Unul dintre chimiștii de top de la Harvard a fost arestat după ce a ascuns că primea în secret bani de la statul chinez

2.172 de vizualizări
Universitatea Harvard / Foto: news.harvard.edu
Charles Lieber, unul dintre experții mondiali de top în nanotehnologie și liderul departamentului de chimie de la Universitatea Harvard a fost arestat marți dimineața și acuzat că ar fi mințit în legătură cu banii primiți de la Programul Mii de Talente, un program prin care China încearcă să atragă cercetătorii de vârf, scrie Technology Review.

Acuzațiile la adresa chimistului, anunțate de Departamentul de Justiție al SUA, fac parte dintr-un demers mai amplu al Statelor Unite ale Americii de a demonta ceea ce ei numesc furtul proprietății intelectuale practicat de China.

Potrivit referatului de acuzare, scris de un agent FBI, Lieber ar fi primit granturi de finațare de peste 15 milioane de dolari din partea Institutului Național de Sănătate și a Departamentului de Apărare, printre alte surse de finanțare.

Cercetătorii ar trebui să dezvăluie dacă au și finanțare străină. Dar Lieber nu a făcut asta și atunci când a fost confruntat cu realitatea, acesta „a dat declarații false, inventate și frauduloase” către Departamentul de Apărare și către Institutul de Sănătate, chiar luna aceasta.

Potrivit documentului de acuzare, Lieber ar fi fost de acord încă din 2011 să pună bazele unui laborator la Universitatea de Tehnologie din Wuhan și „a avut viziuni strategice și propuneri de cercetare creative” astfel încât China să poată dezvolta experimente științifice de vârf.

Ar fi fost foarte bine plătit pentru asta. Lieber câștiga un salariu de 50.000 de dolari când vizita China, plus 150.000 de dolari pe an cheltuieli suplimentare pentru cercetare. Potrivit rechizitoriului, ar fi fost plătit printr-o bancă chineză care-i vira banii în cont, dar ar fi la dosar și emailuri prin care cerea banii cash.

Lieber era cotat drept cel mai citat chimist din lume între anii 2000 și 2010, mai scrie sursa citată.

FOTO: news.harvard.edu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Oscarurile științei”: Cercetătorii care au creat tehnologiile ce au stat la baza inventării vaccinurilor anti-COVID pe bază de ARN mesager au câștigat majoritatea Premiilor Breakthrough din acest an

Cercetătorii care au creat tehnologiile ce au stat la baza inventării vaccinurilor anti-COVID pe bază de ARN mesager au câștigat majoritatea Premiilor Breakthrough din acest an. Susținute de șefi din…
Vezi articolul

Raport CE: Finanțare eficientă, eliminarea fragmentării din sistem și canalizarea banilor către institutele performante – printre recomandările experților europeni pentru cercetarea românească, prinsă într-un “cerc vicios” al incoerenței, inerției, fondurilor puține cheltuite prost / Ce mesaje au reținut autoritățile române

Cercetarea românească nu funcționează coerent, este prea fragmentată, este erodată la nivel de guvernanță, capital uman și interacțiuni public-privat și puținii bani care există în acest sector sunt cheltuiți prost…
Vezi articolul

Adoptarea Regulamentului Net-Zero Industry Act al UE – un mare pas înainte pe drumul spre decarbonizarea industriei europene. Stocarea geologică a dioxidului de carbon, explicată de geologul Alexandra-Constanța Dudu, cercetător al Institutului GeoEcoMar

După mai bine de un an de la publicarea propunerii de regulament privind industria care contribuie la obiectivul zero emisii nete, ca parte a Planului Industrial al Pactului Verde European,…
Vezi articolul