / Numai în Suceava facturile restante pe trei luni sunt de aproape 5 milioane de lei

VIDEO Elevii cer demisia ministrului Educației într-un protest față de încălcarea dreptului la transport gratuit la școală, în fața Ministerului: „Ligia Deca să ne vadă, facem orele în stradă” / UPDATE Elevii au fost primiți în audiență de un secretar de stat, nu de ministră
Op Ed / Avocatul Alexandru Bajdechi: Din nou despre transportul elevilor – probleme și soluții. Ministerul Educației întotdeauna greșește. Despre HG 1337/2023 și altele

Modul de calcul al sumelor forfetare pentru transportul elevilor și mecanismul prin care se face plata către elevi – proiect pe ordinea de zi a ședinței de Guvern / Elevii ar primi sumele restante la mijlocul anului școlar 2023-2024
Ministerul Educației, după ce operatorii au anunțat că elevii navetiști din 19 județe vor plăti transportul din banii lor de azi: În cele 14 judeţe în care nu sunt asigurate servicii publice de transport rutier judeţean, începând cu data de 1 februarie 2024 elevii vor beneficia de sume forfetare, în baza valorilor aprobate de consiliile judeţene, iar operatorii își vor primi banii restanți tot pe baza acestor valori
Președinta Asociației Elevilor din Constanța, după protestul la care elevii au cerut demisia ministrei și transport gratuit la școală: Secretarul de stat Florian Lixandru ne-a spus că asociația noastră vine numai să se plângă și că ar trebui să ne concentrăm pe altceva, să lăsăm transportul / Am spus că vrem să vorbim cu dna. Ligia Deca și ni s-a spus că avem pretenții cam mari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

CCR a admis sesizarea PSD pe proiectul de modificare a legislaţiei în domeniul transportului de persoane / Consiliul Elevilor: Problema transportului elevilor rămâne nerezolvată până când serviciile de transport nu vor redeveni publice

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea PSD asupra proiectului pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea. Agerpres…
Vezi articolul

Elevii care dau Evaluare Națională și Bacalaureat 2024 primesc bursa de merit pentru toată luna iunie și pe câteva zile din iulie, conform Ministerului Educației / Până când primesc burse de merit și tehnologice elevii din învățământul profesional și tehnic

Absolvenții clasei a VIII-a și clasei a XII-a care susțin examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat 2024 primesc burse de merit până la afișarea rezultatelor finale, după etapa de soluționare…
Vezi articolul
Noi condiții de angajare în UE

Noi condiții de angajare în UE pentru lucrătorii cu înaltă calificare din statele din afara Uniunii/ Negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului au ajuns la un acord provizoriu privind îmbunătățirea sistemului „Cartea Albastră”

Noi condiții de angajare în UE. Negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului UE au ajuns, marți, la un acord provizoriu în privința condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească persoanele…
Vezi articolul