USL light. Cum mimează reformele grupul transpartinic organizat de la Cotroceni

1.010 vizualizări
Cristian Pantazi / Foto: Arhiva personală
O premieră tristă în acest week-end: președintele Iohannis nu s-a ostenit să dea măcar un mesaj de Ziua Justiției, prilej pe care în anii electorali nu îl rata ca să se răfuiască din vârful buzelor cu corupții din PSD.

De fapt, imediat după ce și-a instalat guvernul lui, Iohannis a evacuat total dintre preocupări tema justiției, în particular, și a reformelor serioase, în general. Perdeaua de fum ridicată de războiul zgomotos din PNL acoperă o realitate neagră: justiția, educația, administrația au intrat în zona conservării status-quo-ului generat de PSD, atât de util însă liberalilor, cu Iohannis în frunte.

Cheia înțelegerii situației e în discursurile din PNL și ale președintelui. Cîțu și Orban vorbesc, cu ochii scoși din orbite, de cei 80 de miliarde de euro care vor veni de la UE. Ce pradă suculentă, ce festin așteptat pentru un partid căruia i-au cam ghiorțăit mațele în atâția ani de opoziție amară. O justiție independentă, liberă și eficientă ar face ca îmbucăturile din felia cuvenită fiecăruia să intre cu ghionturi, să cadă greu și să producă indigestii, uneori penale. Printre rânduri, asta promit ei partidului: 8 ani, 12 ani la guvernare, neîntrerupți nici de PSD, nici de justiție.

Un liberal emoționant de sincer a spus-o în public, pe șleau: când a preluat Poșta Română, 80% din companie era roșie. Un an mai târziu, după mandatul lui Horia Grigorescu, compania de stat gândește ”galben”. Misiune îndeplinită, mufarea la bani desăvârșită, aplauze frenetice din sală.

Iohannis însuși a dat glas visului său de la Grivco, de când tatăl și ideologul USL, Dan Voiculescu, îl scosese din joben pentru funcția de premier. Într-un discurs scurtuț despre lunga reformă în educație, începută acum 6 ani și continuată în pași sprințari de melc, președintele a anunțat că se va constitui rapid ”un grup de lucru transpartinic” care va transpune viziunea lui în lege.

Adică reforma educației făcută împreună cu PSD, în traducere liberă. PSD-ul bine reprezentat la consultările de la Cotroceni prin Corina Dumitrescu, rectorița cu diplomă inexistentă la ”Standford”, de care până și Ponta s-a rușinat și a retras-o după doar 6 zile de ministeriat propus în 2012.

Să ne înțelegem: nu poți reforma educația cot la cot cu PSD, când inima PSD-ului bate pentru conservarea actualei încremeniri care îi furnizează bani, putere și influență. Nu poți reforma educația permițând fabricilor de diplome universitare să înființeze colegii pentru elevi fără bacalaureat, doar ca să compenseze scăderea naturală a numărului de studenți – mulți dintre ei plecați în toate zările ca să scape de un sistem educațional croit strâmb tocmai de acest PSD.

Citește analiza integrală pe G4Media.ro

2 comments
  1. O sa avem o reforma galbena, facuta de ignoranti, in interesul lor. Nu e greu de inteles, e greu de acceptat. Reforma ar fi trebuit sa inceapa cu o curatenie. Dar s-ar fi scandalizat politicienii si nu ar mai fi cooperat la planul maret al ficusului ofilit.

  2. Atât timp cât nu introduceți examene, teste și evaluări periodice precise pentru toți titularii din sistem nu rezolvați nimic. Profesorii educă copiii, nu partidele!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ANALIZĂ Tinerii și persoanele cu studii elementare, categoriile care spun cel mai des că nu se vor vaccina / În actuala programă de liceu, valabilă în ultimii 15 ani, nu există cuvântul vaccin/vaccinare. În manualele de Biologie informațiile sunt extrem de puține

Peste 46%, respectiv peste 31% dintre tinerii cu vârste între 18 și 35 de ani spun că nu se vor vaccina, potrivit datelor din două sondaje succesive, reprezentative la nivelul…
Vezi articolul

Marile interese ilegitime din Legile educației Cîmpeanu: rechini imobiliari, fabrici de meditații, patroni de afterschool și rectori – politicieni. Cum a ajuns ministrul Educației să amaneteze viitorul copiilor pentru a-și asigura spatele politic

Sorin Cîmpeanu se comportă ca hoțul care strigă Hoții! Ministrul Educației îi descrie pe criticii legilor sale drept grup de interese, deși toate indiciile ne arată că proiectele sale sunt…
Vezi articolul
Raport Banca Mondială

S-a depășit etapa educației pentru mediu, care se predă deja în școli, se trece la dezvoltare durabilă – Societatea de Geografie din România salută raportul “Educația privind schimbările climatice și mediul” prin recomandări, sugestii și corecturi pe text

În alte sisteme de educație din Europa s-a depășit etapa educației pentru mediu – care există deja și în școala românească – și s-a trecut la educația pentru dezvoltare durabilă,…
Vezi articolul

Mircea Bertea: Baremul de la proba de Limba română a Evaluării Naționale din Iunie 2023, o dovadă devenită deja obișnuință a atenției scăzute pe care scoala românească o acordă exprimării și scrierii corecte în limba noastră națională

Președintele Asociației Naționale a Colegiilor și Liceelor Pedagogice din România atrage atenția asupra baremului în funcție de care absolvenții claselor a VIII-a primesc notele la examenul de astăzi de Limba…
Vezi articolul