Universitățile rusești au fost suspendate din Asociația Universităților Europene, după ce Uniunea Rectorilor din Rusia, reprezentând aproape 200 de instituții, și-a exprimat sprijinul pentru Putin și pentru invazia Ucrainei

501 de vizualizări
Foto © Sophie Garaeva | Dreamstime.com
Asociația Universităților Europene (EUA) a decis să suspende 12 universități din Rusia, membre ale organizației, pentru atitudini diametral opuse valorilor europene, după ce rectorii lor s-au numărat printre cei 185 de semnatari ai unei declarații a Uniunii Ruse a Rectorilor, de sprijin pentru Vladimir Putin și pentru invazia Ucrainei. 

EUA, ce reprezintă peste 850 de universități din 48 de țări și joacă un rol cheie în colaborarea dintre acestea și în influențarea politicilor europene de învățământ superior, precizează într-un comunicat de presă că liderii universităților rusești suspendate au au semnat o declarație “diametral opusă valorilor europene la care s-au angajat să adere în momentul în care s-au alăturat Asociației”. Respectivele universități vor rămâne suspendate până în momentul în care vor respecta din nou valorile europene, se arată în comunicatul EUA.

Organizația a condamnat în prealabil agresiunea rusă din Ucraina. Ea îndeamnă universitățile membre să se asigure, punctual, că orice continuare a colaborării educaționale și de cercetare cu reprezentanții mediului academic din Rusia este adecvată în acest moment, folosindu-se pentru asta de recomandările naționale și europene. În acest sens, EUA notează că unii reprezentanți individuali ai mediului academic din Rusia s-au pronunțat împotriva invaziei, “în pofida riscului personal foarte ridicat”.

Declarația semnată de 185 de șefi de instituții de învățământ superior din Rusia a fost emisă pe 4 martie și menționează intenția invocată de Putin în cazul acestui conflict, aceea de “demilitarizare și denazificare a Ucrainei și de protejare a sa în fața amenințărilor militare crescânde”. Aceeași declarație exprimă sprijinul pentru armata rusă și pentru președintele Putin.

Foto © Sophie Garaeva | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

FOTO Clubul Copiilor Cireșarii din București, îngropat în bălării. Ministerul Educației declară că spațiul “va rămâne al copiilor”, după ce va îl va reabilita / Primarul Sectorului 1 dorea să preia administrarea bazei, acuzând că PSD că vrea să pună mâna pe ea

Clubul Copiilor Cireșarii din Sectorul 1 apare acoperit de bălării și în mare măsură abandonat, într-o serie de fotografii puse la dispoziția Edupedu.ro de Ministerul Educației, care administrează această bază…
Vezi articolul

Admitere liceu 2024. Completarea opțiunilor continuă până luni, 22 iulie, pentru elevii romi și cei cu CES care renunță la locurile speciale sau nu au fost repartizați / Și elevii neadmiși în învățământul dual completează opțiunile

Fișele cu opțiunile pentru admiterea la liceu 2024 mai pot fi completate până luni, 22 iulie, prevede calendarul dedicat. Completarea acestora se face la școlile de proveniență împreună cu profesorii…
Vezi articolul

Legea care ar fi permis folosirea gratuită a terenurilor de sport din curtea şcolilor şi în afara orelor de program “are un caracter neclar şi imprecis în privinţa modalităţii în care se realizează acest drept de a folosi”, arată Curtea Constituțională, în motivare, după ce a declarat-o neconstituțională

Curtea Constituţională a publicat motivarea deciziei prin care practic respinge modificarea Legii educației fizice și sportului care ar fi permis elevilor accesul liber în curtea școlii și în bazele sportive școlare…
Vezi articolul