USR cere extinderea programului „Masa Caldă” la nivel național, pentru a reduce abandonul școlar

245 de vizualizări
Foto: Pexels.com
USR cere Guvernului să extindă programul „Masa Caldă” la nivel naţional, subliniind că acesta reprezintă „cea mai sigură soluţie pentru reducerea abandonului şcolar” în cazul copiilor aflaţi în risc de sărăcie şi excluziune socială, relatează Agerpres.

Precizările vin în contextul celor mai recente date publicate de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat), conform căruia aproape 20 de milioane de copii din Uniunea Europeană erau expuşi anul trecut riscului de sărăcie şi excluziune socială, România înregistrând cel mai ridicat nivel în rândul ţărilor membre UE. Cifra se referă la copiii cu vârste de până la 18 de ani şi este relativ stabilă faţă de 2022, înregistrându-se o creştere de 0,1 puncte procentuale.

„Guvernul PSD-PNL a abandonat copiii României, care sunt cei mai expuşi din Uniunea Europeană la sărăcie şi excluziune socială, conform celui mai recent studiu Eurostat. Programul «Masă caldă în şcoli» este cea mai sigură soluţie pentru reducerea abandonului şcolar pentru copiii aflaţi în risc de sărăcie şi excluziune socială, dar liderii PSD-PNL refuză să îl implementeze la nivel naţional”, reiese dintr-un comunicat USR.

Programul „Masa Sănătoasă” a fost implementat în primul semestru al anului şcolar 2023-2024 în doar o treime din cele 450 de şcoli în care ar fi trebuit să fie aplicat, menţionează sursa citată.

„Prea mulţi copii merg astăzi la culcare fără să fi luat o masă caldă şi sănătoasă într-o zi întreagă, după cum rata abandonului şcolar este încă la cote uriaşe. Guvernarea PSD-PNL întoarce ochii în altă parte sau se face că face. PSD a fost la putere timp de nouă ani din ultimii 12 şi totuşi nu a rezolvat nimic notabil privind sărăcia extremă şi comunităţile vulnerabile – fiindcă nu vor, nu ştiu, nu pot. Iar în Parlament pică proiectele bune de lege ale USR, fiindcă PSD şi PNL preferă să păstreze bugete pentru sinecurile şi specialii lor”, afirmă senatorul USR Irineu Darău.

USR menţionează că în actuala legislatură a depus amendamente la legile Educaţiei şi la Legea Bugetului pentru a garanta o masă caldă pentru fiecare elev, până în 2030, şi a cerut, de asemenea, alocare de fonduri pentru programe de tipul „Şcoală după Şcoală”.

„Pentru 49% dintre copiii înscrişi în programul Masă Caldă care au şi primit masă, aceasta reprezintă principala masă a zilei, iar pentru 22% dintre aceşti copii această masă este singura masă a zilei, arată un studiu al organizaţiei World Vision. Unul din cinci copii din medii defavorizate merge seara la culcare fără să ia cina, cei mici fiind nevoiţi să renunţe la masă în favoarea adulţilor care muncesc. De aceea, e esenţial să finanţăm programe precum Masă Caldă sau Şcoală după şcoală: oferim copiilor o masă caldă şi, în acelaşi timp, îi menţinem în sistemul educaţional, oferindu-le un viitor mai bun şi mai sigur, departe de sărăcie“, declară senatoarea USR Silvia Dinică.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea de Vest din Timișoara: Profesorul și criticul literar Mircea Mihăieș a fost laureatul Premiului „Titu Maiorescu”, iar conferențiara universitară Adina Chirilă a primit Premiul „Timotei Cipariu“. Premiile sunt acordate de Academia Română

Academia Română a decernat astăzi premiile anuale, recompensând astfel lucrări publicate în cursul anului 2021. Profesorul universitar și criticul literar Mircea Mihăieș a fost laureatul Premiului „Titu Maiorescu”, iar conferențiara…
Vezi articolul

Mesajul unui profesor pentru liderii sindicali din Educație: Trebuie să negociați cu cârmuitorii țării, pentru a reda demnitatea, inclusiv sub aspect salarial, dascălului din România. Altfel, nu veți mai fi lideri, pentru că Sindicatul din Învățământ se va face… praf și pulbere

Un mesaj transmis liderilor sindicali din Educației, cei aflați în aceste zile la negocieri cu Guvernul, a fost trimis pe adresa redacție@edupedu.ro de profesorul Ioan Țiplea, profesor de științe socio-umane…
Vezi articolul

Proiectul-pilot al ISJ Cluj de „scanare” a palmelor unor elevi pentru profilul de orientare în carieră „este o greșeală”, spune rectorul Universității Babeș-Bolyai / Daniel David și decanul Adrian Opre, profesori în psihologie: Instrumentul folosit nu este acreditat, iar instituția nu este partener în proiect, cum s-a afirmat

Proiectul anunțat săptămâna aceasta, la Cluj, prin care peste 100 de elevi de clasa a XI-a ar urma să fie evaluați prin „scanarea” mâinilor cu un dispozitiv, „pentru identificarea abilităților…
Vezi articolul