Unul dintre răspunsurile din baremul de la simularea Evaluării Națională de clasa a VIII-a 2025, proba de Limba și literatura română, contestat de către elevi: Întrebarea era despre producția de miere la nivel european, nu în Uniunea Europeană

27.451 de vizualizări
Baremul de corectare și notare publicat luni, de Ministerul Educației și Cercetării, pentru subiectele de la simularea Evaluării Naționale 2025, proba de Limba și literatura română, conține un răspuns contestat de mai mulți elevi de clasa a VIII-a participanți la probă. Aceștia au semnalat pe adresa redacției situația de la Subiectul I, punctul 5.

Elevii au primit la simulare două texte suport, iar pe baza acestora au avut mai multe cerințe. La textul al doilea, care era un articol din Dilema Veche de Cristina Ștefan, „Rezistența prin apicultură”, în foaia de examen scria: „Producţia de miere nu a fost foarte bună în ultimii ani. Totuşi, conform datelor centralizate la nivel european, România este ţara cu cea mai mare producţie de miere din Uniunea Europeană, realizând, în 2015, 35.000 de tone de miere, comparativ cu doar 20.000 de tone în 2014”.

Cerința pentru elevi, pe baza acestui paragraf, a fost: „Notează „X” în dreptul fiecărui enunț pentru a marca dacă acesta este adevărat sau fals, bazându-te pe informațiile din cele două texte”, iar enunțul pe care trebuia să îl marcheze cu „adevărat” sau „fals” era următorul: „La nivel european, în 2015, țara noastră a ocupat primul loc la producția de miere”.

În baremul de corectare și notare acest item apare că ar trebui notat cu „adevărat”, răspuns pentru care elevul primește 1 punct, din cele 6 ale subpunctului 5, Subiectul I.

În realitate, enunțul este „fals”, având în vedere felul în care a fost pusă întrebarea. Asta pentru că în 2015 la nivelul continentului european Ucraina a înregistrat cea mai mare cantitate la producția de miere, conform datelor FAO, Organizația pentru Agricultură și Alimente a Națiunilor Unite. Dacă întrebarea ar fi fost pusă pe baza textului, adică „La nivelul Uniunii Europene, în 2015, țara noastră a ocupat primul loc la producția de miere”, atunci enunțul ar fi fost „adevărat”.

Screenshot

Baremul de corectare și notare de la Evaluarea Națională 2025 poate fi descărcat de aici.

Subiectele de la simularea probei de Limba și literatura română Evaluarea Națională 2025.

Pentru corectitudinea datelor, producția de miere din Europa în anul 2015, raportată de FAO:


11 comments
  1. Si copilul meu a bifat gresit din cauza ca este diferența între ce afirma textul și enunțul întrebării. In text este folosit timpul prezent, adică nu se spune explicit ca în anul 2015 România a ocupat primul loc ( iar data redactării articolului nu este specificata), deci se deduce ca acum, in 2025, Romania este pe primul loc. Despre anul 2015 textul ne spune doar ce productie de miere a avut tara noastră. Si anume “România este tara cu cea mare producţie de miere din Uniunea Europeană, realizând, în 2015, 35.000 de tone de miere….”. Enuntul care trebuia bifat cu A sau F se referea explicit la anul 2015: “La nivel european, în 2015, țara noastră a ocupat primul loc la producția de miere”.
    Ori profesorii care propun subiectele au probleme de logica, ori propun intenționat astfel de enunțuri ca să ii încurce pe elevi. Sunt profund dezamăgită!

  2. Era vorba de intelegerea textului, nu de cunostinte generale. Unde ajungem daca tot timpul intervenim si contestam?

    1. Cum adica “era vorba de intelegerea textului, nu de cunostinte generale”. Pai un text se intelege avand cunostinte generale. Un text non-literar nu este despre a intelege “ce a vrut sa spuna poetu”, este despre date certe. Daca la nivel de ME, inspectorii nu fac distinctia intre spatiul UE si spatiul european este grav! Această eroare conceptuală, care ignoră o distincție elementară predată încă din ciclul primar și aprofundată în clasa a VI-a la Geografie, nu doar că dezavantajează elevii care au învățat corect, dar riscă să perpetueze confuzii grave în învățarea viitoare.

      Cautati datele economico-statistice si veti constata ca nu Romania a fost principalul producator european.

      Este mai mult decat obligatoriu a se contesta si corecta o astfel de gafa!

  3. Si fiica mea a raspuns cu fals, stiind ca e o diferenta intre Europa si UE, dar i s-a transmis de catre profesori ca se va corecta dupa barem, chiar daca e gresit.
    Speram ca la EN sa se aleaga cu mai mare atentie textele si intrebarile aferente.

  4. Într-adevăr, informația este greșită, dar în cerință scrie “bazându-te pe informațiile din cele 2 texte date”. Deci răspunsul este a adevărat.

    1. Dacă te bazezi pe cele doua texte, nu ai cum sa știi cine a fost pe locul 1 in Europa. Poți ști doar ca România a fost pe locul 1 in Uniunea Europeană.

    2. Se poate spune că formularea enunțului nu este riguroasă. Textul este corect, însă vorbește despre producția de miere în Uniunea Europeană, în timp ce enunțul face referire la nivelul de producție european (în sensul larg). Pe baza textului nu poți spune nimic despre producția europeană, ci doar despre cea din UE. Însă pentru a putea da un răspuns (și ținând cont de context) ești obligat să presupui că enunțul face referire tot la UE.

      1. Este mai mult decat defectuos intr-un examen sa presupui date statistice. Datoria Ministerului este sa conceapa subiecte fara echivoc.

    3. “bazându-te pe informațiile din cele 2 texte date”, iar in text este scris: “„Producţia de miere nu a fost foarte bună în ultimii ani. Totuşi, conform datelor centralizate la nivel european, România este ţara cu cea mai mare producţie de miere din Uniunea Europeană, realizând, în 2015, 35.000 de tone de miere, comparativ cu doar 20.000 de tone în 2014.”

      Scrie foarte clar: principalul producator la nivelul Uniunii Europene, nu la nivel european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ioan Aurel Pop – întoarcere de 180 de grade în privința lui Paulescu: „Nu va avea loc în acest an, la Academia Română sau sub egida Academiei, nicio conferință despre descoperirea insulinei”

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a revenit asupra poziției sale în privința savantului Nicolae Paulescu, în onoarea căruia urma să se organizeze la București o conferință dedicată centenarului descoperirii…
Vezi articolul

Mușamalizarea cazului de la Târgu Mureș, Școala „Romulus Guga”. Învățătoarea Mariana Alexa a primit un avertisment scris pentru abuzurile verbale repetate, zilnice, la adresa elevilor săi de 8-9 ani: „Ce-i în capul ăsta al tău, groapă de nisip? Creier în niciun caz”, „minte îngustă!”, „unul mai bătut în cap ca altul”

Învățătoarea Mariana Alexa, care a abuzat verbal elevii săi de la Școala Gimnazială „Romulus Guga din Târgu Mureș, a primit doar un avertisment scris pentru ieșirile sale, a declarat pentru…
Vezi articolul

264 de elevi ucraineni de clase primare învață la Colegiul “Mihai Viteazul” din București, în clase speciale unde predau profesori ucraineni / Ministrul Educației vrea să extindă acest model de predare

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a vizitat luni, pentru a doua oară Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Capitală, unde a crescut numărul elevilor ucraineni care învață cu profesori din țara lor…
Vezi articolul