USR anunță un proiect de lege prin care să fie interzisă renunțarea voluntară la titlul de doctor: ”Când Iohannis ne-a pus în brațe un nou guvern PSD, punem cruce și României educate”

674 de vizualizări
Foto: Ekrulila – Pexels.com
Mai mulţi parlamentari de la USR au anunţat luni că depun o iniţiativă legislativă de modificare a Legii învăţământului, prin care să fie interzisă renunţarea voluntară la titlul de doctor, scrie G4Media.ro, care citează Agerpres.

Proiectul are drept scop eliminarea „hoţiei academice”, corectând astfel o ordonanţă dată chiar de actualul ministru al Educaţiei în anul 2014, a precizat senatorul Simona Spătaru într-o conferinţă de presă susţinută alături de ceilalţi iniţiatori ai propunerii legislative.

„Astăzi, când preşedintele Iohannis ne-a pus în braţe un nou guvern PSD, punem cruce şi „României educate”. (…) Am iniţiat un proiect prin care am eliminat posibilitatea ca un plagiator să-şi retragă la cerere titlul de doctor, scăpând astfel de toate urmările gestului său. Societatea civilă a adus în atenţia opiniei publice multe cazuri flagrante de plagiat, unele comise chiar de către persoanele aflate în funcţii publice înalte. Iar actualul ministru, în 2014, a dat o OUG prin care le-a dat posibilitatea acestora să-şi retragă la cerere titlurile de doctor, scăpând astfel de urmări şi sancţiuni”, a declarat Simona Spătaru, vicepreşedinte al Comisiei juridice din Senat.

  • Potrivit ei, prin ordonanţa dată de Sorin Cîmpeanu „s-a slăbit capacitatea instituţiilor abilitate de a rezolva credibil şi rapid cazurile de plagiat, iar urmările sale nefaste au fost subliniate şi de CCR în decizia 624/2016”.

Senatorul Ştefan Pălărie, preşedinte al Comisiei de muncă, consideră că „nu se poate juca alba-neagra, prin lege, cu titlurile de doctor”, apreciind că este un lucru inadmisibil pentru un stat membru al UE, şi l-a invitat pe Sorin Cîmpeanu să semneze iniţiativa USR.

„Să nu uităm că OUG care a introdus această facilitate a fost dată în anul 2014 de către Guvernul Ponta. Şi a fost iniţiată şi contrasemnată de ministrul Sorin Cîmpeanu. Ne pregătim de un nou guvern şi poate să avem Sorin Cîmpeanu „3.0”, al treilea mandat. Tocmai de aceea îl întrebăm pe domnul Sorin Cîmpeanu dacă vrea să rămână de partea farsorilor sau doreşte să vină de partea adevărului, a eliminării acestui fragment din lege şi de a avea o educaţie cinstită, aşa cum scrie şi în programul de guvernare al domnului Ciucă”, a spus senatorul.

Context: Prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, a avut câștig de cauză la Înalta Curte de Casație și Justiție. Instanța supremă i-a dat dreptate și a obligat Ministerul Educației să ia act de renunțarea la titlul de doctor în urma unei teze plagiate parțial, potrivit deciziei instanței.

Citește articolul complet pe G4Media.ro.

1 comment
  1. Sa ne spuna cei care au propus acest proiect ce se va intampla cu profesorii universitari care au coordonat doctoratele plagiate. Niciun doctorand nu poate sustine teza daca nu primeste aprobarea de la conducatorul stiintific! Continutul tezei este decis in mare masura de catre conducator nu de catre doctorand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea de Medicină din București și-a pierdut definitiv accesul la pagina inițială de Facebook și anunță că a deschis un nou cont: „Vechea pagină a UMFCD a fost compromisă în urma unui atac cibernetic”

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București (UMFCD) și-a deschis o nouă pagină de Facebook, după ce pagina inițială a fost compromisă în urmă cu o săptămână și…
Vezi articolul

EXCLUSIV Salariile personalului nedidactic din școli și grădinițe nu au fost majorate conform modificării legii obținute în timpul grevei generale din Educație. Sunt vizați 55 de mii de angajați / Marius Nistor: Așteptăm un răspuns din partea Ministerului Muncii

Personalul nedidactic din școli și grădinițe nu a primit majorarea de 9%, conform Ordonanței de Urgență nr. 45/2023, astfel încât să ajungă la maximul grilei din Legea salarizării nr. 153…
Vezi articolul

DOCUMENT Mai mulți istorici protestează față de „cenzura” prin care se limitează accesul liber și neîngrădit la Arhivele Naționale: „Crimele trecutului nu pot fi acoperite prin acte administrative” / „Reprezintă un reflex care apropie România de regimurile dictatoriale”

Mai mulți istorici semnează o scrisoare deschisă prin care protestează împotriva deciziei administrative adoptate de Arhivele Naționale ale României, prin care se limitează accesul liber și neîngrădit, la documentele ce…
Vezi articolul