Unul din șapte liceeni spune că fumează zilnic sau aproape zilnic, aproape unul din zece declară că bea alcool frecvent / Mai bine de jumătate consumă frecvent fast-food și snacks / 1% declară că apelează zilnic la substanței psihoative – Studiu

Foto: Unsplash.com

Un număr foarte mare de elevi de liceu declară că fumează, consumă alcool sau produse de tip fast-food / snacks, iar 1% admit că apelează zilnic la droguri, potrivit unui studiu privind Calitatea vieții liceenilor din România. Situația problematică este semnalată în condițiile în care, potrivit autorilor analizei, investigarea acestui fenomen este problematică din cauza tendinței adolescenților de a subraporta comportamente indezirabile social.

Studiul privind „Calitatea vieții liceenilor din România”, realizată în parte cu ajutorul unei cercetări cantitative pe un eșantion reprezentativ de 4.577 de elevi din 76 de licee din țară, a fost publicat de Ministerul Educației, fără niciun fel de promovare de Ministerul Educației, la sfârșitul lunii decembrie.

Dacă majoritatea covârșitoare (98%) a respondenților declară că nu consumă niciodată droguri, studiul notează că pentru 1% consumul de substanțe psihoactive reprezintă „o obișnuință zilnică”, iar pentru alți 1% – o practică ocazională (o dată la câteva luni). 

Sursa: ISE.ro

Alte deprinderi nesănătoase sunt larg răspândite, chiar și în condițiile riscului de subraportare, după cum arată studiul.

Astfel, 15% dintre liceeni spun că fumează zilnic sau aproape zilnic, iar 2% spun că fac acest lucru de 1-2 ori pe săptămână. Alți 6% dintre ei spun că fumează, dar rar.

Pe de altă parte, aproape 1 din 10 liceeni (8% dintre respondenți) declară că sunt consumatori frecvenți de alcool, în sensul că ei consumă astfel de produse zilnic, aproape zilnic sau de 1-2 ori pe săptămână. În același timp, aproape jumătate dintre ei – 45% – se declară consumatori ocazionali (lunar sau mai rar).

Potrivit cercetării:

În privința obiceiurilor nesănătoase de alimentație, același studiu arată că mai bine de trei sferturi (79%) dintre respondenți declară că mănâncă des dulciuri – cel puțin săptămânal, iar aproape jumătate mănâncă (45%) consumă dulciuri zilnic sau aproape zilnic.

În același timp, 57% dintre respondenți declară că apelează cel puțin săptămânal la fast-food, snacks, băuturi carbogazoase sau energizante, iar un sfert din total consumă astfel de produse zilnic sau aproape zilnic.

Citește și:
Studiu: 1 din 10 elevi de liceu din România declară că se confruntă des cu lipsa mâncării suficiente / O treime dintre elevii de la Pedagogic apreciază drept prea mari cheltuielile cu școala / OCDE: Problema nesiguranței alimentare este asociată unor rezultate mai slabe la școală
Jumătate dintre liceeni spun că prea puțini dintre profesori le trezesc dorința de a învăța / O problemă-cheie semnalată de elevi: „relevanța scăzută a învățării pentru viața de zi cu zi și pentru viitorul lor profesional” – Studiu despre „calitatea vieții liceenilor” din România
STUDIU OMS Peste 22% dintre copiii români de 11-15 ani suferă de sevraj psihologic, atunci când le este tăiat accesul la telefon. Cercetătoarea Diana Tăut: Le-am dat o cheie digitală de gât și i-am abandonat în spațiul virtual. Prima linie de intervenție sunt părinții
România este pe primul loc la folosirea problematică a social media de către copii și adolescenți, cu un procent de două ori mai mare decât media țărilor din studiul OMS. Comportamentul e asociat cu probleme mintale, sociale și de școlarizare
Exit mobile version