Universitățile sunt cele care trebuie să implementeze cât mai curând micro-certificatele, susține Remus Pricopie, rectorul SNSPA, la o întâlnire inițiată de comisarul european pentru Educație

622 de vizualizări
Foto: SNSPA
Micro-certificatele europene trebuie implementate cât mai curând de universități, a declarat rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, la întâlnirea organizată la inițiativa comisarului european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, Mariya Gabriel, potrivit unui comunicat. La conferința desfășurată în format online au participat reprezentanți ai conducerii celor 41 de universități europene și Themis Christophidou, directorul general pentru Educație și Cultură din cadrul Comisiei Europene.

Rectorul SNSPA mai spune că alianțele universitare europene își propun să sprijine proiectele Comisiei Europene privind învățarea pe tot parcursul vieții și acționează ca lideri pentru a deschide calea implementării micro-certificatelor în politicile educaționale ale statelor membre.

În întâlnirea online s-a discutat și despre faptul că „universitățile europene vor elabora standarde comune de calitate și transparență, alături de toate părțile interesate – actorii de pe piața forței de muncă, societatea civilă, camerele de comerț, angajatorii din statele membre și țările din spațiul european al învățământului superior – pentru a crea o strategie comună pe termen lung, devenind furnizori de încredere pentru cetățenii europeni care doresc să își perfecționeze competențele sau să se recalifice, în diferite etape ale vieții”.

“România are șansa de a fi implicată de la început în viitorul micro-certificatelor în spațiul european prin cele 10 universități care fac parte din alianțele europene. Trebuie să conștientizăm importanța adoptării micro-certificatelor în sistemul de învățământ superior din țara noastră, astfel încât demersurile europene să fie implementate rapid și la nivel național. Astfel, le vom oferi românilor accesul la programe de formare și dezvoltare profesională, recunoscute la nivel european, care le vor permite dezvoltarea acelor abilități și competențe specifice solicitate de piața europeană a forței de muncă.

Ca școală de guvernare cu vocație europeană, SNSPA va contribui, cu expertiza și instrumentele specifice, la generarea, dezvoltarea și implementarea micro-certificatelor în oferta educațională a alianței CIVICA, pentru a atinge obiectivul asumat alături de celelalte universități membre, specializate în științele sociale. Totodată, mizăm pe o colaborare cât mai strânsă cu autoritățile publice și mediul de afaceri din România pentru a oferi cursanților de toate vârstele posibilitatea de a obține micro-certificări relevante, de calitate, care vor duce la creșterea șanselor de angajare în țară”, a susținut rectorul SNSPA, Remus Pricopie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației permite masteranzilor care au urmat cursurile la o universitate mai exigentă să susțină disertația la altă unitate de învățământ sau invers / Un masterand de la Universitatea de Vest din Timișoara ar putea să dea examenul final la Universitatea din Petroșani, spre exemplu 

Masteranzii unei instituții de învățământ superior acreditate se pot înscrie și susține examenul de disertație la o altă universitate acreditată, dacă programul de studii are aceeași denumire și este organizat…
Vezi articolul
Consiliul Rectorilor

ULTIMA ORĂ Cele nouă mari universități din Consorțiul Universitaria cer să fie implicate “imediat” în elaborarea Legii educației / Rectorii solicită să fie recunoscută diploma de master didactic cu dublă specializare, finanțarea universităților în funcție de performanța, exceptarea de la blocarea organizării concursurilor de ocupare a posturilor

Cele nouă mari universități care compun Consorțiul Universitaria cer oficial să fie implicate “imediat” în elaborarea Legii educației anunțate de ministrul Sorin Cîmpeanu. “Necesitatea implicării Consorțiului Universitaria în definirea noului…
Vezi articolul

Universitatea “Babeș-Bolyai” reia, în toamnă, cursurile cu prezența fizică pentru studenții vaccinați, care au trecut prin boală sau care se testează regulat. Ceilalți participă online

Studenții Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca vor putea participa fizic la cursuri din octombrie, când va începe noul an universitar, dar numai în anumite condiții. Anume, dacă sunt vaccinați împotriva…
Vezi articolul
schimbarea stilului de viață în perioada epidemiei

Rectorul UBB, Daniel David, critică Guvernul și Ministerul Educației că au tăiat locuri bugetate la master și doctorat, atât la nivel național, cât și de la singura universitate românească prezentă în topul Academic Shanghai Ranking 2022

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca are o reacție critică la adresa Ministerului Educației și a Guvernului care au tăiat locuri de la master și doctorat la nivel națională, dar și…
Vezi articolul