Universitățile tehnice, replică la acuzațiile rectorului Universității București: Vizează un singur scop, atragerea, prin orice mijloace, a unor resurse financiare suplimentare către Universitatea din București

2.788 de vizualizări
Foto: Nikolay Georgiev de la Pixabay
Declarațiile rectorului Universității din București sunt catalogate drept „lipsite de colegialitate, de respect pentru procesele democratice, folosind date neadevărate și o evidentă ignorare a realităților sistemului de învățământ superior din România”, potrivit unui comunicat al Alianței Române a Universităților de Tehnologie (ARUT), asociația ce reprezintă cinci universități tehnice.

Reacția vine după ce Marian Preda, rectorul Universității din București, a criticat proiectele legilor Educației spunând că „prima problemă majoră a proiectelor de lege este­ procesul în sine de elaborare, care e profund greșit: din birou, fără analize serioase, cu și de către un grup monocolor de autori care nu include specialiști în domeniul educației”. Într-iun interviu publicat pe site-ul unibuc.ro, rectorul Preda vorbește despre ceea ce el consideră a fi o finanțare inechitabilă, disporporționată: „Universitatea din București are aproape 34 de mii de studenți, Politehnica are cam 60% din această cifră, iar Medicina din București cam 35% din câți avem noi, aproape de 3 ori mai puțini. Când vine vorba de bani de la bugetul de stat, însă, Politehnica, cu 60% din numărul nostru de studenți, are 160% din veniturile publice ale UB, iar UMF București, cu 1/3 din numărul nostru de studenți, are o finanțare publică totală aproape identică. Cam la fiecare dintre cele două finanțarea per student este de peste 2,6 ori mai mare decât la UB.”

„Astfel de „propuneri” și „analize”, care vizează resetarea aleatorie, fără baze științifice, a mecanismelor de funcționare a sistemului de învățământ din România, nu reprezintă decât
încercări de justificare a lipsei de respect față de celelalte universități, și vizează un singur scop, atragerea, prin orice mijloace, a unor resurse financiare suplimentare către Universitatea din București.

Desconsiderarea eforturilor universităților noastre de a consolida mediul academic, pe baza principilor de etică și respect reciproc, este de neacceptat”, potrivit ARUT.

De menționat aici că invocarea principiilor de etică apare doar în acest caz, la întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat în teza de doctorat, niciunul dintre cei 25 de rectori prezenți, inclusiv reprezentanții ARUT și Universitaria, nu au abordat probleme ca amnistierea plagiatorilor, desființarea CNADTCU sau acordarea și rtetragerea titlurilor academice doar de către universități.

Din ARUT fac parte Universitatea Politehnica din București, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Universitatea „Gheorghe Asachi” Iași, Universitatea Tehnică de Construcții București, Universitatea Politehnica din Timișoara.

În comunicatul de mai jos ARUT aduce argumente pentru a demonta declarațiile rectorului Marian Preda:

  1. ”Cu privire la lipsa de reprezentare universităților din CONSORȚIUL UNIVERSITARIA în
    conducerea CNR.
    • Consiliul Național al Rectorilor (CNR) este organizația reprezentativă la nivel național, european și internațional ce reunește rectorii universităților din România conform unui model recunoscut internațional.
      CNR este o organizație similară cu celelalte organizații ale rectorilor din Europa, reunite în European University Association (EUA). În cadrul acestei asociații, toate universitățile sunt egale, respectându-se astfel regulile democratice și valorile europene. Conducerea CNR este asigurată de către Biroul Permanent (BP) al CNR, ales prin VOT SECRET de către toți membrii CNR. Din Biroul Permanent fac parte 19 membrii, distribuiți în funcție de consorțiile universitare astfel:
      • UNIVERSITARIA –6 membri
      • ARUT – 3 membri
      • Consorțiului Universităților de Medicină și Farmacie ( UMF) –2 membri
      • Consorțiului ACADEMICA PLUS – 2 membri
      • Consorțiul universităților private – 2 membri
      • Consorțiul USAMV – 1membru
      • Consorțiul universităților de ARTE – 1 membru
      • Consorțiul universităților MILITARE – 1 membru
      • Universități neafiliate – 1 membru.
      Astfel, 6 din cei 19 membrii ai Biroului permanent CNR sunt din Universitaria, acesta fiind Consorțiul cu cea mai mare reprezentare.”
Comunicatul integral, în format .pdf, mai jos:

2 comments
  1. Jumatate din toate universitatile si cu toate facultatile nu isi mai gasesc locul pe piata muncii. Exista sute de profesii si meserii care in tarile dezvoltate au scoala profesionala, apoi un liceu sau licee de specialitate. Asa ca bataia pe banii de la buget, pe norme didactice si discipline care nu folosesc nimanui devine tot mai acerba. Numarul de studenti este in continua scadere. Exista neviia de facultati de 4 ani, cu dubla specializare., altfel cer banii de pomana.

  2. Daca acel cost per student a fost calculat de prof. George Dinca de Matematica, care e pensionar de foarte multi ani, pentru ca acum are peste 80 de ani, atunci se impune recalcularea lui macar din acest motiv. Va bazati pe o aberatie deci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Registrul Matricol al Universităților din România va deveni interoperabil cu alte baze de date de la „instituțiile de la nivel central” – proiect de ordonanță de urgență / Cîmpeanu: Măsura poate conduce, de exemplu, la eliberarea electronică a abonamentelor de transport pentru studenți

Registrul Matricol al Universităților din România va deveni interoperabil cu alte baze de date de la „instituțiile de la nivel central”, potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență publicat săptămâna trecută…
Vezi articolul

Cum a ajuns Universitatea din București să aibă cel mai bine cotat domeniu de studii din România, Lingvistica, în ultimul ranking QS marcat de o prezență românească modestă. Explicațiile profesorului Alexandru Nicolae

Cel mai bun rezultat, la nivel de subiecte de studiu, pe care l-au înregistrat universitățile românești în clasamentul internațional pe domenii al universităților QS revine Universității din București la capitolul…
Vezi articolul