Universitățile vor putea majora taxele de școlarizare în timpul ciclului de studii cu maximum rata inflației – prevedere agreată de minister pentru a fi introdusă în legea educației, potrivit reprezentanților studenților

297 de vizualizări
Foto: © Ammentorp | Dreamstime.com
O prevedere prin care universitățile ar putea majora taxele de școlarizare în timpul ciclului de studii cu maximum rata inflației ar urma să fie introdusă în legea educației, potrivit reprezentanților studenților, după discuții cu Ministerul Educației. Studenții spun însă că această soluție îi mulțumește doar parțial și că vor insista, pe parcursul procesului de adoptare a noilor legi ale educației, să fie prevăzut expres că taxele de școlarizare rămân neschimbate pe durata școlarității.
  • Amintim că o organizație a studenților din cadrul UBB a acuzat taxe de școlarizare majorate “excesiv” la UBB începând cu anul universitar 2023-2024, fără consultarea studenților, acuză reprezentanți ai acestora. UBB justifică majorarea printr-un decalaj important între finanțarea de la buget și taxele de școlarizare.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a formulat o serie de propuneri în legătură cu proiectul Legii Învățământului Superior. Una dintre acestea vizează taxele de școlarizare, despre care federația spune că este o prioritate.

Teodor Iancu, vicepreședinte educațional al ANOSR, a declarat pentru G4Media/ENTR că, din discuțiile purtate până acum, Ministerul Educației ar agrea varianta limitării majorării taxei cu maximum rata inflației.

„În principiu, poziția ministerului, din câte cunosc eu din ultimele discuții, a fost pe ideea că se va restricționa acest drept în limita ratei inflației, în sensul în care vor fi lăsate universitățile să le majoreze în timpul școlarității, dar nu mai mult decât rata inflației, prevenind cumva o parte din cazurile de abuz, dar, din punctul nostru de vedere nu pe toate. Adică cumva acest răspuns al ministerului ne mulțumește doar parțial”, a afirmat Teodor Iancu.

Citește articolul integral pe G4Media.ro.

Foto: © Ammentorp | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii maghiari se pare că au avut rezultate mai bune la PISA 2022, decât cei care învață în limba română, susține sociologul Tamás Kiss / Pentru prima dată, performanța învățământului în limba maghiară din România a fost măsurată separat

„Una dintre noutățile PISA 2022 a fost că performanța sistemului de învățământ în limba maghiară din România a fost măsurată separat. Se pare că elevii care studiază în limba maghiară…
Vezi articolul

Ministerul Educației impune activități metodice, până pe 19 aprilie, cu profesorii de discipline de examen. Au prioritate cei care au elevi cu media notelor sub 6 la simularea examenului de BAC 2024 – document

Până pe 19 aprilie, inspectorii care coordonează disciplinele pentru examenul național de Bacalaureat vor organiza activități metodice cu profesorii de discipline de examen, potrivit unei adrese a Ministerului Educației, document…
Vezi articolul

Scăderea notei la purtare cu un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate pe an la elevii de gimnaziu și liceu, propusă în proiectul de statut al elevului – surse / Și elevilor de ciclu primar li s-ar putea scădea calificativul la purtare, gradual

În proiectul de statut al elevului obținut de Edupedu.ro, apare o modificare legată de neparticiparea la orele de curs și prevede sancțiuni și pentru elevii claselor primare, inclusiv la clasa…
Vezi articolul