Următorul concurs pentru directorii și directorii adjuncți de școli ar urma să fie organizat după aprobarea regulilor de selecție a acestora, care are termen limită 2 februarie 2025. Asta prevede calendarul de implementare a legislației subsecvente legii educației Deca-Iohannis, calendar aprobat prin ordinul de ministru 3.069.
Inițial, concursul de directori ar fi trebuit să se desfășoare după aprobarea la începutul lunii februarie 2024 a regulilor de organizare a selecției pentru managerii unităților de învățământ. Calendarul de intrare în vigoare a legislației subsecvente legilor educației 198/2023 și 199/2023 a fost însă prorogat, în an cu 4 rânduri de alegeri electorale, iar noul grafic adoptat la începutul anului prevede amânarea termenului inițial cu un an.
Mai exact, pe 4 februarie 2025 este termenul actual de aprobare a „ordinului de ministru al educației privind aprobarea metodologiei de organizare a concursului național de recrutare pentru ocuparea funcțiilor de director și de director adjunct din unitățile de învățământ”.
Tot pe 4 februarie 2025 este termenul limită de aprobare a ordinului de ministru privind aprobarea metodologiei de organizare a concursului pentru directorii de unități de educație extrașcolară. Potrivit calendarului din OME 3.069, aceste unități de învățământ trebuie înființate prin ordin de ministru până pe 15 noiembrie 2024 cel târziu.
Termenele inițiale:
Termenele actualizate prin OME 3.069 din 15.01.2024:
În anul 2022, trei sesiuni de concurs de directori de școli s-au organizat în România. În primele două etape au fost ocupate 6.969 de posturi de director adjunct și directori, din cele 8.692 de posturi scoase la concurs. Cele rămase neocupate, pentru care s-a organizat o a treia etapă în septembrie, erau 1.723 de posturi (sursa).
Edupedu.ro a scris în martie 2023 că erau 1.761 de directori și directori adjuncți de școli care au fost numiți prin detașare, de către inspectorii-politicieni, după ce în trei sesiuni de concurs pentru directori aceste posturi nu s-au ocupat. Asta arăta un raport al Ministerului Educației, instituție care refuză de trei ani să organizeze concursuri, așa cum îi cere legea – toate funcțiile de conducere din inspectoratele școlare și casele corpului didactic sunt ocupate politic, prin detașare.
În noiembrie 2023, Edupedu.ro a scris că unul dintre scenariile de lucru luate în calcul pentru anul școlar care începe pe 9 septembrie (2024-2025) este degrevarea totală de norma didactică a directorilor de școli și a inspectorilor – surse. Asta însemna că aceștia nu vor mai preda elevilor la clasă, pe durata mandatelor.
În prezent, directorii de școli au normă de predare, în medie, de 6 ore pe săptămână, inspectorii la fel, pe lângă activitatea managerială sau de îndrumare și control. De la începutul anului școlar 2023-2024 au fost degrevați parțial de norma de predare directorii de grădinițe.
Un apel pentru formarea a 10.000 de directori și inspectori școlari, de 15 milioane de euro, a fost lansat în consultare publică de Ministerul Educației în luna iunie. Directorii și inspectorii ar urma să învețe patru stiluri de leadership, cum să facă proiecte finanțate prin fonduri europene și etică și integritate – detalii aici.
- Cel mai recent, Ministerul Educației a pus în dezbatere marți, 30 iulie, proiectul privind profilul profesorului și standardele profesiei didactice. Ordinul de ministru, deci în formă finală, după dezbatere, ar fi trebuit să fie aprobat deja de pe 31 mai.
Amintim că și regulile pentru concursul de viitori inspectori școlari din direcțiile de învățământ preuniversitar sunt amânate până în 2025, la finalul lunii iunie. Legea educației prevede inspectorate școlare reformate din septembrie anul viitor.
Inițial, toate posturile din actualele inspectorate școlare urmau să fie scoase la concurs în acest an, unul electoral cu 4 rânduri de alegeri politice, prevedea proiectul de calendar pentru legislația subsecventă din august 2023. Regulile pentru recrutarea șefilor de direcții județene și a inspectorilor trebuiau stabilite până în februarie 2024.
Foto © Auremar | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.